of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten die bij veel aanbieders zorg inkopen, prikkelen deze aanbieders om goede kwaliteit te leveren. Dat is goed voor gemeenten en cliënten. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn Policy Brief ‘Naar een effectieve inkoop binnen het sociaal domein’.

  Hoe meer zorgaanbieders, hoe meer prikkels

  Gemeenten die bij veel aanbieders zorg inkopen, prikkelen deze aanbieders om goede kwaliteit te leveren. Dat is goed voor cliënten én gemeenten. Dat concludeert het Centraal Planbureau (CPB) in zijn woensdagmiddag verschenen Policy Brief ‘Naar een effectieve inkoop binnen het sociaal domein’.

 • Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

  Pgb-houdster naar RvS om ‘contactverbod’ Groningen

  Een pgb-houdster uit Vlagtwedde eist voor de Raad van State dat de gemeente Groningen een contactverbod tegen haar opheft. Zij mag alleen op vrijdag tijdens lunchtijd met de gemeente bellen, en alleen met de contactpersoon waarmee zij gebrouilleerd is.

 • De quotumregeling in de banenafspraak wordt aangepast. Het quotum en bijbehorende heffingen kunnen daardoor weer worden gedeactiveerd als de uitvoering van de banenafspraak op schema ligt.

  Quotumregeling banenafspraak wordt aangepast

  De quotumregeling in de banenafspraak wordt aangepast. Daarmee heeft de ministerraad ingestemd. Het quotum en bijbehorende heffingen kunnen daardoor weer worden gedeactiveerd als de uitvoering van de banenafspraak op schema ligt. Ook zullen de eerste boetes pas in 2020 worden uitgedeeld aan overheidswerkgevers die achter blijven.

 • De gemeente Midden-Groningen ontkent dat er sprake is van een schijnconstructie bij een re-integratietraject bij PostNL. Daarmee reageert de gemeente op vakbond FNV, die met de re-integranten aangifte tegen de gemeente heeft gedaan wegens ‘het stelen van banen en loon.’

  Wethouder Midden-Groningen: aangifte FNV is onzin

  De gemeente Midden-Groningen ontkent dat er sprake is van een schijnconstructie bij een re-integratietraject bij PostNL. Daarmee reageert de gemeente op vakbond FNV, die met de re-integranten aangifte tegen de gemeente heeft gedaan wegens ‘het stelen van banen en loon.’ 

 • Nijmegen en Zaanstad zijn in de fout gegaan met het gebruik van persoonsgegevens voor het opmaken van zelfredzaamheidsmatrixen, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP).

  Gemeenten in de fout met persoonsgegevens

  Nijmegen en Zaanstad zijn in de fout gegaan met het gebruik van persoonsgegevens voor het opmaken van zelfredzaamheidsmatrixen, constateert de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). Beide gemeenten hebben inmiddels verbeteringen doorgevoerd.

 • Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

  Bijstandsbestand groeit in 38 procent gemeenten

  Bijna veertig procent van de gemeenten die meedoen aan de Divosa-benchmark zag haar bijstandsbestand in december 2017 stijgen, blijkt uit die benchmark. Volgens een onderzoekster van Divosa geldt die stijging vooral voor veel kleine gemeenten.

 • Een aantal bijstandsgerechtigden doet met steun van de FNV aangifte tegen de gemeente Midden-Groningen, omdat die banen en loon zou hebben gestolen.

  FNV: schijnconstructie in Midden-Groningen

  2 reacties

  Een aantal bijstandsgerechtigden doet met steun van de FNV aangifte tegen de gemeente Midden-Groningen, omdat die banen en loon zou hebben gestolen. Dat kondigt de vakbond aan naar aanleiding van een rapport van de inspectie SZW, de toezichthouder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Die stelt dat de gemeente en PostNL bijstandsgerechtigden willens en wetens loon hebben onthouden.

 • De gemeente Enschede heeft vandaag een samenwerkingsovereenkomst met stichting Gendertalent getekend. Inzet is om speciale ondersteuning te bieden aan transgenders in de bijstand. Transgenders hebben volgens het Sociaal en cultureel planbureau relatief vaak een laag inkomen of geen werk.

  Enschede wil transgenders in bijstand aan het werk

  Transgenders hebben relatief vaak een laag inkomen of geen werk. Reden voor Enschede om speciale ondersteuning te bieden aan transgenders in de bijstand. Daartoe heeft de gemeente een samenwerkingsovereenkomst ondertekend met de stichting Gendertalent.

 • Het aantal huisverboden daalt de laatste jaren in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. ‘Dat is gek, ik wil weten waarom’, zegt Krikke. ‘Het aantal incidenten neemt namelijk niet af. Een huisverbod is een goed middel om de situatie te bevriezen.'

  Burgemeester Krikke wil actie tegen huiselijk geweld

  1 reactie

  Bij huiselijk geweld moet vaker een huisverbod worden opgelegd. Als slachtoffers zelf geen aangifte durven doen, moet de politie sneller 'ambtshalve' zaken doorspelen aan het Openbaar Ministerie (OM). Daarvoor pleit de Haagse burgemeester Pauline Krikke in de Volkskrant.

 • Sociale wijkteams hebben hun handen steeds voller met de aanpak van complexe en meervoudige problematiek, blijkt uit onderzoek van Movisie. Steeds meer gemeenten werken mogelijk daarom met doelgroep-specifieke teams.

  Zware casuïstiek trekt wissel op wijkteams

  Sociale wijkteams hebben hun handen steeds voller met de aanpak van complexe en meervoudige problematiek, blijkt uit onderzoek van Movisie. Steeds meer gemeenten werken mogelijk daarom met doelgroep-specifieke teams. 

 • Binnen het sociaal domein is een stijging waarneembaar van geschillen rondom de aanbesteding. Kennisinstituut Europa decentraal spreekt van een trend.

  Meer kort gedingen sociaal domein

  Binnen het sociaal domein is een stijging waarneembaar van geschillen rondom de aanbesteding. Kennisinstituut Europa decentraal spreekt van een trend. Voorzieningenrechters van de rechtbanken Rotterdam en Gelderland behandelden in het najaar van 2017 diverse kort gedingen naar aanleiding van aanbestedingen op het gebied van de Jeugdwet en de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015).