of 62812 LinkedIn

Zorgcontinuïteit en grip op declaraties | Coronavirus

Zorgcontinuïteit en grip op declaraties | Coronavirus. Signalen van onrechtmatigheid in kaart
Zorg-Lokaal Reageer

Het continueren van zorg staat ten tijde van het coronavirus voorop. Liquiditeitsproblemen bij zorgaanbieders moeten dan ook worden voorkomen. Daarom adviseerde de VNG en het Rijk aan gemeenten om zorgaanbieders te blijven financieren in hun omzet. Door gemeentelijke handhavers wordt nu gevreesd dat dit zorgaanbieders uitnodigt tot onrechtmatige declaraties. Gemeenten die, juist nu, onrechtmatige declaraties, willen tegengaan hebben grip op hun zorginzet – en uitgaven nodig.

De ene gemeente legt de controle op rechtmatigheid “stil” vanwege het coronavirus. De andere wil, juist nu, wél transparantie en onrechtmatigheid tegengaan. Maar de 1,5 meter maatschappij bemoeilijkt voor hen de controle hierop in sommige gevallen. Wat kunnen gemeenten nu doen om toch onrechtmatige declaraties te controleren?


Signalen van onrechtmatigheid in kaart

Om onrechtmatigheid ten tijde van het coronavirus te signaleren, kunnen gemeenten bijvoorbeeld de percentuele afwijking tussen de gerealiseerde kosten en de financiering van de omzet analyseren. Of bepaalde voorwaarden stellen nadat de omzetgroei ten opzichte van dezelfde periode in 2019 inzichtelijk is gemaakt.

 

Zorgaanbieders en gemeenten communiceren digitaal rondom zorg en ondersteuning. Dit verloopt voor de Wmo en Jeugdwet via het landelijke berichtenverkeer. Vanuit dit iJw/iWmo berichtenverkeer genereren gemeenten data die ook mogelijkheden biedt om de rechtmatigheid hiervan in kaart te brengen.


Inzicht vanuit declaratiegedrag

Gemeenten genereren vanuit het berichtenverkeer o.a. data rondom budgetuitgaven per zorgaanbieder en zorgproduct. Deze data geeft over een bepaalde periode zicht op mogelijke afwijkingen in bijvoorbeeld:

 

√ Declaratiegedrag | Declareert een zorgaanbieder ineens opvallend veel meer dan voor de periode dat het coronavirus er was?

√ Zorginzet | Zet een  zorgaanbieder in deze periode veel meer zorg in ten opzichte van dezelfde periode van het jaar ervoor?

√ Zorgstapeling | Levert een zorgaanbieder heel veel verschillende soorten zorg bij één cliënt?

 

Deze inzichten zijn voor een gemeente signalen om nader onderzoek uit te laten voeren naar onrechtmatig gedeclareerde zorg. Controle op onrechtmatig gedeclareerde zorg is één van de acties waarmee gemeenten rechtmatigheid aantoonbaar maken.


Hulp bij het verkrijgen van inzichten

Voor het duiden van informatie uit rapportages kan data analyse uitkomst bieden. Door middel van een data analyse kan beschikbare informatie vanuit het berichtenverkeer omgezet worden tot inzichtelijke rapportages. Deze data analyse biedt de gemeente zicht op opvallende signalen.

 

Rechtmatigheid volledig in control

Er komt heel wat bij kijken om als gemeente rechtmatigheid écht goed te verantwoorden. Rechtmatigheidsrisico’s kunnen immers op meerdere onderdelen ontstaan. Bijvoorbeeld op het gebied van regelgeving en het afsprakenstelsel. Maak daarom duidelijke contractuele afspraken, en/of leg gestelde eisen vast in de verordening om misbruik en oneigenlijk gebruik te voorkomen.

 

Wilt u meer weten over het optimaliseren van administratieve processen of de inzet van het berichtenverkeer? Wij gaan graag met u in gesprek.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Zorg-LokaalWilhelminastraat 39, 6131 KM Sittard

Postbus 5065, 6130 PB Sittard

 

Meer informatie?
www.zorg-lokaal.nl
info@zorg-lokaal.nl
secretariaat@zorg-lokaal.nl 
088 007 9494
ma-vr van 9:00u tot 16:30u

Afbeelding

Over ons

Met ons eigen digitaal iJw/iWmo platform Zorg-Portaal en onze experts op het gebied van berichtenverkeer, administratieve en financiële processen, data-analyse en IT helpen we gemeenten bij grip op verantwoorde zorginzet vanuit de Wmo/Jeugdwet.

 

Gemeenten die de administratie Wmo/Jeugdwet door Zorg-Lokaal laten uitvoeren hebben stuur- en managementinformatie vanuit een totaalconcept. Kiest ook uw gemeente voor Zorg-Lokaal? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan of download hier alvast onze brochures.

GRIP OP VERANTWOORDE ZORGINZET

Afbeelding

 

Door de toenemende tekorten binnen gemeenten op het gebied van Jeugdzorg en Wmo ervaren steeds meer gemeenten financiële druk. Wij als Zorg-Lokaal laten in deze video zien dat wij de administratieve processen die gemeenten op dit moment uitvoeren, goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren.

 

Bent u naar aanleiding van deze video nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor u als gemeente kunnen betekenen? Lees hier verder of klik hier voor ons contactformulier.

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers