of 63000 LinkedIn

Realtime data en voorspellen aan de hand van machine learning

Realtime data en voorspellen aan de hand van machine learning. Grip op verantwoorde zorg binnen de Wmo en Jeugdwet
Zorg-Lokaal Reageer

Bij gemeenten is de behoefte aan managementinformatie groot. Zorg-Lokaal zorgt voor deze managementinformatie middels realtime data en het voorspellen aan de hand van machine learning. Door continu te verbeteren in dit proces gaan we samen voor grip op verantwoorde zorg binnen de Wmo en Jeugdwet.

Interactief dashboard

Van Excel grafieken, naar SQL reporten, naar een interactief dashboard. Dat is de weg die Zorg-Lokaal heeft gelopen om gemeenten te voorzien in managementinformatie voor Wmo en Jeugdwet. Daarom zijn we in 2019 met het analyseplatform Tableau voor ons dashboard gestart. Hierdoor kunnen we een interactief dashboard  leveren waarin gemeenten belangrijke informatie zoals uitgaven, cliëntaantallen en zorgpaden kunnen zien. Naar eigen behoefte kunnen gemeenten downdrillen en doorklikken om precies de informatie te verzamelen die zij nodig hebben, actueel én historisch.

 

Stijging Wmo en Jeugdwet uitgaven

In het huidige dashboard is snel te zien dat door de jaren heen de kosten voor Wmo en Jeugd fors stijgen. Door die stijgende kosten zijn grote financiële tekorten ontstaan bij gemeenten. Het zou waardevol zijn om vooraf al te weten hoeveel de kosten gaan stijgen en in welke zorggroep dat gaat gebeuren. Dat levert de grip op die wij bieden. Wij hebben ons als doel gesteld de kosten voor 2021 te voorspellen per zorggroep. Daarvoor gebruiken we een voorspelmodel.

 

Voorspellen van kosten middels machine learning

Het voorspellen van kosten moet heel nauwkeurig gebeuren en is een lastig proces. Daarom voorspellen we de verwachte kosten met behulp van machine learning. Er zijn diverse methodes, wij kiezen voor een neuraal netwerk. Het model wordt gevoed met historische data, bijvoorbeeld de data van 2017 t/m 2019. Aan de hand van een hele reeks aan variabele meetpunten, neuronen genoemd, produceert het model de verwachte kosten voor 2020.

 

De kosten van 2020 zijn inmiddels bekend, dus kan er direct worden gecontroleerd hoe nauwkeurig het model is. Aan de hand van de gevonden afwijking worden de neuronen bijgesteld en beginnen we weer vooraan. Het model geeft een nieuwe verwachting en wederom controleren we de nauwkeurigheid. Dit proces noemen we het trainen van het model. Het model wordt continue getraind totdat het model met de beste instellingen is gevonden. Dan is het model klaar om de data van 2021 te gaan voorspellen.

 

Resultaten geven inzicht voor opstellen begroting van gemeenten

Door meer verschillende gegevens te voeden aan het model, kan deze verder worden getraind om nauwkeuriger te worden. Wij hebben daarom onder andere als doel om naast de kosten, ook de toewijzingswaarde aan het model te geven waarvan de resultaten in ons dashboard staan.

Het is ons doel om uiterlijk in oktober de voorspellingen van het jaar daarna te gaan tonen. Deze informatie kan gemeenten ondersteunen bij het opstellen van de begroting voor het volgende jaar. Zo werken we samen aan grip op verantwoorde zorg, zowel nu als in de toekomst.

 

Meer informatie?

Ben je naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen met betrekking tot realtime data en ons voorspelmodel middels machine learning? Onze specialisten staan voor je klaar. Neem vandaag nog contact met ons op via het contactformulier of vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Zorg-LokaalWilhelminastraat 39, 6131 KM Sittard

Postbus 5065, 6130 PB Sittard

 

Meer informatie?
www.zorg-lokaal.nl
info@zorg-lokaal.nl
secretariaat@zorg-lokaal.nl 
088 007 9494
ma-vr van 9:00u tot 16:30u

Afbeelding

Over ons

Met ons eigen digitaal iJw/iWmo platform Zorg-Portaal en onze experts op het gebied van berichtenverkeer, administratieve en financiële processen, data-analyse en IT helpen we gemeenten bij grip op verantwoorde zorginzet vanuit de Wmo/Jeugdwet.

 

Gemeenten die de administratie Wmo/Jeugdwet door Zorg-Lokaal laten uitvoeren hebben stuur- en managementinformatie vanuit een totaalconcept. Kiest ook uw gemeente voor Zorg-Lokaal? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan of download hier alvast onze brochures.

GRIP OP VERANTWOORDE ZORGINZET

Afbeelding

 

Door de toenemende tekorten binnen gemeenten op het gebied van Jeugdzorg en Wmo ervaren steeds meer gemeenten financiële druk. Wij als Zorg-Lokaal laten in deze video zien dat wij de administratieve processen die gemeenten op dit moment uitvoeren, goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren.

 

Bent u naar aanleiding van deze video nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor u als gemeente kunnen betekenen? Lees hier verder of klik hier voor ons contactformulier.

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers