of 59250 LinkedIn

Nieuws

 • Mensen met een arbeidsbeperking moeten kunnen blijven rekenen op een stabiel inkomen en een goed pensioen. Met dat huiswerk stuurt het ledencongres van de ChristenUnie de vertegenwoordigers van de partij in de Tweede Kamer terug naar Den Haag.

  'Stabiel inkomen en pensioen voor werkenden met beperking'

  Reageer

  Mensen met een arbeidsbeperking moeten kunnen blijven rekenen op een stabiel inkomen en een goed pensioen. Met dat huiswerk stuurt het ledencongres van de ChristenUnie de vertegenwoordigers van de partij in de Tweede Kamer terug naar Den Haag.

 • Gemeenten die fraude laten opsporen met behulp van algoritmes mogen die algoritmes geheim houden in het belang van effectieve uitkeringsfraudebestrijding.

  Geheime algoritmes mogen

  Gemeenten die fraude laten opsporen met behulp van algoritmes mogen die algoritmes geheim houden in het belang van effectieve uitkeringsfraudebestrijding. Dat zegt staatssecretaris Van Ark van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in een reactie op Kamervragen naar aanleiding van een publicatie door NRC Handelsblad

 • Paden van en naar een homo-ontmoetingsplek in Ede zijn geen openbare wegen. De gemeente mocht daarom de toegang naar het natuurgebied op de Ginkelse Heide langs de A12 afsluiten. Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem donderdag besloten in een zaak, die de stichting Platform Keelbos had aangespannen tegen Ede.

  Ede mag paden naar homo-bosje aan snelweg sluiten

  Reageer

  Paden van en naar een homo-ontmoetingsplek in Ede zijn geen openbare wegen. De gemeente mocht daarom de toegang naar het natuurgebied op de Ginkelse Heide langs de A12 afsluiten. Dat heeft de bestuursrechter in Arnhem donderdag besloten in een zaak, die de stichting Platform Keelbos had aangespannen tegen Ede. 

 • Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Vanwege de tekorten willen steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg.

  Gemeenten luiden noodklok over jeugdzorg

  Gemeenten luiden de noodklok over de kosten van de specialistische zorg voor kinderen. Vanwege de tekorten willen steden als Leeuwarden, Eindhoven en Hengelo dat huisartsen minder minderjarigen doorverwijzen. Daarnaast moet het Rijk meer geld bijdragen aan jeugdzorg.

 • Voor de 12.400 dak- en thuisloze jongeren in Nederland is de overheid geen schild geweest. De overheid heeft steken laten vallen en deze jongeren laten zwemmen, zei staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) woensdag op de conferentie "Breng de basis op orde". ‘We moeten ons schamen dat we het zo ver hebben laten komen.’

  Blokhuis: ‘Overheid moet zich schamen’

  De overheid is geen schild geweest voor de 12.400 dak- en thuisloze jongeren in Nederland. De overheid heeft steken laten vallen en deze jongeren laten zwemmen, zei staatssecretaris Paul Blokhuis (CU) woensdag op de conferentie Breng de basis op orde. ‘We moeten ons schamen dat we het zo ver hebben laten komen.’

 • Een emotionele brandbrief van een hoge Bossche uitvoeringsambtenaar sociaal domein heeft stof doen opwaaien. De ambtenaar maakt onder meer gewag van ellenlange wachtlijsten en forse stijging in de werkdruk van Wmo-consulenten.

  Bossche zorgambtenaar slaakt hartenkreet

  Een emotionele brandbrief van een hoge Bossche uitvoeringsambtenaar sociaal domein heeft stof doen opwaaien. De ambtenaar maakt onder meer gewag van ellenlange wachtlijsten en forse stijging in de werkdruk van Wmo-consulenten.

