of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • De provincie Zuid-Holland wil gemeenten en woningcorporaties helpen om meer tijdelijk woningen te ontwikkelen. Zo moet het makkelijker worden om verplaatsbare wooneenheden te bouwen op leegstaande stedelijke gebieden en om leegstaande scholen en kantoren te gebruiken voor bewoning.

  Zuid-Holland wil helpen bij flexwonen

  De provincie Zuid-Holland wil gemeenten en woningcorporaties helpen om meer tijdelijk woningen te ontwikkelen. Zo moet het makkelijker worden om verplaatsbare wooneenheden te bouwen op leegstaande stedelijke gebieden en om leegstaande scholen en kantoren te gebruiken voor bewoning.

 • Naast extra budget moeten ook maatregelen worden genomen om tot een houdbaar jeugdzorgstelsel te komen, benadrukt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS).

  Buiten kijf: reikwijdte jeugdhulp wordt afgebakend

  Naast extra miljarden moeten ook maatregelen worden genomen om tot een houdbaar jeugdzorgstelsel te komen, benadrukt verantwoordelijk staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS). Daartoe wordt gezamenlijk een hervormingsagenda gemaakt, waarmee donderdag wordt begonnen. De afbakening van de reikwijdte van de jeugdzorg zal daarin ‘met stip op een’ komen te staan, aldus Blokhuis. Ook moet een knoop worden doorgehakt over de invoering van een eigen bijdrage.

 • Gemeenten ontvangen volgend jaar 1,314 miljard euro van het kabinet ter compensatie van de tekorten op de jeugdzorg. Zij moeten komend jaar 214 miljoen euro aan bezuinigingen op de jeugdzorg realiseren. Dat hebben kabinet en VNG donderdag in een gezamenlijke verklaring bekend gemaakt.

  Akkoord kabinet en VNG: 1,3 miljard extra voor 2022

  Gemeenten krijgen volgend jaar 1,314 miljard euro van het kabinet ter compensatie van de tekorten op de jeugdzorg. Dat komt bovenop de eerder toegezegde 300 miljoen euro voor 2022. Gemeenten moeten komend jaar 214 miljoen euro aan bezuinigingen op de jeugdzorg realiseren.

 • De waterkwaliteit in wingebieden van drinkwater in de Randstad staat onder druk. Het belang van goed drinkwater moet beter worden behartigd, en de provincies Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland kunnen daarin meer doen. Dat schrijft de Randstedelijke Rekenkamer in een onderzoeksrapport.

  'Provincies moeten meer doen aan kwaliteit drinkwater'

  De waterkwaliteit in wingebieden van drinkwater in de Randstad staat onder druk. Het belang van goed drinkwater moet beter worden behartigd, en de provincies Flevoland, Utrecht, Zuid-Holland en Noord-Holland kunnen daarin meer doen. Dat schrijft de Randstedelijke Rekenkamer in een onderzoeksrapport.

 • De musea mogen binnenkort weer open. © Shutterstock

  Musea vrezen voor verlies van personeel

  Nederlandse musea zijn dankzij noodsteun van de overheid gered van massale faillissementen, maar er zijn nog steeds zorgen over de toekomst. Een flink deel van de musea verwacht dit jaar nog personeel te moeten laten gaan, meldt de Museumvereniging. 

 • Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het bezit van alle bestanddelen waarmee designerdrugs gemaakt kunnen worden. Het is niet voldoende om alleen het bezit van het eindresultaat, een pilletje, te verbieden, want dan is er razendsnel weer een ander pilletje dat net even anders is samengesteld. Dat schrijven 27 burgemeesters uit het oosten van het land in een brief aan Tweede Kamerleden.

  Burgemeesters vragen om verbod op designerdrugs

  2 reacties

  Er moet zo snel mogelijk een verbod komen op het bezit van alle bestanddelen waarmee designerdrugs gemaakt kunnen worden. Het is niet voldoende om alleen het bezit van het eindresultaat, een pilletje, te verbieden, want dan is er razendsnel weer een ander pilletje dat net even anders is samengesteld. Dat schrijven 27 burgemeesters uit het oosten van het land in een brief aan Tweede Kamerleden.

 • Beeld: Shutterstock

  'Computersysteem uitkeringen maakt rekenfouten'

  Het computersysteem Socrates dat de vier grote steden gebruiken voor het berekenen van uitkeringen, maakt fouten in die berekeningen. De fouten ontstaan als een uitkeringsgerechtigde ook wisselende inkomsten uit arbeid heeft. De gemeente Amsterdam erkent de problemen, de drie andere grote gemeenten zeggen deze niet te herkennen.

 • Het accres van het gemeentefonds moet voortaan voor de duur van een kabinetsperiode worden vastgelegd. Dat stelt Raad voor het Openbaar Bestuur (ROB) in zijn woensdag uitgebrachte advies over aan andere normeringssystematiek voor het gemeente- en provinciefonds.

  Accres gemeentefonds voortaan vier jaar vastzetten

  Het accres van het gemeentefonds moet voortaan voor de duur van een kabinetsperiode worden vastgelegd. Ook de investeringsuitgaven van het Nationaal Groeifonds moeten meetellen bij de vaststelling van het accres. Maar allereerst moet ‘de basis op orde’ worden gebracht.

 • Vrooman beschrijft de ontwikkeling van het Nederlandse stelsel als een verschuiving van ‘tamelijk sociaaldemocratisch’ naar ‘karig corporatistisch’.

  Sociaal stelsel sluipenderwijs steeds soberder

  Sinds de jaren tachtig is de Nederlandse verzorgingsstaat stapje voor stapje strenger en soberder geworden. Uitkeringen werden lager, korter en selectiever. Die ontwikkeling ging gepaard met lagere collectieve uitgaven, maar ook met oplopende armoede. 

 • Wethouders zijn er niet gerust op dat het (demissionair) kabinet het oordeel van de arbitragecommissie jeugdzorg gaat overnemen. De onrust is onder meer ontstaan nadat verantwoordelijk staatssecretaris Blokhuis (VWS) vrijdagavond aan de NOS liet weten dat het oordeel van de arbitragecommissie ‘geen dictaat’ is.

  Arbitrage jeugdzorg leidt bij gemeenten tot onrust

  Diverse wethouders zijn er niet gerust op dat het (demissionair) kabinet het oordeel van de arbitragecommissie jeugdzorg gaat overnemen. Daarnaast is er teleurstelling dat de ministerraad vrijdag geen concrete toezegging over extra budget heeft gedaan, zelfs niet voor 2022.

 • Uit protest tegen de sluiting van de coronanoodopvang voor dak- en thuislozen opende maandagochtend in het Amsterdamse Vondelpark Hotel Buitenlucht. Een symbolisch hotel, want volgens de Straatalliantie moeten vanaf dinsdag zo'n tweehonderd tot driehonderd mensen in de hoofdstad weer op straat slapen. Het wordt daarom tijd voor een structurele oplossing om een einde te maken aan het tekort aan opvangplekken, waar voor de coronacrisis ook al sprake van was, zegt Willemijn de Nooijer namens het samenwerkingsverband van daklozenorganisaties.

  Daklozen protesteren tegen sluiting noodopvang

  Uit protest tegen de sluiting van de coronanoodopvang voor dak- en thuislozen opende maandag in het Amsterdamse Vondelpark Hotel Buitenlucht. Een symbolisch hotel, want volgens de Straatalliantie moeten vanaf dinsdag zo'n tweehonderd tot driehonderd mensen in de hoofdstad weer op straat slapen.