of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • Hoewel de lucht tussen gemeentekoepel VNG en rijk nu (financieel) is geklaard, zal het vervolgtraject – het nemen van maatregelen om het stelsel houdbaar te krijgen – nog de nodige wrijvingen gaan opleveren.

  ANALYSE: Nog lang niet alle kou jeugdzorg uit de lucht

  Na jarenlang gesteggel tussen gemeenten en rijk over het budget voor de jeugdzorg, zijn beide partijen eindelijk tot een akkoord gekomen. Althans rondom extra geld voor 2022. Daarnaast gaan ze aan de slag met een zogeheten hervormingsagenda. Hoewel de lucht tussen gemeentekoepel VNG en rijk nu (financieel) is geklaard, zal het vervolgtraject – het nemen van maatregelen om het stelsel houdbaar te krijgen – nog de nodige wrijvingen gaan opleveren. En er zijn nog wat ‘losse eindjes’.

 • In alle gemeenten waar sprake is van armoede en kansenongelijkheid moet langjarig worden geïnvesteerd. Dat stellen negentien burgemeesters in een brief aan informateur Hamer en in een motie die volgende week woensdag aan alle gemeenten wordt voorgelegd.

  Aanpak kansenongelijkheid nodig in heel het land

  Op alle plekken in Nederland waar sprake is van armoede en kansenongelijkheid moet langjarig worden geïnvesteerd. Niet alleen in de vijftien steden waarvan de burgemeesters eerder een nieuw kabinet om een ‘deltaplan’ en twintig jaar lang 500 miljoen euro vroegen. Dat stellen negentien (andere) burgemeesters in een brief aan informateur Hamer en in een motie die volgende week woensdag aan alle gemeenten wordt voorgelegd.

 • De kostendelersnorm kan ervoor zorgen dat ouders hun volwassen kinderen uit huis moeten zetten. © Shutterstock.

  Gemeenten willen af van kostendelersnorm

  Bij gemeenten is er weinig enthousiasme meer voor de kostendelersnorm, een regel die volgens hen kan bijdragen aan dakloosheid. De meeste gemeenten willen de regeling aanpassen en een behoorlijk aantal wil die zelfs het liefst volledig schrappen. 

 • De SP diende met steun van GroenLinks, PvdA, PVV en JA21 een amendement in om financiële problemen bij deze groep zo mogelijk te voorkomen.

  Kamer: bijstand moet blijven na gedwongen ggz-opname

  De Tweede Kamer wil dat mensen die gedwongen opgenomen worden voor hun geestelijke problemen recht houden op de bijstand. De Kamer heeft dinsdag ingestemd met een voorstel van de SP om de wet aan te passen. Verschillende organisaties hadden daartoe opgeroepen omdat deze groep mensen anders snel in financiële problemen raakt.

 • 'Het onder de loep nemen van de Participatiewet past in een bredere discussie die zowel politiek, maatschappelijk als in de media wordt gevoerd', schrijft Koolmees in een kamerbrief over die gesprekken.

  Wet moet uitgaan van vertrouwen, vindt Koolmees

  De regels in de bijstand moeten eenvoudiger worden, meer ruimte voor maatwerk bieden en meer uitgaan van vertrouwen. Dat zijn de voorlopige uitkomsten van gesprekken die minister Wouter Koolmees heeft gevoerd met gemeenten. De minister en gemeenten zijn het erover eens dat het tijd is voor een fundamentele herziening van de Participatiewet. 

 • De gemeente Amsterdam kiest voor intensieve taallessen tijdens de intake van het inburgeringstraject.

  Intake nieuwe inburgeraars in elke gemeente anders

  Het opzetten van een inburgeringstraject duurt in de ene gemeente drie keer zo lang als in de andere. Dat geldt althans voor een groep van zes gemeenten die alvast 'oefenen' met de werkwijze van de nieuwe inburgeringswet. De aanpakken lopen nogal uiteen. 

 • De Haagse Schilderswijk. © Shutterstock

  Den Haag wil kwaliteit van alle woningen controleren

  1 reactie

  Na de grote brand vorige maand in de Wouwermanstraat in de Schilderswijk, laat de gemeente Den Haag de kwaliteit van alle woningen in de stad controleren. Dat gebeurt volgens de Haagse wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn) via een representatieve steekproef. Leden van de zogenoemde Haagse Pandbrigade kijken daarbij vooral naar de bouwkundige staat van een woning, de veiligheid (rookmelders) en gezondheidselementen (ventilatie).

 • Alle Zeeuwse gemeenteraden zijn akkoord met de plannen – en het benodigde geld – om de jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringsorganisatie Intervence te laten overnemen door JB West.

  Jeugdbescherming in Zeeland wordt duurder

  De dertien gemeenteraden van Zeeland hebben ingestemd met de plannen – en het benodigde geld – om de jeugdbeschermings- en jeugdreclasseringsorganisatie Intervence te laten overnemen door JB West. De gemeenten bieden de instelling de komende vijf jaar een omzetgarantie van zeven miljoen euro per jaar.

 • De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, dragen gezamenlijk financieel bij aan de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor Suriname. Dat hebben de gemeenten vrijdag laten weten. De hoogte van de bijdrage is niet bekendgemaakt.

  G4 betaalt mee aan coronahulp Suriname

  9 reacties

  De vier grote steden Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht, verenigd in de G4, dragen gezamenlijk financieel bij aan de aanschaf van medische materialen en medicijnen voor Suriname. Dat hebben de gemeenten vrijdag laten weten. De hoogte van de bijdrage is niet bekendgemaakt.

 • Osdorp, Amsterdam, in stadsdeel Nieuw-West. © Shutterstock

  Ervaringsdeskundigen succesfactor in Amsterdamse pilot

  Een Amsterdamse methode om gezinnen met schulden en andere sociale problemen te helpen blijkt succesvol: de geholpen huishoudens ervaren meer grip op het leven en krijgen meer vertrouwen in de overheid. De aanpak kost meer tijd en meer geld, maar betaalt zich uiteindelijk terug.