of 64120 LinkedIn

Nieuws

 • Met de campagne Diversity Day, die dinsdag begint, wil de gemeente Amsterdam discriminatie op de werkvloer tegengaan. Uit recent onderzoek van de gemeente blijkt dat 15 procent van de werkenden in de hoofdstad in het afgelopen jaar hiermee te maken had. Het gaat om kwetsende grappen en opmerkingen over bijvoorbeeld huidskleur, herkomst, leeftijd en geslacht.

  Amsterdamse campagne tegen discriminatie op werkvloer

  1 reactie

  Met de campagne Kom Op Amsterdam, die dinsdag 5 oktober op Diversity Day begint, wil de gemeente Amsterdam discriminatie op de werkvloer tegengaan. Uit recent onderzoek van de gemeente blijkt dat 15 procent van de werkenden in de hoofdstad in het afgelopen jaar hiermee te maken had. Het gaat om kwetsende grappen en opmerkingen over bijvoorbeeld huidskleur, herkomst, leeftijd en geslacht.

 • Het uitgaanspubliek in een aantal steden heeft zaterdagavond veelvuldig gebruik gemaakt van polsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Dat laten horecaondernemers in Breda en Zwolle en de organisatie van Leidens Ontzet weten.

  Polsbandje slaat aan

  Reageer

  Het uitgaanspubliek in een aantal steden heeft zaterdagavond veelvuldig gebruik gemaakt van polsbandjes om toegang te krijgen tot restaurants en cafés. Dat laten horecaondernemers in Breda en Zwolle en de organisatie van Leidens Ontzet weten.

 • In Amsterdam zijn forse wachtlijsten voor de huishoudelijke hulp ontstaan. Het aantal aanvragen is enorme gestegen, na invoering van de inkomensonafhankelijke eigen bijdrage voor de Wmo.

  Drie jaar wachten op huishoudelijke hulp

  In Amsterdam is het aantal aanvragen voor huishoudelijke hulp de laatste twee jaar zo hard gestegen dat er forse wachtlijsten en wachttijden zijn ontstaan. Een Amsterdammer die in april aanklopte bij het Wmo-loket van de gemeente, kan over 1,5 jaar voor het eerst hulp krijgen. Als iemand zich begin 2022 meldt, mag hij in zijn handen wrijven als hij over drie jaar voor hulp aan de beurt is.

 • De kans bestaat dat het ministerie het experiment stopzet, maar daar gaat wethouder Richters voorlopig niet vanuit. Wel verwacht ze een ‘schurende discussie’, maar ze is er klaar voor om die te voeren.

  Uitkering ‘vanuit vertrouwen’ botst met Participatiewet

  Wat gebeurt er als je de regels van de Participatiewet loslaat en een uitkering verschaft op basis van vertrouwen in plaats van controle? Dat is een van de vragen die de gemeente Eindhoven wil beantwoorden in een uniek experiment dat binnenkort van start gaat. Wethouder Renate Richters heeft vertrouwen in de aanpak, maar ze verwacht wel dat het kan leiden tot een 'schurende discussie' met het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW).

 • De hervormingsagenda jeugd moet er eind januari liggen. Over veel onderwerpen, ook zeer (politiek) gevoelige, moet de komende maanden een knoop worden doorgehakt. De reikwijdte van de jeugdzorg is daar een van, evenals de invoering van een eigen bijdrage.

  Hete hangijzers genoeg in de jeugdzorg

  De hervormingsagenda jeugd, die moet leiden tot een kwalitatief en financieel houdbaar jeugdstelsel, moet er eind januari liggen. De eerder gestelde deadline van uiterlijk 1 januari wordt niet gehaald. Over veel onderwerpen, ook zeer (politiek) gevoelige, moet de komende maanden een knoop worden doorgehakt. De reikwijdte van de jeugdzorg is er zo eentje, evenals de invoering van een eigen bijdrage

 • De gemeenten willen de in 2020 en 2021 inzette koers omzetten in structureel beleid, maar dat kan niet omdat er nog geen nieuw kabinet is. De vereniging klopt daarom aan bij de Tweede Kamer, met de vraag om incidenteel 150 miljoen euro beschikbaar te stellen voor de voortzetting van het programma in 2022.