 • De 363 miljoen euro van het programma Actieve Inclusie van het Europees Sociaal Fonds (ESF) zou in drie porties worden verdeeld over de arbeidsmarktregio’s (die het doorsluizen naar gemeenten en scholen), het UWV en de Dienst Justitiële Inrichtingen van Justitie. Maar nog voor de derde tranche heeft Uitvoering van ­Beleid van het ministerie van SZW de gemeenten laten weten dat het geld al op is.

  Begeleiding kwetsbaren onder druk

  De provincie Zeeland loopt miljoenen mis doordat het ESF-geld voor de  begeleiding van kwetsbaren op de arbeidsmarkt drie jaar eerder op is dan de bedoeling was. ‘Het zou zomaar kunnen dat de doelgroep tussen wal en schip belandt.’ 

 • Toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz) is niet afhankelijk van in welke gemeente de aanvrager woont, blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Het beeld bestaat dat sommige gemeenten verantwoordelijkheden afwentelen, maar als dit gebeurt heeft het volgens de analyse van de Rekenkamer geen effect. Andere factoren hebben wel invloed, zoals leeftijd en de aard van de aanmelding.

  Patiënten afwentelen op langdurige zorg werkt niet

  Toegang tot de Wet langdurige zorg (Wlz) is niet afhankelijk van de gemeente waar aanvrager woont, blijkt uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer. Het beeld bestaat dat sommige gemeenten verantwoordelijkheden afwentelen, maar als die intentie er is dan heeft het volgens de analyse van de Rekenkamer geen effect. Andere factoren hebben wel invloed, zoals leeftijd en de aard van de aanmelding.

 • De gemeente Maastricht wil een aanpak ontwikkelen voor vijftig arme gezinnen die met meervoudige problematiek kampen, dat staat in het concept-bestuursakkoord. Daarmee wil de gemeente het probleem van overerfbare armoede in de stad het hoofd bieden.

  Maastricht beoogt gezinsaanpak multiproblematiek

  De gemeente Maastricht wil een aanpak ontwikkelen voor vijftig arme gezinnen die met meervoudige problematiek kampen, dat staat in het concept-bestuursakkoord. Daarmee wil de gemeente het probleem van overerfbare armoede in de stad het hoofd bieden.

 • Science parks en campussen zorgen voor een relatief grote banengroei. Waar de totale werkgelegenheid in gemeenten waar die parken liggen de afgelopen drie-en-half jaar met 6 procent toenam, groeide die op campussen met 22 procent.

  Campussen universiteit echte banentrekkers

  Science parks en campussen zorgen voor een relatief grote banengroei. Waar de totale werkgelegenheid in gemeenten waar die parken liggen de afgelopen drie-en-half jaar met 6 procent toenam, groeide die op campussen met 22 procent.

   

 • De gemeente Utrecht maakte geen ongeoorloofd onderscheid qua afkomst tussen burgers door vermogensonderzoek in het buitenland te verrichten naar bijstandsgerechtigden, oordeelt de Centrale Raad van Beroep (CRvB).

  Utrechts vermogensonderzoek niet discriminerend

  De gemeente Utrecht maakte geen ongeoorloofd onderscheid qua afkomst tussen burgers door vermogensonderzoek in het buitenland te verrichten naar bijstandsgerechtigden. Dat oordeelt de Centrale Raad voor Beroep (CRvB) in een vijftal zaken.

 • De overheid moet zorgen voor voldoende, betaalbare, kwalitatief goede en passende huisvesting met speciale aandacht voor mensen in de meest kwetsbare situaties. Daarvan is echter te weinig terug te vinden in de Staat van de Volkshuisvesting die op 7 juni door de Tweede Kamer wordt besproken. Dat stelt het College voor de Rechten van de mens.

  ‘Betaalbaar wonen is mensenrecht’

  De overheid moet zorgen voor voldoende, betaalbare, kwalitatief goede en passende huisvesting met speciale aandacht voor mensen in de meest kwetsbare situaties. Daarvan is echter te weinig terug te vinden in de Staat van de Volkshuisvesting die op 7 juni door de Tweede Kamer wordt besproken. Dat stelt het College voor de Rechten van de mens.