of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Meerdere gemeenten signaleren een stijging van agressie en antisociaal gedrag bij kinderen in het basisonderwijs. In combinatie met andere risicofactoren kan dat leiden tot een verhoogde kans op dader/slachtofferschap. Reden voor burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel om het initiatief te nemen voor de conferentie ‘Voorkomen daderschap bij jongeren en jongvolwassenen’.

  Vroeg ingrijpen moet daderschap voorkomen

  Meerdere gemeenten signaleren een stijging van agressie en antisociaal gedrag bij kinderen in het basisonderwijs. In combinatie met andere risicofactoren kan dat leiden tot een verhoogde kans op dader/slachtofferschap. Reden voor burgemeester Peter Oskam van Capelle aan den IJssel om het initiatief te nemen voor de conferentie ‘Voorkomen daderschap bij jongeren en jongvolwassenen’.

 • 20 procent van de bijna 450 miljoen Europeanen heeft een vorm van een beperking en die groepen moeten ook volledig kunnen meedraaien in de maatschappij. Met de kaart wordt de status van de beperking in de EU wederzijds door lidstaten erkend. Met parkeren gebeurt dat al: de Europese parkeerkaart – ook de gehandicaptenparkeerkaart in Nederland is een Europese kaart - kun je al in Brussel, Rome of Berlijn parkeren. De kaart die de Europese Commissie op het oog heeft, breidt die rechten uit.

  Europese gehandicaptenkaart op komst

  De Europese Commissie komt met een voorstel voor een Europese gehandicaptenkaart. Door de kaart kunnen ook dienstverleners als (gemeentelijke) musea en overheden hun diensten beter afstemmen op mensen met een beperking.

 • Beeld: Shutterstock

  Grotere overlijdenskans migranten in stad door corona

  Mensen met een niet-westerse migratieachtergrond die in de drie grote steden wonen hadden tijdens de eerste coronagolf een hoger overlijdensrisico dan de rest. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van de relatief kleine aantallen. Inkomensverschillen blijken opvallend genoeg geen noemenswaardige invloed te hebben op het overlijdensrisico tijdens de crisis.

 • Utrechtse onderzoekers brachten het 'stepping stone effect' van werken in de bijstand in kaart. Beeld: Shutterstock.

  Bijbaan naast de bijstand vergroot kansen

  Een bijbaantje naast een bijstandsuitkering levert vaak financieel gezien niks op, maar het vergroot op de langere termijn wel de kans om een voltijdbaan te vinden en financieel onafhankelijk te worden. Die conclusie trekken onderzoekers van de Universiteit Utrecht. 

 • 'Het is voornamelijk interessant als preventie- en nazorginstrument in de schuldenproblematiek', zegt Lehmann. 'Als mensen meer grip op hun geld hebben, kun je schulden voorkomen. En in de nazorg na een schuldhulptraject is het goed om het juiste gedrag te blijven oefenen.'

  Samen sparen heeft financiële én sociale functie

  Financiële zelfhulpgroepen helpen mensen met een laag inkomen om de grip op hun geld terug te krijgen, en versterken bovendien sociale netwerken. Zogenaamde spaarkringen zouden daarom een waardevolle aanvulling op schulden- en armoedebeleid kunnen zijn, betoogt sociologe Julie-Marthe Lehmann, die onlangs op het onderwerp promoveerde.

 • Burgemeesters van elf gemeenten met een Molukse gemeenschap roepen het nieuwe kabinet op het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan, nadat ze zeventig jaar geleden naar Nederland werden gebracht. Ook vinden de burgemeesters dat meer moet worden geïnvesteerd in de Molukse gemeenschap.

  Burgemeesters vragen aandacht voor Molukse gemeenschap

  4 reacties

  Burgemeesters van elf gemeenten met een Molukse gemeenschap roepen het nieuwe kabinet op het leed te erkennen dat de Molukkers is aangedaan, nadat ze zeventig jaar geleden naar Nederland werden gebracht. Ook vinden de burgemeesters dat meer moet worden geïnvesteerd in de Molukse gemeenschap.

 • Beeld: Shutterstock

  'Lokale ondersteuning veel beter dan in Tweede Kamer'

  Absurd rommelig, heel eervol en een gebrek aan ondersteuning. Voormalig Tweede Kamerleden die de overstap naar de lokale politiek maakten, kijken met plezier terug op hun tijd in Den Haag. Maar de lokale politiek is veel concreter en staat veel dichter bij de mensen. Lokale politici die naar Den Haag vertrekken moeten zorgen dat ze dichtbij de mensen blijven, geeft een voormalig Kamerlid als tip. Een ander, die op het punt staat weer terug te keren in de Kamer, zegt: ‘Besef dat het een heel andere wereld is.’

 • Vier miljoen euro besparen op het sociaal domein in Noardeast-Fryslân en 1,9 miljoen euro in Dantumadiel. Dat was het doel van de 'operatie kostenbesparing' die in 2019 in beide gemeenten werd gestart. Die bedragen zijn niet gehaald, maar er is wel bespaard.

  'Operatie kostenbesparing’ sociaal domein levert geld op

  Vier miljoen euro besparen op het sociaal domein in Noardeast-Fryslân en 1,9 miljoen euro in Dantumadiel. Met die doelstelling zijn ambtenaren van beide gemeenten in 2019 aan de slag gegaan. Die bedragen zijn niet gehaald, maar er is wel bespaard: 3,3 miljoen in Noardeast-Fryslân en 1,2 miljoen in Dantumadiel. En er liggen nog meer kansen.

 • De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) maakt zich grote zorgen over de hulp aan kinderen met psychische problemen. De coronacrisis verergert de problemen en de al bestaande knelpunten in de hulp aan jongeren.

  Inspectie luidt noodklok: hulp aan jongeren in de knel

  Meer jongeren met psychische problemen hebben hulp nodig en de ernst van de problematiek is toegenomen. De coronacrisis verergert de al bestaande knelpunten in de hulp aan jongeren met psychische problemen. Wachtlijsten worden langer, regionale afstemming en samenwerking tussen jeugdhulpregio’s is onvoldoende en instellingen hebben onvoldoende mensen en geld om complexe hulpvragen te beantwoorden.

 • Minister Hoekstra van Financiën (CDA) heeft in de ministerraad van 5 maart een stokje gestoken voor extra jeugdgeld voor gemeenten. Hij blokkeerde daarmee de eerder gedane belofte van het kabinet aan gemeenten, om op 11 maart een aanbod te doen om de financiële nood te lenigen.

  Minister Hoekstra blokkeerde extra geld jeugdzorg

  Minister Hoekstra van Financiën (CDA) heeft in de ministerraad van 5 maart nee gezegd tegen extra jeugdgeld voor gemeenten. Hij blokkeerde daarmee de eerder gedane belofte van het kabinet aan gemeenten, om op 11 maart een aanbod te doen om de financiële nood te lenigen.

 • Hans Stam (49) is een van de vijfentwintig deelnemers aan een proef met ‘basisbanen’: maatschappelijk waardevolle banen tegen minimumloon, op maat gemaakt door de gemeente voor mensen die al lang in een bijstandsuitkering vastzitten.

  Op eigen tempo aan het werk dankzij de basisbaan

  De gemeente Groningen doet ervaring op met de basisbaan: een op maat gemaakte baan voor mensen die het op de gewone arbeidsmarkt niet redden. Geen ‘tegenprestatie’ met behoud van uitkering, maar een echte baan met echt loon. Het lijkt te werken, hoewel de gemeente nog wel worstelt met de financiering van de basisbanen.