of 62812 LinkedIn

Zorgvuldig onderzoek in een dynamische context

Zorgvuldig onderzoek in een dynamische context. Actief werken vanuit rechtmatigheid
Zorg-Lokaal Reageer

Consulenten in de Wmo of Jeugdwet hebben een grote verantwoordelijkheid en vervullen een sleutelrol in de toegang tot specialistische voorzieningen. Consulenten dienen goed onderzoek te doen binnen de gestelde termijnen, waarbij een aantal uitdagingen zitten in de wettelijke en praktische context. Actief werken vanuit rechtmatigheid kan een krachtige ingang bieden om onderstaande uitdagingen effectief aan te pakken.

Doorlooptijden

Allereerst moet een consulent na een melding het onderzoek wettelijk gezien binnen een aantal weken afronden, ook als het niet lukt om binnen dit termijn alle informatie te verzamelen. Vaak moet een consulent zelfs binnen één contact tot zwaarwegende conclusies komen.

 

Goed onderzoek

Daarnaast valt het niet mee om binnen deze wettelijke termijnen goed onderzoek te doen. Volgens uitspraken van de Centrale Raad van Beroep dient een goed onderzoek na een melding (minimaal) te leiden tot:

  • Een helder inzicht in de hulpvraag;
  • De beperkingen in zelfredzaamheid en participatie of in gezond en veilig opgroeien en zich ontwikkelen;
  • De bruto behoefte aan ondersteuning;
  • De bijdrage die eigen kracht, sociaal netwerk of voorliggende voorzieningen kunnen leveren;
  • Of het wel of niet noodzakelijk is om een specialistische voorziening in te zetten.

 

Als de inzet van een specialistische voorziening noodzakelijk lijkt, dient daarna het volgende bepaald te worden:

  • Welke doelen met die voorziening te behalen zijn;
  • Of die voorziening in voldoende mate effectief, doelmatig, veilig en clientgericht te achten is;
  • Of die voorziening een relevante bijdrage kan leveren aan de doelen van de Wmo of Jeugdwet.

 

Glazen bol

Tot slot hebben consulenten vaak te maken met een dynamische situatie, waarin zij op basis van een momentopname (en zonder glazen bol) zwaarwegende beslissingen moeten nemen. Het is een utopie om te denken dat een consulent tijdens het eerste gesprek alle informatie kan verzamelen die nodig is om een goed onderbouwde inschatting te maken van de cliënt, de ondersteuning die nodig is en de kwaliteitsuitkomsten die te verwachten zijn. Feitelijk moet de consulent vaak ‘beslissen in onzekerheid’. Actief werken vanuit rechtmatigheid kan een krachtige ingang bieden om uitdagingen in de wettelijk en praktisch context effectief aan te pakken.

 

Wat kunnen wij voor u betekenen?

Brainstormt u graag eens met een Zorg-Lokaal expert op het gebied van rechtmatigheidsonderzoek? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan. Of wilt u meer informatie over trainingen rondom rechtmatigheid? Klik dan hier voor de training ‘Zorgvuldig onderzoek naar aanbieders’, klik hier voor de training ‘Zorgvuldig onderzoek naar cliënten’ en hier voor de training ‘C-DATE’. Onze expertpartner Triple A Academy biedt deze trainingen aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Zorg-LokaalWilhelminastraat 39, 6131 KM Sittard

Postbus 5065, 6130 PB Sittard

 

Meer informatie?
www.zorg-lokaal.nl
info@zorg-lokaal.nl
secretariaat@zorg-lokaal.nl 
088 007 9494
ma-vr van 9:00u tot 16:30u

Afbeelding

Over ons

Met ons eigen digitaal iJw/iWmo platform Zorg-Portaal en onze experts op het gebied van berichtenverkeer, administratieve en financiële processen, data-analyse en IT helpen we gemeenten bij grip op verantwoorde zorginzet vanuit de Wmo/Jeugdwet.

 

Gemeenten die de administratie Wmo/Jeugdwet door Zorg-Lokaal laten uitvoeren hebben stuur- en managementinformatie vanuit een totaalconcept. Kiest ook uw gemeente voor Zorg-Lokaal? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan of download hier alvast onze brochures.

GRIP OP VERANTWOORDE ZORGINZET

Afbeelding

 

Door de toenemende tekorten binnen gemeenten op het gebied van Jeugdzorg en Wmo ervaren steeds meer gemeenten financiële druk. Wij als Zorg-Lokaal laten in deze video zien dat wij de administratieve processen die gemeenten op dit moment uitvoeren, goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren.

 

Bent u naar aanleiding van deze video nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor u als gemeente kunnen betekenen? Lees hier verder of klik hier voor ons contactformulier.

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers