of 63428 LinkedIn

Nieuws

 • © Shutterstock.

  Gemeenten verdeeld over jongerennorm in de bijstand

  Jongeren tussen de 18 en 21 jaar hebben geen recht op een volledige bijstandsuitkering. Dat maakt het moeilijker voor jongeren om zelfstandig te wonen. Een aantal gemeenten vindt het tijd om de zogenaamde jongerennorm af te schaffen. Dat betekent wel dat het jeugdloon mee moet stijgen.

 • De helft van de thuiswonende mensen met een ziekte of aandoening weet niet dat zij een beroep kan doen op cliëntondersteuners. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van de Monitor cliëntondersteuning 2020.

  Cliëntondersteuner nog steeds te onbekend

  Reageer

  De helft van de thuiswonende mensen met een ziekte of aandoening weet niet van het bestaan van cliëntondersteuners als wegwijzers in de zorg. Dat meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op basis van de Monitor cliëntondersteuning 2020. Als iemand bijvoorbeeld een hulpmiddel zoals een scootmobiel of rolstoel nodig heeft, dan kan de cliëntondersteuner bemiddelen bij de gemeente.

 • Met de decentralisaties in het sociaal domein zou de raad echt de ruimte krijgen om aan politiek te doen. Er gebeurde echter, op politiek vlak, weinig, betogen hoogleraren Douwe Jan Elzinga en Geerten Boogaard in een essay in Binnenlands Bestuur.

  Meer raadspolitiek in het sociaal domein nodig

  Met de decentralisaties in het sociaal domein zou de gemeenteraad weer ergens over gaan, zo waren de hooggespannen verwachtingen in 2015. Sindsdien gebeurde in het sociaal domein van alles, maar een feest voor de democratie werd het niet. Er kwam weinig raadspolitiek van de grond. Dat moet anders.

 • ESF+ richt zich me name op mensen met een relatief grote afstand tot de arbeidsmarkt.

  Honderd miljard voor grootste ESF+ ooit

  Het operationeel programma voor ESF+ gaat begin 2022 van start laat het ministerie van SZW weten, nu het Europees Parlement groen licht heeft gegeven voor het grootste ESF+ ooit, 100 miljard tegen prijzen van nu. De lidstaten gingen op 27 mei al akkoord.

 • Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is een lichtend voorbeeld voor de burgemeesters die korte metten willen maken met de chronische achterstanden in hun probleemwijken. Programmadirecteur Marco Pastors adviseert ze ‘te doen wat wij doen’. En ‘niet te braaf’ te zijn.

  ‘Zuid’ als lichtend voorbeeld voor probleemwijken

  Het Nationaal Programma Rotterdam Zuid is een lichtend voorbeeld voor de burgemeesters die korte metten willen maken met de chronische achterstanden in hun probleemwijken. Programmadirecteur Marco Pastors adviseert ze ‘te doen wat wij doen’. En ‘niet te braaf’ te zijn.

 • Amsterdam gaat investeren in het verduurzamen van de stad. Zo zijn er plannen om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken, en woningen sneller te isoleren. De stad gebruikt daarvoor 78 miljoen euro uit het klimaatfonds, dat eind vorig jaar beschikbaar werd gesteld.

  Amsterdam investeert 78 miljoen in verduurzaming

  5 reacties

  Amsterdam gaat investeren in het verduurzamen van de stad. Zo zijn er plannen om extra zonnepanelen op corporatiecomplexen te plaatsen, wijken sneller aardgasvrij te maken, en woningen sneller te isoleren. De stad gebruikt daarvoor 78 miljoen euro uit het klimaatfonds, dat eind vorig jaar beschikbaar werd gesteld.

 • Jeugdbescherming Brabant (JBB) heeft jarenlang onder de kostprijs moeten werken omdat gemeenten geen faire tarieven betalen. De Jeugdautoriteit bemiddelt nu tussen de jeugdzorgregio’s (gemeenten) en JBB en de andere in Brabant werkzame gecertificeerde instellingen (GI’s).

  Gemeenten betalen te weinig voor jeugdbescherming

  Jarenlang heeft Jeugdbescherming Brabant (JBB) onder de kostprijs moeten werken omdat gemeenten geen faire tarieven betalen. De Jeugdautoriteit bemiddelt nu tussen de jeugdzorgregio’s (gemeenten) en JBB en de andere in Brabant werkzame gecertificeerde instellingen (GI’s). Jeugdzorg Nederland en JBB vinden dat er een landelijk, uniform tarief moet komen, dat met een kwart moet worden opgehoogd.

 • © Shutterstock

  Onderwijsroute voor inburgeraars onbetaalbaar

  De financiering van de nieuwe inburgeringswet is te krap, voorzien veertien Twentse gemeenten die daarover aan de bel trekken bij het rijk. Ze maken zich ernstig zorgen over de zogenaamde onderwijsroute, één van de drie leerroutes voor toekomstige inburgeraars.

 • Al jarenlang hebben ongeveer drie op de vier gemeenten een tekort op de begroting, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is opvallend aangezien gemeenten al jarenlang kampen met tekorten in het sociaal domein en de aanname was dat de tekorten toenamen.

  Al jaren zo'n 260 gemeenten met begrotingstekort

  Al jarenlang hebben ongeveer drie op de vier gemeenten een tekort op de begroting, blijkt uit cijfers van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Dat is opvallend aangezien gemeenten al jarenlang kampen met tekorten in het sociaal domein en de aanname was dat de tekorten toenamen.

 • Het aantal Nederlandse werknemers met burn-outklachten steeg van 11 procent in 2007 naar 17 procent in 2019 en lijkt sindsdien stabiel. Wat de na-effecten van de coronacrisis zijn is nog ongewis. Psycholoog en bedrijfseconoom Madelon Otto promoveert vrijdag aan de Open Universiteit op hoe werknemers zelf proactief kunnen bijdragen aan het voorkomen van burn-outs. ‘Houd balans tussen hulpfactoren en stressfactoren.’

  ‘Doe jaarlijkse screening op burn-outrisico’s’

  Het aantal Nederlandse werknemers met burn-outklachten steeg van 11 procent in 2007 naar 17 procent in 2019 en lijkt sindsdien stabiel. Wat de na-effecten van de coronacrisis zijn is nog ongewis. Psycholoog en bedrijfseconoom Madelon Otto promoveert vrijdag aan de Open Universiteit op hoe werknemers zelf proactief kunnen bijdragen aan het voorkomen van burn-outs. ‘Houd balans tussen hulpfactoren en stressfactoren.’