of 59329 LinkedIn

Nieuws

 • Gemeenten zijn bevoegd om gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp naar aanleiding van het bericht dat inmiddels 218 van de 355 gemeenten een algeheel verbod op het gebruik van (soft- en hard-) drugs hebben afgekondigd, terwijl de Opiumwet het gebruik expliciet niet strafbaar stelt.

  Gemeenten mogen openbaar drugsgebruik verbieden

  Gemeenten mogen het gebruik van drugs in de openbare ruimte strafbaar stellen via de APV. Dat antwoordt minister Grapperhaus op vragen van D66-Kamerlid Vera Bergkamp naar aanleiding van het bericht dat inmiddels 218 van de 355 gemeenten een algeheel verbod op het gebruik van (soft- en hard-) drugs hebben afgekondigd, terwijl de Opiumwet het gebruik expliciet niet strafbaar stelt.

 • Er is er geen relatie tussen de mate van tevredenheid en de toename van de zelfredzaamheid. Ook is geen relatie tussen de door gemeenten gehanteerde bekostigingsvorm in de Wmo en (toename van) zelfredzaamheid. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Niels Uenk, onderzoeker bij PPRC.

  Tevredenheid niet enige graadmeter zorgkwaliteit

  Er is geen relatie tussen de door gemeenten gehanteerde bekostigingsvorm in de Wmo en (toename van) zelfredzaamheid. Ook is er geen relatie tussen de mate van tevredenheid en de toename van de zelfredzaamheid. In meer open inkoopmodellen voor de Wmo is de tevredenheid van cliënten over de geboden ondersteuning groter.

 • Een proef met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups blijkt een succes. Op een proeflocatie met natuurlijke vijanden in de gemeente Westerveld werden dit jaar 80 procent minder nesten aangetroffen. Ook werd 90 procent van de nesten aangevreten

  Eikenprocessierups met succes bestreden

  2 reacties

  Een proef met het natuurlijk bestrijden van de eikenprocessierups blijkt een succes. Op een proeflocatie met natuurlijke vijanden in de gemeente Westerveld werden dit jaar 80 procent minder nesten aangetroffen. Ook werd 90 procent van de nesten aangevreten

 • De gemeenten Helmond, Hoorn, Lelystad, Midden-Groningen, Roermond, Tiel en Zutphen krijgen waarschijnlijk een rol in de wietproef als controlegemeente. Mocht een gemeente uit de experimenteergroep wegvallen, dan staan de controlegemeenten reserve. De Bredase burgemeester Paul Depla noemt de start van de wietproef het begin van het afscheid van het halfslachtige gedoogbeleid.

  Zeven ‘reservegemeenten’ voor wietproef

  De gemeenten Helmond, Hoorn, Lelystad, Midden-Groningen, Roermond, Tiel en Zutphen krijgen waarschijnlijk een rol in de wietproef als controlegemeente. De bevindingen in de 10 gemeenten die meedoen aan het experiment kunnen dan tegen hen worden afgezet. Mocht een gemeente uit de experimenteergroep wegvallen, dan staan de zeven controlegemeenten reserve. 

 • Jeugdzorgmedewerkers gaan maandag staken. Petities, acties, lobbyen en ultimatums voor meer geld voor de jeugdzorg hebben niets uitgehaald. CNV en FNV verwachten duizenden stakers in Den Haag.

  Jeugdzorg staakt voor meer geld

  Jeugdzorgmedewerkers gaan maandag in Den Haag staken. Petities, acties, lobbyen bij onder meer gemeenten en ultimatums aan het adres van minister De Jonge (VWS) voor meer geld voor de jeugdzorg hebben niets uitgehaald. De bonden CNV en FNV verwachten duizenden stakers.

 • De doelstelling van de banenafspraak om eind dit jaar 55.000 extra banen te realiseren, acht staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) haalbaar. Wel wil ze het systeem vereenvoudigen.

  Van Ark wil vereenvoudiging banenafspraak

  De doelstelling van de banenafspraak om eind dit jaar 55.000 extra banen te realiseren, acht staatssecretaris Van Ark (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) haalbaar. Wel wil ze het systeem vereenvoudigen.

 • Amsterdam heeft de strijd tegen de georganiseerde misdaad vrijwel verloren, autoriteiten zijn slecht ingevoerd in de drugseconomie en -criminaliteit, de politie heeft de drugsbestrijding volledig laten liggen en justitie verzuimt de echte misdaadstructuren aan te pakken.

  ‘Amsterdam faalt in bestrijding drugscriminaliteit’

  Amsterdam heeft de strijd tegen de georganiseerde misdaad vrijwel verloren, autoriteiten zijn slecht ingevoerd in de drugseconomie en -criminaliteit, de politie heeft de drugsbestrijding volledig laten liggen en justitie verzuimt de echte misdaadstructuren aan te pakken.

 • Arnhem wil in 2020 overstappen op het zogenoemde diftar, een afvalstoffenheffing met een vast en een variabel deel. Wie veel vuilnis produceert betaalt meer dan iemand die zorgvuldig afval scheidt. Veel gemeenten hanteren dit systeem. Diverse gemeenten hebben een aparte regeling voor minima, maar voor zover bekend is die tot nu toe nergens zo lonend als in Arnhem

  Arnhemse minima kunnen verdienen aan scheiden van afval

  6 reacties

  Arnhemse minima kunnen gaan verdienen aan het aanbieden van afval. Als ze hun vuilnis goed scheiden en minder afval aanbieden dan de gemeente verwacht dat ze zullen doen, krijgen ze het zo uitgespaarde bedrag aan afvalstoffenheffing terug.

 • Met de gisteren gepresenteerde toolkit radicalisering komt de nadruk in de aanpak van radicalisering meer op preventie te liggen. De preventieve aanpak is succesvol, maar moeilijk meetbaar. Hoe meet je namelijk wie niet uitreist? Om gemeentebestuurders zover te krijgen tot de preventieve aanpak over te gaan is het nodig om succesverhalen te delen, vindt burgemeester Sjoerd Potters van de gemeente De Bilt.

  Storytelling promoot preventieve aanpak radicalisering

  Met de gisteren gepresenteerde toolkit radicalisering komt de nadruk in de aanpak van radicalisering meer op preventie te liggen. De preventieve aanpak is succesvol, maar moeilijk meetbaar. Hoe meet je namelijk wie niet uitreist? Om gemeentebestuurders zover te krijgen tot de preventieve aanpak over te gaan is het nodig om succesverhalen te delen, vindt burgemeester Sjoerd Potters van de gemeente De Bilt.