of 59281 LinkedIn

Nieuws

 • Ophef in de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden. Oud-interim-directeur Wim Schreuders toucheerde er vorig jaar maar liefst een kwart miljoen voor de 17 maanden durende fusie van het werkbedrijf van de Kempengemeenten met een deel van de intergemeentelijke sociale dienst.

  Sw-directeur verdiende meer dan drie wethouders samen

  Ophef in de Kempengemeenten Bergeijk, Bladel, Eersel en Reusel-de Mierden. Oud-interim-directeur Wim Schreuders toucheerde er in 2018 maar liefst een kwart miljoen voor één jaar werk. Schreuders leidde de 17 maanden durende fusie van het werkbedrijf van de Kempengemeenten met een deel van de intergemeentelijke sociale dienst.

 • Bij bijna 60 procent van de beroepsgroepen die werden onderzocht stuitten de onderzoekers op onbegrip als ze dementerenden te woord moesten staan. De conclusie is dat behalve medewerkers van beveiliging, banken en telefonische klantenservices ook gemeenten hun sterk dienstverlening kunnen verbeteren.

  Ambtenaar moet leren omgaan met demente burger

  Ambtenaren van de gemeenten reageren in contactsituaties niet altijd even begripvol op mensen met dementie. Uit een onderzoek van Alzheimer Nederland blijkt dat slechts één op de drie ambtenaren goed handelt.

 • Meer dan 250 wethouders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie pleiten bij het kabinet en de Tweede Kamer voor extra geld voor de jeugdhulp. ‘De rek is er uit.’

  Wethouders jeugd op de barricades

  Ruim 250 wethouders van regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie pleiten bij het kabinet en de Tweede Kamer voor extra geld voor de jeugdzorg. ‘De rek is er uit.’ Zonder extra middelen kunnen gemeenten niet garanderen dat ze de juiste zorg aan jongeren kunnen blijven geven. Ze ondersteunen het pleidooi van de VNG om structureel 490 miljoen euro extra (rijks)geld vrij te maken voor de gemeentelijke jeugdzorgtaken.

 • Een landelijke ketenmarinier moet een gezamenlijke aanpak van de problematiek rond overlastgevende asielzoekers op poten zetten, te beginnen in Noord-Nederland. Jur Verbeek, voorheen stadsmarinier in Rotterdam, krijgt ondersteuning van twee lokale ketenmariniers. Hij wordt de sparringpartner van de burgemeester van de gemeente Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel ligt.

  Ketenmarinier tegen overlastgevende asielzoekers

  Het kabinet heeft een landelijke ketenmarinier aangesteld om een gezamenlijke aanpak van problematiek rond overlastgevende asielzoekers op poten te zetten. Ondersteund door twee lokale ketenmariniers wordt Jur Verbeek, voorheen stadsmarinier in Rotterdam, eerst de sparringpartner van de burgemeester van de gemeente Westerwolde, waar het asielzoekerscentrum Ter Apel ligt.

 • Amsterdam trekt de komende jaren bijna 40 miljoen euro extra uit voor de jeugdhulp. Dat heeft het college bekend gemaakt in zijn woensdag verschenen Voorjaarsnota. De stad rekent wel op extra geld van het rijk.

  Krappe 40 miljoen extra voor Amsterdamse jeugdhulp

  De gemeente Amsterdam trekt de komende jaren bijna 40 miljoen euro extra uit voor de jeugdhulp. Voor dit jaar gaat het om een bedrag van 17,1 miljoen euro en voor 2020 om een bedrag van 21,7 miljoen euro. Dat heeft het college bekend gemaakt in zijn woensdag verschenen Voorjaarsnota. De stad rekent wel op extra geld van het rijk.

 • Daklozen uit Den Helder klagen in een brief aan het college over het toewijzingsbeleid van een plaatselijke woningcorporatie. Die hanteert volgens hen een lijst van mensen met een schuldenverleden, die daardoor niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. De brievenschrijvers willen dat het college actie onderneemt. Volgens Federatie Opvang is het een landelijk probleem dat mensen met een schuldenverleden geen sociale huurwoning kunnen vinden.

