of 59794 LinkedIn

Nieuws

 • Door negen miljoen te investeren in voedselbanken, zou Nederland 60 miljoen uit een Europees fonds kunnen ontvangen. Toch gebeurt dat tegen de zin van het CDA en de ChristenUnie niet.

  Europese miljoenen voor voedselbanken onbenut

  Door negen miljoen te investeren in voedselbanken, zou Nederland 60 miljoen uit een Europees fonds voor de ondersteuning van voedselbanken kunnen ontvangen. Toch gebeurt dat tegen de zin van het CDA en de ChristenUnie niet.

 • De twee planbureaus hebben tal van beleidsopties geanalyseerd om armoede tegen te gaan. In het donderdag verschenen rapport Kansrijk Armoedebeleid staan zowel mogelijkheden voor de korte als lange termijn.

  Armoede bestrijden kost geld en banen

  3 reacties

  De armoede in Nederland zal in de toekomst met een kwart toenemen als er geen andere maatregelen worden getroffen. Die toename is waarschijnlijk nog groter als de gevolgen van de coronacrisis duidelijk zijn, melden het Centraal Planbureau (CPB) en het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP). Minder armoede is mogelijk, maar dat kost geld en banen.

 • Gemeenten en de bouwsector willen dat er met het rijk verregaande afspraken worden gemaakt om forse investeringen te doen. Door anticyclisch te investeren in de bouw van 90.000 woningen per jaar worden de achterstanden ingehaald en kan Nederland sneller uit een crisis komen. Dat pleidooi houdt de Woningbouwalliantie, een samenwerking van gemeenten, marktpartijen uit de bouw, ontwikkelaars en woningcorporaties.

  Bouwinvesteringen moeten crisis verzachten

  Gemeenten en de bouwsector willen dat er met het rijk verregaande afspraken worden gemaakt om forse investeringen te doen. Door anticyclisch te investeren in de bouw van 90.000 woningen per jaar worden de achterstanden ingehaald en kan Nederland sneller uit een crisis komen. Dat pleidooi houdt de Woningbouwalliantie, een samenwerking van gemeenten, marktpartijen uit de bouw, ontwikkelaars en woningcorporaties.

 • Jongeren met meerdere complexe en zeldzame problemen kunnen straks terecht bij acht speciale expertisecentra. Het gaat vooral om jongeren met meerdere psychische problemen of die in aanraking zijn gekomen met justitie.

  Expertisecentra voor jongeren in acht gemeenten

  Reageer

  Jongeren met meerdere complexe en zeldzame problemen kunnen straks terecht bij acht speciale expertisecentra. Het gaat vooral om jongeren met meerdere psychische problemen of die in aanraking zijn gekomen met justitie.

 • De GGD in Rotterdam ziet geen verband tussen nieuw geconstateerde coronagevallen in zijn verzorgingsgebied en de grote demonstratie tegen racisme in de stad nu bijna twee weken geleden, zegt een woordvoerster naar aanleiding van een bericht in het AD.

  Demonstraties hebben nauwelijks effect op verspreiding corona

  5 reacties

  De effecten van de demonstraties tegen racisme in Amsterdam en Rotterdam op de verspreiding van het coronavirus, nu ongeveer twee weken geleden, lijken vooralsnog niet groot. Bij de GGD in Amsterdam hebben zich twee demonstranten gemeld die klachten hadden gekregen. De één bleek geen corona te hebben opgelopen, van de ander is de uitslag nog niet bekend, aldus de GGD in Amsterdam na berichtgeving door onder meer Het Parool.

 • Van Ark wil kijken of ze de noodstop zoals bij het CJIB ook bij andere overheidsorganisaties kan inzetten om meer mensen te helpen, bijvoorbeeld bij de Belastingdienst of het UWV. De adempauze voorkomt volgens de staatssecretaris dat mensen die wel willen maar niet kunnen betalen, dieper in de problemen komen door verhogingen of boetes.

  Van Ark: meer instanties met noodknop bij schulden

  Reageer

  Staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) wil meer instanties vragen om een 'noodknop' in te stellen voor mensen met problematische schulden. Dat schrijft zij aan de Tweede Kamer.

 • Het budget voor gemeenten moet worden verhoogd met één miljard euro. Daarvoor pleit Eric van der Burg, voorzitter van Sociaal Werk Nederland.

  Gemeenten moeten miljard euro erbij krijgen

  Het budget voor gemeenten moet worden verruimd met één miljard euro. Daarvoor pleit Eric van der Burg, voorzitter van Sociaal Werk Nederland. Er mag onder geen beding worden bezuinigd op het sociaal werk, dat tijdens de coronacrisis zijn waarde meer dan ooit heeft bewezen. Ook de komende tijd is het alle hens aan dek voor de sociaal werkers.

 • Vijftien burgemeesters roepen het kabinet op tot een sociaal offensief om (verdere) tweedeling in de vijftien steden tegen te gaan. Dat doen zij in een manifest dat dinsdagochtend aan het kabinet wordt overhandigd.

  Sociaal offensief tegen tweedeling steden

  Actie en geld. Dat verwachten de vijftien burgemeesters die in een manifest het kabinet hebben opgeroepen tot een sociaal offensief om (verdere) tweedeling in de vijftien steden tegen te gaan. Het manifest wordt dinsdagochtend aan het kabinet overhandigd.

 • Het rijk moet gemeenten extra geld geven, zodat die niet hoeven te bezuinigingen. Daarvoor is de Renkumse wethouder Marinka Mulder (financiën, PvdA) de actie #StopLokaleBezuinigingen gestart.

  Stop gemeentelijke bezuinigingen

  De Renkumse wethouder van financiën, Marinka Mulder (PvdA), is de actie #StopLokaleBezuinigingen gestart. Het is een aanvulling op de vele brandbrieven waarin diverse gemeenten en regio’s recent pleiten voor meer rijksgeld. ‘Ik hoop op een bombardement aan reacties van alle sectoren die last hebben van gemeentelijke bezuinigingen.’ En op meer geld van het rijk.

 • De Heerlense wethouder Peter van Zutphen (SP) zei dat hij ‘als door een wesp gestoken’ reageerde op het voornemen van de gemeente Den Haag daklozen naar krimpgebieden te laten verhuizen. Blokhuis zei ‘dat het geen eenrichtingsverkeer mag zijn, zo van: hier heb je ze’.

  Verhuizen daklozen naar krimpgebied alleen bij deal

  1 reactie

  Daklozen via een vergoeding vanuit de Randstad naar krimpgebieden laten verhuizen, is alleen prima als de betrokken gemeenten er samen uit komen. Het mag geen eenrichtingsverkeer zijn, zei staatssecretaris Paul Blokhuis maandagmiddag in Heerlen, dat geen daklozen uit de Randstad wil opvangen.

 • 'Het is zo jammer dat een leuk idee door zoveel emoties, onbegrip en onduidelijke informatie kan verworden tot een stevige burenruzie', zegt Mascha ten Bruggencate, voorzitter van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Centrum.

  Bewoners dwarsbomen terrassen op de Nieuwmarkt

  Hoewel de inrichting van de tijdelijke anderhalvemeter-terrassen op sommige plekken harmonieus verloopt, zorgt het op andere plekken voor een 'stevige burenruzie'. Op de Amsterdamse Nieuwmarkt klagen ondernemers over een 'handjevol halsstarrige bezwaarmakers' die de plannen dwarsbomen. Maar stadsdeelvoorzitter Mascha ten Bruggencate gelooft dat er met een 'goed gesprek en een paar koppen koffie' alsnog een oplossing kan worden gevonden.