sociaal / Partnerbijdrage

Met sociaal ondernemers maatschappelijke meerwaarde creëren

Met sociaal ondernemers maatschappelijke meerwaarde creëren. Gemeente Rotterdam zet eerste stappen

20 oktober 2014

Gemeente Rotterdam zet eerste stappen

Een spil in de veranderende samenleving. Zo noemden we ze even geleden al: de sociaal ondernemers. Voor gemeenten ligt er een kans. Door samen met sociale ondernemingen toe te werken naar maatschappelijke meerwaarde. Meerdere gemeenten zetten de eerste voorzichtige stappen voor zo’n samenwerking. Waaronder Rotterdam.

“Er houden zich al aardig wat mensen bezig met de kansen van social enterprises. Zij zorgen voor de nodige beweging. Toch hebben we als gemeente nog een lange weg te gaan”, vertelt Joke Drijfhout, beleidsadviseur Activering en Welzijn. Het congres van Social Enterprise NL en de workshop daar van KplusV gaven Joke en collega Petra van Someren een nieuwe stimulans.

Petra is communicatieadviseur met een focus op het onderwerp ‘participatie’: “We zien dat de drie decentralisaties – op het terrein van jeugd, participatie en ondersteuning – de gemeente ertoe aanzetten om samen te werken met partijen die zich inspannen voor de maatschappij. Dat is een noodzakelijke ontwikkeling. Maar we kunnen als overheid nog veel méér aansluiten bij initiatieven van burgers en sociaal ondernemers.”

Extra bewustwording onder collega’s
Als voorstanders van een social enterprise-vriendelijke gemeente haalden Petra en Joke onze adviseur Geert van Dijk naar Rotterdam. Om tijdens een workshop extra bewustwording en beweging te creëren onder hun collega’s. “We wilden de ontwikkelingen die buiten plaatsvinden, naar binnen halen. Door een aantal heel basale vragen beantwoord te krijgen. Want wat zijn sociaal ondernemers nu precies? Waar vinden we hen? Welke bijdrage kunnen zij leveren in onze gemeente? En wat kunnen wij voor hén betekenen?”, licht Petra toe.

Dankzij de workshop zijn nut en noodzaak van krachtenbundeling met social enterprises weer iets verder gevoed. “Op dit moment zitten we in een fase van leren zien. We moeten nu gaan ervaren dat we als stad veel beter verbindend en faciliterend kunnen zijn dan sturend en bepalend. Loslaten is het motto. Maak kennis met de sociale ondernemingen, ga met hen in gesprek en stimuleer hen om hun maatschappelijke rol te pakken. Ga niet op hun stoel zitten, maar bekijk waar en wanneer je samen kunt optrekken”, is Jokes advies.

Voorwaarde voor succes: begrijp elkaar
En wat zijn onze tips om een social enterprise-vriendelijke gemeente te worden? We hebben een route uitgestippeld, die je daar in acht stappen brengt. Van het organiseren van bestuurlijk draagvlak tot het samenbrengen van passende netwerken. Hierbij is wat ons betreft een belangrijke voorwaarde voor succes: ontmoet elkaar, luister naar elkaar en begrijp elkaar! Je leest er alles over in ons artikel ‘Meer ruimte voor sociaal ondernemerschap loont gemeenten’ en onze whitepaper ‘Uw route naar een social enterprise-vriendelijke gemeente’.

Liever persoonlijk met ons van gedachten wisselen? Weet onze adviseur Jenny den Hertog te vinden.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.