of 60220 LinkedIn

Nieuws

 • Vijf voormalige dakloze jongeren kregen vanaf februari elke maand ruim 1.000 euro op hun rekening gestort. Stichting Zwerfjongeren Nederland wil onderzoeken wat financiële bestaanszekerheid met deze jongeren doet.

  Leefbaar inkomen geeft rust, merken Gino en Kyra

  Vijf voormalige dakloze jongeren kregen vanaf februari elke maand ruim 1.000 euro op hun rekening gestort. Stichting Zwerfjongeren Nederland wil onderzoeken wat financiële bestaanszekerheid met deze jongeren doet. ‘Dat inkomen heeft voor mij rust gegeven in mijn hoofd.’

 • Vlissingen, gezien vanaf het strand in Breskens.

  Hoort Zeeuws-Vlaanderen er nog bij?

  Zeeuws-Vlaanderen is vanuit Nederland gezien een typisch krimpgebied, met wegtrekkende voorzieningen, gebrekkig regionaal openbaar vervoer en slechte bereikbaarheid vanuit het centrum van het land. Vanuit Vlaams oogpunt lijkt het steeds meer een aantrekkelijk uitloopgebied voor bruisende steden als Gent en Antwerpen te worden. Is de regio langzaam aan het ‘vervlaamsen’?

 • De gemeente Tilburg gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het kort geding dat zorgaanbieder Blue-Care tegen de gemeente had aangespannen, en heeft gewonnen. De gemeente betaalt alsnog 70.000 euro aan openstaande rekeningen, zoals de rechter had gevonnist. Hiermee is de kous echter nog niet af. In een civiele procedure probeert de gemeente zes ton terug te vorderen bij de instelling.

  Tilburg blijft strijden tegen zorgfraude

  De gemeente Tilburg gaat niet in beroep tegen de uitspraak van het kort geding dat zorgaanbieder Blue-Care tegen de gemeente had aangespannen, en heeft gewonnen. De gemeente betaalt alsnog 70.000 euro aan openstaande rekeningen, zoals de rechter had gevonnist. Hiermee is de kous echter nog niet af. In een civiele procedure probeert de gemeente zes ton terug te vorderen bij de instelling.

 • In Amsterdam gaat de mondkapjesplicht gelden op vijf locaties, waaronder de Wallen en de Kalverstraat. De maatregel gaat op woensdag 5 augustus in en geldt voor iedereen vanaf dertien jaar en ouder. In Rotterdam geldt de regel onder meer in winkelgebieden als de Coolsingel, de Lijnbaan en de overdekte winkelcentra Alexandrium en Zuidplein.

  Mondkapjesplicht in Amsterdam en Rotterdam

  5 reacties

  In zowel Rotterdam als Amsterdam wordt het vanaf komende woensdag (5 augustus) op drukke plekken verplicht om een (niet-medisch) mondkapje te dragen. Dat hebben de veiligheidsregio’s laten weten. Ook de Veiligheidsregio Groningen voert nieuwe coronamaatregelen in.

 • Volgens de plaatselijke SP-fractie overtreedt de gemeente Amstelveen 'op grote schaal' de privacywetgeving.' Een aantal dingen die de SP stelt, kloppen niet', zegt wethouder Marijn van Ballegooijen. 'Al kan onze privacy wel op een aantal punten worden verbeterd.'

  Integrale hulpverlening zorgt voor privacyrisico’s

  Volgens de plaatselijke SP-fractie overtreedt de gemeente Amstelveen 'op grote schaal' de privacywetgeving. Zorgwethouder Marijn van Ballegooijen (PvdA) is het niet met alle kritiek van de SP eens, maar ziet wel ruimte voor verbetering. 'We zijn er als gemeente trots op dat we zo veel zorg in eigen hand hebben. Maar die rol brengt ook verantwoordelijkheden rond privacy met zich mee.'

 • De veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes. Dat is woensdag besloten in het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de 25 regio's. Het kabinet wil vooralsnog geen landelijke plicht. Volgens het RIVM is er geen bewijs voor het nut van een mondkapjesplicht.

  Alleen regionale experimenten met mondkapjesplicht

  Reageer

  De veiligheidsregio's mogen experimenteren met mondkapjes. Dat is woensdag besloten in het Veiligheidsberaad, het samenwerkingsverband van de 25 regio's. Het kabinet wil vooralsnog geen landelijke plicht. Volgens het RIVM is er geen bewijs voor het nut van een mondkapjesplicht. 

 • De voorzitters van veiligheidsregio's zijn verdeeld over een landelijke of lokale mondkapjesplicht. Op het Utrechtse provinciehuis praten de burgemeesters woensdag over de mogelijkheid zo'n draagplicht in te voeren, nadat het Outbreak Management Team hier al een advies over uitbracht.

  Mondkapjesdebat verdeelt veiligheidsregio's

  Reageer

  De voorzitters van veiligheidsregio's zijn verdeeld over een landelijke of lokale mondkapjesplicht. Op het Utrechtse provinciehuis praten de burgemeesters woensdag over de mogelijkheid zo'n draagplicht in te voeren, nadat het Outbreak Management Team hier al een advies over uitbracht.

 • Een opvanglocatie voor daklozen.

  Van de kostendelersnorm wordt nauwelijks afgeweken

  De beleidsruimte die gemeenten hebben om in schrijnende gevallen af te wijken van de kostendelersnorm wordt maar weinig gebruikt, bevestigt een rondvraag van onderzoeksplatform Argos. Dit ondanks het feit dat de verantwoordelijke bewindspersonen wijzen op deze 'maatwerkoplossing' om bezwaren tegen de regeling te ontkrachten. Het grootste bezwaar is dat de kostendelersnorm dakloosheid onder jongeren kan veroorzaken.

 • De acht gemeenten in de Achterhoek nemen het jeugdstelsel op de schop. Van ruim 200 aanbieders nu, wordt gestreefd naar langdurige contracten met zo’n 60 aanbieders. Die aanbieders moeten vooral samenwerken en innoveren.

  Jeugdhulp in de Achterhoek op de schop

  De acht gemeenten in de Achterhoek nemen de jeugdhulp op de schop. Van ruim 200 aanbieders nu, wordt gestreefd naar contracten met zo’n 60 aanbieders. Die aanbieders moeten vooral samenwerken en innoveren. Er wordt gezorgd voor een dekkend zorglandschap. De ingangsdatum is nog ongewis, maar uiterlijk 1 januari 2022.

 • Mensen met een arbeidsbeperking zijn in een economische extra kwetsbaar en raken snel hun baan kwijt, waarschuwt een alliantie van uitzenders, sociale werkgevers, trainingsbureaus en re-integratiebedrijven. Hoewel staatssecretaris Van 't Wout deze zorgen deelt en de suggesties van de alliantie wil betrekken bij verdere besluitvorming, vindt hij het nog te vroeg om conclusies te trekken over het coronaeffect op de doelgroep.

  Effecten van corona op de banenafspraak nog onzeker

  Het is nog te vroeg om met extra steunmaatregelen te komen voor mensen met een arbeidsbeperking die hun baan vanwege de coronacrisis zijn verloren. Dat antwoordde staatssecretaris Van 't Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid, VVD) op Kamervragen hierover.