  VNG: ‘150 miljoen voor aanpak dakloosheid nodig’

  Voor de aanpak van dakloosheid is op korte termijn een impuls van 150 miljoen euro nodig. Dat stelt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), die, in de afwezigheid van een nieuw kabinet, een beroep doet op de Tweede Kamer om extra geld beschikbaar te stellen. 

 • Leusden en Krimpen aan den IJssel gaan door met het meewegen van het inkomen van inwoners die huishoudelijke hulp via de Wmo aanvragen. Zij negeren daarmee de eis van minister De Jonge (VWS) om daar mee te stoppen.

  Gemeenten negeren eis minister De Jonge

  Leusden en Krimpen aan den IJssel blijven het inkomen meewegen van inwoners die huishoudelijke hulp via de Wmo aanvragen. Zij negeren daarmee de eis van minister De Jonge (VWS). Hij wil de besluiten van beide gemeenten voor vernietiging voordragen bij de Kroon, als beide gemeenten hun beleid niet wijzigen.

 • Veel burgerschapsdocenten in het mbo zien studenten met financiële problemen in hun klas. In de vier grootste steden geldt dat voor vier op de vijf docenten. Slechts 16 procent denkt dat 18-jarigen in staat zijn om juiste financiële keuzes te maken. Tijd voor actie, vinden Amsterdam en Rotterdam.

  Financiële scholing mbo'ers moet schulden voorkomen

  Veel burgerschapsdocenten in het mbo zien studenten met financiële problemen in hun klas. In de vier grootste steden geldt dat voor vier op de vijf docenten. Slechts 16 procent denkt dat 18-jarigen in staat zijn om juiste financiële keuzes te maken. Tijd voor actie, vinden Amsterdam en Rotterdam.

 • Steeds meer steden gaan werken met polsbandjes voor mensen die een restaurant of café willen bezoeken. Onder meer in Den Haag, Roosendaal en Oosterhout krijgen mensen komend weekeinde bij het uitgaan een polsbandje nadat hun CoronaCheck-app is gecontroleerd. De polsbandjes voorkomen dat horecaondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren.

  Polsbandje krijgt fiat kabinet

  2 reacties

  Steeds meer steden gaan werken met polsbandjes voor mensen die een restaurant of café willen bezoeken. Onder meer in Den Haag, Roosendaal en Oosterhout krijgen mensen komend weekeinde bij het uitgaan een polsbandje nadat hun CoronaCheck-app is gecontroleerd. De polsbandjes voorkomen dat horecaondernemers iedereen apart bij de deur moeten controleren.

 • Het Inlichtingenbureau, een dataverwerker die gemeenten helpt om bijstandsfraude op te sporen, moet worden omgevormd tot een instantie waar democratische controle op uitgeoefend kan worden.

  Meer democratische controle op Inlichtingenbureau

  Het Inlichtingenbureau, een dataverwerker die gemeenten helpt om bijstandsfraude op te sporen, moet worden omgevormd tot een instantie waar democratische controle op uitgeoefend kan worden. Dat vindt vrijwel de hele Tweede Kamer, die daarover dinsdag een motie aannam.

 • De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn positief over de experimenten die afgelopen weekeinde in enkele gemeenten werden gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Het kabinet ziet er ook wel wat in, maar wil dan wel regels opstellen zodat een dergelijk systeem overal hetzelfde werkt en ook te handhaven is.

  Burgemeesters zien polsbandje voor toegang wel zitten

  Reageer

  De burgemeesters van het Veiligheidsberaad zijn positief over de experimenten die afgelopen weekeinde in enkele gemeenten werden gehouden met polsbandjes, waarmee mensen na eenmalige vertoning van een coronatoegangsbewijs (CTB) toegang konden krijgen tot de horeca. Het kabinet ziet er ook wel wat in, maar wil dan wel regels opstellen zodat een dergelijk systeem overal hetzelfde werkt en ook te handhaven is.