sociaal / Partnerbijdrage

Twente Move2Social: van slim idee naar sociale onderneming

Twente Move2Social: van slim idee naar sociale onderneming. Bedrijfsleven, overheid en onderwijs werken samen aan maatschappelijke vraagstukken

02 februari 2017

Bedrijfsleven, overheid en onderwijs werken samen aan maatschappelijke vraagstukken.

Ouderen die vereenzamen. Mantelzorgers die gebukt gaan onder de grote zorgdruk en uitvallen op het werk. Mensen die te veel geld uitgeven aan luxe producten en aan het eind van de maand geen geld meer hebben voor eten. Of 50-jarigen die tevergeefs solliciteren. Ondernemers en inwoners met oplossingen voor dit soort maatschappelijke issues kunnen er nu een sociale onderneming van maken. Via Twente Move2Social. Experts vanuit bedrijfsleven, overheid en onderwijs ondersteunen hen om hun idee uit te werken tot een businesscase. Waaronder KplusV.

‘Het Twentse Model’
Wethouder Economie en Werk van gemeente Enschede, Patrick Welman: “Het college gelooft in de talenten van mensen om oplossingen voor sociale vraagstukken te bedenken. Daarom stapt Enschede in het project Twente Move2Social: een unieke samenwerking tussen ondernemers, onderwijs en overheid om ideeën vanuit de samenleving professioneel verder te ontwikkelen. Of het nu gaat om vraagstukken op het gebied van duurzaamheid, eerlijke handel, armoede, werkgelegenheid, sociale veiligheid of zorg en welzijn. Via Twente Move2Social willen we mensen bewegen hun idee professioneel door te ontwikkelen en daadwerkelijk te realiseren. Door de samenwerking met overheid, onderwijs en ondernemers te zoeken, kunnen ideeën interessante start-ups worden, die maatschappelijk het verschil maken. Een unieke samenwerking die nergens anders in Nederland wordt uitgevoerd. En die door het ministerie van Economische Zaken al Het Twentse Model wordt genoemd.”

Hoe werkt het?
Twente Move2Social roept iedereen in Twente op om ideeën die positieve maatschappelijke impact hebben, aan te leveren via www.twentemove2social.nl. De partners binnen Twente Move2Social selecteren de twaalf meest kansrijke ideeën. Direct aansluitend volgt een intensief ontwikkelprogramma met workshops, expertmeetings, begeleidend mentorschap en business coaching door experts. Het resultaat is een businesscase: een plan dat het idee omzet in een sociale onderneming. Deze businesscases pitchen de ondernemers in de dop aan een financieringstafel waar publieke en private investeerders zitten. Goede businessplannen kunnen zij van kapitaal voorzien, zodat de inzenders ook daadwerkelijk van start kunnen gaan met hun sociale onderneming.

Waarde toevoegen aan maatschappij
Patrick Welman: “Steeds meer mensen staan op om een wezenlijk verschil te maken. Denk aan het bewonersinitiatief in Enschede-Noord. Hier bouwen bewoners samen aan een wijk en een wereld, waarin het voor iedereen prettig leven is. Nu en in de toekomst. Of het Enschedese Sheltersuit. Twee vrienden bedachten een slaapzak voor daklozen, die ook dienst doet als jas. De aanleiding was de dood van een zwerver die in de vrieskou stierf. De ondernemende vrienden krijgen nu stoffen van Twentse bedrijven en produceren de Sheltersuits samen met daklozen, werklozen en vluchtelingen. Meerdere maatschappelijke issues worden hier aangepakt.”

Wie is Twente Move2Social?
Op 1 februari is Twente Move2Social officieel gestart. De tien samenwerkende partners zijn Saxion Hogeschool, ROC van Twente, ROZ Groep, provincie Overijssel, Wadinko, Startfoundation, Rabobank Enschede-Haaksbergen, KplusV, Twente Board en gemeente Enschede. Organisaties die willen aansluiten, zijn van harte welkom. De aanleiding en urgentie voor alle partners om met Twente Move2Social te starten, is het adviesrapport van de Sociaal-Economische Raad (SER) aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Voorspelling is dat in de nabije toekomst 6 tot 10% van de Nederlandse economie uit sociale ondernemingen bestaat. De financiële infrastructuur sluit daar nu niet op aan. De SER adviseert overheden om kenniscentra in te richten en samenwerkingen tussen sociale ondernemingen te stimuleren. Twente Move2Social gaat die uitdaging in 2017 aan.

Meer weten?
Benieuwd naar de ins en outs van Twente Move2Social? Omdat je je als organisatie eraan wilt verbinden? Omdat je een goed idee hebt? Of omdat je dit initiatief ook ziet zitten voor jouw eigen regio? Vraag er onze adviseur Geert van Dijk eens naar.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.