of 64120 LinkedIn

Nieuws

 • Van de 1,3 miljard euro extra jeugdgeld voor gemeenten, gaat weer negen miljoen euro af. Elke gemeenten moet 0,7 procent van het verwachte jeugdbudget inleveren. Gemeentekoepel VNG krijgt dit geld voor de uitvoering van de hervormingsagenda jeugd.

  Negen miljoen jeugdgeld van gemeenten afgesnoept

  Van de 1,3 miljard euro die gemeenten in 2022 extra zouden krijgen voor de jeugdzorg, gaat weer negen miljoen euro af. Dit betekent dat alle gemeenten 0,7 procent van het verwachte jeugdbudget weer moeten inleveren. Gemeentekoepel VNG krijgt dit geld voor de uitvoering van de hervormingsagenda jeugd.

 • Het gros van de gemeenten biedt, vooruitlopend op de nieuwe Wet inburgering, duale werk- en leertrajecten aan.

  Inburgering: gros gemeenten draait warm voor 2022

  Vooruitlopend op de nieuwe Wet inburgering biedt het overgrote deel van de gemeenten (94 procent) duale werk- en leertrajecten aan. In twee derde van de gevallen maakt extra taalondersteuning deel uit van werkervarings- of stageplekken.   

 • Beeld: Shutterstock

  Amsterdam vangt asielzoekers en statushouders op

  2 reacties

  Amsterdam gaat de komende drie weken maximaal 300 hoofdzakelijk Afghaanse asielzoekers en statushouders opvangen in het Marine Etablissement op Kattenburg. Dat heeft de betrokken wethouder Rutger Groot Wassink bekendgemaakt tijdens een vergadering van de gemeenteraad. De groep, vooral Afghanen maar mogelijk ook mensen met een andere nationaliteit, arriveren nog deze woensdagmiddag. Demissionair staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asielbeleid) is dringend op zoek naar nog meer locaties.

 • Links: Rutger Groot Wassink. Rechts: Peter Heijkoop (foto: Ronald van den Heerik).

  Wethouders: vergeet bestaanszekerheid niet

  Terwijl in de gesprekken rond de nieuwe kabinetsformatie ruimschoots aandacht gaat naar de woningmarkt en de klimaatcrisis, dreigt een derde vraagstuk onderbelicht te blijven. De tanende bestaanszekerheid van steeds grotere groepen mensen vraagt op korte termijn om fundamentele ingrepen, schrijven wethouders Rutger Groot Wassink (Amsterdam) en Peter Heijkoop (Dordrecht) in een brief aan de formerende partijen. 

 • Gemeenten worden voldoende gecompenseerd voor de extra toeloop op Wmo-voorzieningen en de gederfde inkomsten uit eigen bijdragen. Dat benadrukt minister Hugo de Jonge (VWS). Het meewegen door gemeenten van inkomen of vermogen van inwoners die een Wmo-voorziening aanvragen, is onacceptabel.

  De Jonge: voldoende compensatie voor eigen bijdrage Wmo

  De Wmo 2015 biedt geen ruimte voor gemeenten om inkomensbeleid te voeren. Het meewegen van inkomen of vermogen van inwoners die een Wmo-voorziening aanvragen, is uit den boze. Gemeenten worden voldoende gecompenseerd voor de extra toeloop op Wmo-voorzieningen en de gederfde inkomsten uit eigen bijdragen. Dat benadrukt minister Hugo de Jonge (VWS).

 • Nederlanders zijn best optimistisch in vergelijking met andere landen en we zijn in ieder geval een stuk optimistischer dan onze zuiderburen en onze oosterburen. Op een nieuwe index, de sociaal optimisme index, bezetten we plaats acht in de Europese Unie.

  Slechts een derde Nederlanders is sociaal optimistisch

  Nederlanders zijn best optimistisch in vergelijking met andere landen en we zijn in ieder geval een stuk optimistischer dan onze zuiderburen en onze oosterburen. Op een nieuwe index, de sociaal optimisme index, bezetten we plaats acht in de Europese Unie.

 • Beeld: Shutterstock

  Geen schatkistbankieren voor jeugdzorginstellingen

  Deelname van jeugdzorginstellingen aan schatkistbankieren is niet mogelijk. Zou dat wel mogelijk zijn, dan zouden de instellingen minder geld kwijt zijn aan het betalen van negatieve rente, maar volgens minister Hoekstra (Financiën, CDA) is het in strijd met de wet.

 • De raad hoopt dat de basisbaan ervoor kan zorgen dat deze inwoners 'kunnen meedoen, kunnen opbloeien en hun talenten kunnen benutten'.

  Amstelveen start ook proef met basisbaan

  Na experimenten in Groningen en Rotterdam, gaat ook de gemeente Amstelveen een proef met basisbanen opstarten. Daarbij creëert de gemeente zelf betaald werk voor mensen die al lang afhankelijk zijn van de bijstand. 

 • Geen enkele gemeente heeft voor zover bekend een aanbieder kunnen contracteren die vanaf januari de zogeheten onderwijsroute kan aanbieden aan inburgeraars. Bestuurlijk overleg tussen de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) en Financiën en gemeentekoepel VNG moet voorkomen dat de onderwijsroute compleet mislukt.

  Aanbesteding Wet inburgering loopt uit op fiasco

  Voor zover bekend heeft nog geen enkele gemeente een aanbieder kunnen contracteren die vanaf januari de zogeheten onderwijsroute kan aanbieden aan inburgeraars. Het budget dat gemeenten daarvoor willen vrijmaken, en daarvoor van het rijk krijgen, is bij lange na niet genoeg. Bestuurlijk overleg tussen de ministeries Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), onderwijs (OCW) en Financiën en gemeentekoepel VNG moet voorkomen dat de onderwijsroute compleet mislukt.