sociaal / Partnerbijdrage

Factum Advies en Stipter hebben de handen ineengeslagen

Factum Advies en Stipter slaan handen ineen! Management in het sociaal domein efficiënter in te richten.

12 maart 2019
30509088-1.jpg

Factum Advies en Stipter hebben de handen ineengeslagen om contractmanagement in het sociaal domein efficiënter in te richten. De afgelopen jaren was de focus van gemeenten voornamelijk gericht op de continuïteit van de zorg, terwijl we vandaag de dag een verschuiving zien waarin de focus steeds meer gericht is op het professionaliseren van inkoop, informatievoorziening en contractmanagement.

Wendy van Dongen, directeur Stipter: “We zien dat gemeenten worstelen met het op orde krijgen van de informatievoorziening. Er wordt dagelijks met gemeenten gesproken die niet beschikken over managementinformatie. Best zonde, gezien dit zorgt voor een goede uitvoering van contractmanagement! Wij hebben het idee dat dit voornamelijk het geval is bij gemeenten die de administratieve keten nog niet op orde hebben.”

Gemeente wat wilt u eigenlijk weten?

Contractmanagement is vooruitkijken, maar daarvoor moet de basis (financiële verantwoording) op orde zijn en daarmee de onderliggende processen die ervoor zorgen dat de informatievoorziening op orde is. Door gebrek aan overzicht en managementinformatie richten gemeenten zich dus vooral op financiële verantwoording. Dit terwijl de gemeente vanuit haar regierol aanbieders juist moet faciliteren, motiveren en vooral laten innoveren.

Gezamenlijk nadenken over hoe de zorg nog beter kan, waarbij de kosten binnen de perken blijven, is waar het uiteindelijk om gaat. Maar voordat u dit doet, moet er goed nagedacht worden over de inrichting van contractmanagement.

Hans Scholten, directeur Factum Advies: “Contractmanagement ligt landelijk enorm onder een vergrootglas. Dat is niet raar gezien de grote tekorten en het  gebrek aan begrip tussen zorgaanbieders en gemeenten. De vraag die ik vaak stel aan gemeenten is: ‘gemeente weten jullie eigenlijk wel wat jullie willen weten?’ Doordat dit vaak al niet duidelijk is ligt de focus bij contractmanagement veelal op financiële verantwoording. Maar waarom? Is het niet veel belangrijker om samen na te denken over de kwaliteit van de zorg en het verbeteren hiervan? Hoe we samen innovatief kunnen zijn? Hoe we zo goed mogelijk ons beschikbare budget uit kunnen geven? Serieus met elkaar het gesprek aan gaan waar we op willen sturen?”

 

ÉCHT contractmanagement

Door de krachten van Factum en Stipter te bundelen wordt de kennis van de markt (zorgaanbieders en gemeenten) gecombineerd, juridische aspecten, inkoop, vertaling van afspraken naar administratieve processen en informatieduiding (dashboarding) tot effectief contractmanagement & contractbeheer. Er zijn al verschillende pilots met gemeenten en regionale inkoopverbanden gestart waarbij de combinatie van Factum Advies en Stipter het proces van a tot z begeleiden met als doel om écht contractmanagement in te richten zoals het bedoel is.

Is uw interesse gewekt? Kom dan naar ons evenement “administratieve lastenverlichting in de praktijk” waar Hans Scholten hier meer over vertelt.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.