of 62812 LinkedIn

Nieuws

 • Burgemeester Elly Blanksma.

  Schuldhulptrajecten verkorten: werkt dat?

  Het voorstel om de duur van schuldhulptrajecten in te korten van drie jaar naar anderhalf jaar zingt steeds luider rond in de landelijke en lokale politiek. Burgemeester Elly Blanksma van Helmond verwacht daarmee mensen sneller te kunnen helpen en maatschappelijke kosten te besparen. Schuldenexpert Nadja Jungmann waarschuwt dat het plan nog niet voldoende is doordacht.

 • De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie.

  Corona College: Burgercollectief bewijst zich in crisis

  De Vereniging Bestuurskunde (VB) heeft net als vorig jaar wetenschappers gestrikt die vanuit de eigen disciplines hun licht laten schijnen over de aanpak van de corona-pandemie. In de derde aflevering van deze Corona Colleges zetten Tine de Moor en Ton Duffhues van de Rotterdam School of Management (RSM), Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) uiteen wat burgercollectieven betekenen ten tijde van de pandemie en voor de omgang met maatschappelijke vraagstukken daarna, zoals de klimaatcrisis.

 • © Shutterstock

  Inboedel na ontruiming zaak van gemeente

  Vanaf 1 april worden gemeenten verantwoordelijk voor de afvoer en opslag van inboedels van woningen die zijn ontruimd. Nu is daar wettelijk nog niets voor geregeld waardoor boedels vaak op straat achter blijven. Gerechtsdeurwaarders zijn blij met de wetswijziging, de gemeentekoepel niet.

 • Gemeenten die opbrengsten uit de verkoop van energiebedrijven hadden, zijn significant meer gaan uitgeven dan voorheen en ook meer dan andere gemeenten die minder of geen opbrengsten hadden. Daarbij valt op dat de onverwachte meevaller tot 2015 in die gemeenten vooral richting fysiek domein ging en daarna vrijwel volledig naar het sociaal domein in de vorm van sociale voorzieningen, extra gezondheidszorg en maatschappelijke dienstverlening. Na 2015 – het jaar waarin het rijk uitvoeringstaken op het gebied van jeugd, werk en zorg aan gemeenten overdroeg – gingen de extra uitgaven voor bouwgrondexploitatie volgens CPB-onderzoeker Gijs Roelofs ‘snel naar nul.’

  Gemeenten pompen meevallers in sociaal domein

  Tot 2015 staken gemeenten die meer geld hadden te besteden dat met name in het fysieke domein. Vooral in ontwikkeling van bouwgrond. Maar sinds 2015 gaan de extra uitgaven van die gemeenten vooral naar het sociaal domein.

 • Grote tekorten in het sociaal domein en een interim-directeur die een kwart miljoen kreeg voor een opdracht van een half jaar hebben de Maastrichtse wethouder Jim Janssen uiteindelijk de handdoek in de ring doen gooien. Het vertrek van gemeentesecretaris Ruud Kleijnen zagen partijen in de raad niet aankomen. Kleijnen bleek al enkele weken met ziekteverlof en stapt over naar De Ronde Venen.

  Maastrichts gemeentebestuur raakt gehavend

  Grote tekorten in het sociaal domein en een interim-directeur die een kwart miljoen kreeg voor een opdracht van een half jaar hebben de Maastrichtse wethouder Jim Janssen uiteindelijk de handdoek in de ring doen gooien. Het vertrek van gemeentesecretaris Ruud Kleijnen zagen partijen in de raad niet aankomen. Kleijnen bleek al enkele weken met ziekteverlof en stapt over naar De Ronde Venen.

 • Het advies, met de veelzeggende titel 'Inburgering is geen bijzaak', constateert dat de overheid het inburgeringsonderwijs jarenlang 'stiefmoederlijk' heeft bedeeld.

  Toezicht op inburgeringsonderwijs moet beter

  Marktwerking in het inburgeringsonderwijs heeft gefaald. De overheid moet daarom een sterkere rol gaan spelen om de kwaliteit van het onderwijs voor inburgeraars te waarborgen. Dat geldt ook in het nieuwe inburgeringsstelsel, dat begin 2022 ingaat. 

 • Als het (demissionaire) kabinet niet snel met extra geld voor gemeenten over de brug komt, gaan gemeenten actievoeren. Om actieplannen voor te bereiden, organiseert Raden in Verzet een digitaal congres voor raadsleden, wethouders en burgemeesters.

  Gemeenten willen acties voor meer rijksbudget

  Gemeenten hebben voor 2021 en 2022 minimaal twee miljard euro per jaar extra nodig. Als het (demissionaire) kabinet hier niet snel mee over brug komt, gaan gemeenten actievoeren. Om de bereidheid daartoe te polsen en actieplannen voor te bereiden, is er vrijdag een digitaal congres voor raadsleden, wethouders en burgemeesters.