  Corporatiebeleid creëert 'kaste van uitgestotenen'

  Daklozen uit Den Helder klagen in een brief aan het college over het toewijzingsbeleid van een plaatselijke woningcorporatie. Die hanteert volgens hen een lijst van mensen met een schuldenverleden, die daardoor niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning. De brievenschrijvers willen dat het college actie onderneemt. Volgens Federatie Opvang is het een landelijk probleem dat mensen met een schuldenverleden geen sociale huurwoning kunnen vinden.

 • Per gemeente moet inzichtelijk worden gemaakt hoeveel ambtenaren en ingehuurd personeel zich bezighouden met de afhandeling van administratieve processen en inkoopprocedures in de jeugdzorg. Dat wil GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld.

  Ambtenaren jeugdzorg moeten in kaart gebracht

  Per gemeente moet in kaart worden gebracht hoeveel ambtenaren en ingehuurd personeel zich bezighouden met de afhandeling van administratieve processen en inkoopprocedures in de jeugdzorg. Dat wil GroenLinks Kamerlid Lisa Westerveld. Het ministerie van VWS en de VNG zouden dat moeten doen.

 • Er zijn nog steeds forse knelpunten in de hulpverlening aan vrouwen in de opvang. Dat concludeert nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Ondanks de nodige verbeteringen, kampen opvangcliënten nog altijd vaak met inkomens- en schuldenproblemen, komen zij moeilijk aan een huurwoning bij uitstroom, en hebben zij problemen met rijksvoorzieningen.

  Vrouwen de dupe van wantrouwen tussen gemeenten

  Er zijn nog steeds forse knelpunten in de hulpverlening aan vrouwen in de opvang. Dat concludeert nationale ombudsman Reinier van Zutphen. Ondanks de nodige verbeteringen kampen vrouwelijke opvangcliënten nog altijd vaak met inkomens- en schuldenproblemen, komen zij moeilijk aan een huurwoning na uitstroom, en hebben zij problemen met rijksvoorzieningen.

 • Het extra geld dat het kabinet voor de jeugdhulp wil vrijmaken, is niet bedoeld om alleen de tekorten bij gemeenten te dekken. Het is met name bedoeld om de uitvoering van het jeugdhulpstelsel beter en efficiënter te maken en de transformatie te versnellen. Daarover wil de minister bestuurlijke afspraken met gemeenten maken.

  Extra rijksgeld jeugd niet om tekorten te dekken

  Het extra geld dat het kabinet voor de uitvoering van de jeugdhulp wil vrijmaken, is niet bedoeld om alleen de tekorten bij gemeenten te dekken. Het is vooral bedoeld om de uitvoering van het jeugdhulpstelsel beter en efficiënter te maken en de transformatie te versnellen. Daarover wil de minister bestuurlijke afspraken met gemeenten maken.

 • De gemeente Tilburg zorgt ervoor dat bijstandsgerechtigden voortaan makkelijk de bruto-hoogte van hun uitkering kunnen opzoeken. Dat maakt het aanvragen van voorzieningen voor Tilburgse uitkeringsontvangers een stuk makkelijker.

  ‘Héle kleine moeite, groot plezier’

  De gemeente Tilburg zorgt ervoor dat bijstandsgerechtigden voortaan makkelijk de bruto-hoogte van hun uitkering kunnen opzoeken. Dat maakt het aanvragen van voorzieningen voor Tilburgse uitkeringsontvangers een stuk makkelijker.

 • Het tekort op de jeugdhulp had in Borne een half miljoen euro hoger kunnen uitpakken. Door diep in de rekeningen van jeugdhulpverleners te duiken, werd dat voorkomen. Verantwoordelijk wethouder Maritn Velten (jeugd) is geschrokken van de belabberde administratie van jeugdhulpverleners.

  Borne ‘bespaart’ half miljoen op jeugdhulp

  Een half miljoen euro hoger had het tekort op de jeugdhulp voor de gemeente Borne kunnen uitpakken. Door diep in de rekeningen van jeugdhulpverleners te duiken, werd dat voorkomen. Van fraude wil verantwoordelijk wethouder Martin Velten (jeugd) niet spreken. Hij is wel geschrokken van de belabberde administratie van jeugdhulpverleners.