Advertentie
sociaal / Nieuws

Ondanks crisis minder huisuitzettingen

Ondanks de economische malaise hebben woningcorporaties vorig jaar minder mensen uit huis gezet wegens een huurachterstand. Volgens branchevereniging van woningcorporaties Aedes werden vorig jaar 4616 mensen uit hun huis gezet. In 2009 waren dat er nog 5022.

26 oktober 2011
Dichter op de huid De daling komt doordat woningcorporaties huurders met betalingsachterstanden de afgelopen jaren dichter op de huid zitten. Ze zijn alerter op problemen en signaleren deze sneller. Ook grijpen ze sneller in, bijvoorbeeld door een betalingsregeling af te spreken. Daarnaast zijn er nog andere manieren waarop corporaties huurders met geldproblemen helpen. Zo werken ze samen met de schuldhulpverlening, bieden ze budgettrainingen aan of sturen ze maatschappelijk werkers op bewoners af. Ook doen woningstichtingen vaak mee aan de zogeheten ‘achter de voordeur aanpak’. Daarbij gaan verschillende instanties op mensen met problemen af en helpen ze op het gebied van inkomen, werk of onderwijs.

Op straat

Overigens belandt slechts een klein deel van de huurders die van de rechter uit huis mogen worden gezet ook daadwerkelijk op straat. De rechter sprak vorig jaar 17.420 keer een ontruimingsvonnis uit vanwege een huurachterstand, maar in 73 procent van de gevallen troffen de corporatie en de huurder daarna alsnog een regeling. 

(Bron: Sociaal Totaal)

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie