of 59162 LinkedIn

Nieuws

 • Een Kamermeerderheid wil nog geen extra geld voor de jeugdhulp vrijmaken. Net als de minister wil zij het eerder toegezegde onderzoek naar de oorzaken van de tekorten en de analyse van de volumegroei afwachten.

  Zeker tot voorjaar geen extra geld jeugdhulp

  Gemeenten krijgen voorlopig geen extra geld voor de jeugdhulp, als ze dat al krijgen. Een Kamermeerderheid wil, net als de minister van VWS, het eerder toegezegde onderzoek naar de oorzaken van de tekorten en de analyse van de volumegroei afwachten. Dat onderzoek moet er voor de voorjaarsnota van het kabinet liggen.

 • Meer dan de helft van de huishoudens van vluchtelingen (53 procent) heeft een laag inkomen. Dat is ruim 6 keer zo vaak als gemiddeld in Nederland (8,2 procent). Bij Syriërs en Eritreeërs is het percentage gezinnen met een laag inkomen zelfs 80 procent, zo meldt het CBS.

  Meerderheid vluchtelingen loopt risico op armoede

  Meer dan de helft van de huishoudens van vluchtelingen (53 procent) heeft een laag inkomen. Dat is ruim 6 keer zo vaak als gemiddeld in Nederland (8,2 procent). Bij Syriërs en Eritreeërs is het percentage gezinnen met een laag inkomen zelfs 80 procent, zo meldt het CBS.

 • Wat is de overeenkomst tussen een uitkeringsgerechtigde en de groene Dreamworks-lobbes Shrek? In Uden weten ze het antwoord. Een coöperatie moet er lokale uitkeringsgerechtigden gaan activeren, met de filmheld als voorbeeld.

  Groene reus als inspirator voor Uden

  Wat is de overeenkomst tussen een uitkeringsgerechtigde en de groene Dreamworks-lobbes Shrek? In Uden weten ze het antwoord. Een coöperatie moet er lokale uitkeringsgerechtigden gaan activeren, met de filmheld als voorbeeld.

 • Outcome-indicatoren geven Utrecht-West beter inzicht in de resultaten van de jeugdzorg. Nu heeft diezelfde regio ook een eigen meetinstrument gemaakt voor de Wmo. ‘Tot nu toe waren voortgangsgesprekken vooral financieel gedreven, nu kunnen wij ze verdiepen op de inhoud.’

  Utrecht-West meet resultaten jeugdzorg en Wmo-beleid

  Outcome-indicatoren geven Utrecht-West beter inzicht in de resultaten van de jeugdzorg. Nu heeft diezelfde regio ook een eigen meetinstrument gemaakt voor de Wmo. ‘Tot nu toe waren voortgangsgesprekken vooral financieel gedreven, nu kunnen wij ze verdiepen op de inhoud.’

 • Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) kent een vangnetuitkering toe aan 207 gemeenten in verband met tekorten op de BUIG-gelden over 2017. In totaal ontvangen deze gemeenten 108 miljoen euro.

  Vangnetuitkering BUIG over 2017 voor 207 gemeenten

  Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (VVD) kent een vangnetuitkering toe aan 207 gemeenten in verband met tekorten op de BUIG-gelden over 2017. In totaal ontvangen deze gemeenten 108 miljoen euro.

 • De Gecertificeerde Instellingen (GI) die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen volgend jaar naar schatting 39 miljoen euro tekort. Dat komt volgens onderzoek door Bureau Berenschot in opdracht van de jeugdzorgsector doordat gemeenten tarieven betalen die maar liefst 14 procent onder de norm liggen.

  Gemeenten betalen te weinig voor jeugdbescherming

  De Gecertificeerde Instellingen (GI) die jeugdbeschermingsmaatregelen uitvoeren, komen volgend jaar naar schatting 39 miljoen euro tekort. Dat komt volgens onderzoek door Bureau Berenschot in opdracht van de jeugdzorgsector doordat gemeenten tarieven betalen die maar liefst 14 procent onder de norm liggen.

 • Klachten en bezwaren moeten informeler worden opgepakt. Nu bewandelen gemeenten te vaak het formele pad, stelt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een interview met Binnenlands Bestuur.

  Nationale ombudsman: 'Praat eens met elkaar'

  Klachten en bezwaren moeten informeler worden opgepakt, zonder de rechtsbescherming weg te halen. Nu bewandelen gemeenten te vaak het formele pad. Een goed gesprek kan een wereld van verschil maken, stelt de Nationale ombudsman Reinier van Zutphen in een interview met Binnenlands Bestuur.

 • De Veldhovense wethouder Mariënne van Dongen (Wmo, jeugd en welzijn, Gemeentebelangen) is fel gekant tegen het budgetplafond. Volgens haar gaat de maatregel recht tegen de gemeentelijke zorgplicht in als het gevolg is dat benodigde zorg niet meer kan worden geleverd.

  Lager budget zorg in regio Eindhoven

  De invoering van een budgetplafond voor zorgaanbieders in de gemeente Eindhoven per 2019 leidt tot discussie in de regio. Het budgetplafond, dat tot kostenbeheersing moet leiden, is ook van toepassing op de zorg aan cliënten beschermd wonen uit de veertien omliggende gemeenten.

 • Gemeenten gaan er van uit dat hun data gaan helpen met het oplossen van hardnekkige problemen in het sociale domein. Dat zit er voorlopig niet in, zegt Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden.

  ‘Zonder kennis wordt het niks met Big Data’

  Gemeenten koesteren de gedachte dat hun data gaan helpen met het oplossen van hardnekkige problemen in het sociale domein. Vergeet het voorlopig maar, zegt Albert Jan Kruiter van het Instituut voor Publieke Waarden. ‘Zolang de praktische kennis van professionals onvoldoende benut wordt, blijft innovatie uit.’