of 62812 LinkedIn

Op weg naar expertise in toegepaste rechtmatigheid

Op weg naar expertise in toegepaste rechtmatigheid. Wet- en regelgeving kunnen toepassen in het sociaal domein
Zorg-Lokaal Reageer

In onze voorgaande blogs stonden we stil bij het in de praktijk vaak vastlopen in het onderzoeken van rechtmatigheid. Tevens namen we u mee in het onderzoeken van rechtmatigheid vanuit informatie over zowel de aanbieder als de gemeente zelf. En lieten we u zien hoe zo’n onderzoek er in de praktijk uitziet. In dit blog beschrijven we hoe u rechtmatigheid uzelf eigen kunt maken en hoe u dit kunt toepassen. Op weg naar expertise in toegepaste rechtmatigheid!

Het optimaal gebruikmaken van rechtmatigheid is een manier om transformatie, waarde creatie, kostenbeheersing en kwaliteit te verbeteren. Dat geldt zowel op aanbieders- als op cliëntniveau, zowel bij zorg in natura, als bij zorg georganiseerd vanuit een persoonsgebonden budget.

 

Bij het toepassen van rechtmatigheid gaat het er niet om dat ambtenaren of afdelingen binnen het sociale domein een opleiding tot jurist moeten volgen. Het gaat erom dat ze een selectie van wet- en regelgeving kunnen toepassen in het sociaal domein. Dit voor hun eigen verantwoordelijkheden en doelen. Toegepaste rechtmatigheid in relatie tot Jeugdwet of Wmo is dan ook voor velen belangrijk. Iedereen die in onderstaande een rol speelt, kan zijn of haar voordeel doen met het toepassen van rechtmatigheid.

 

  • het bedrijven van politiek;
  • het opstellen van lokale regelgeving;
  • het inrichten van een product-dienstencatalogus, Overeenkomst of andere afspraken;
  • het verwerken van facturen;
  • het monitoren van en sturen op contractafspraken;
  • het invullen van toezicht.

 

Toegepaste rechtmatigheid geeft u een nieuw soort gereedschap om vraagstukken of problemen op te pakken. Daarnaast kan het u helpen om vastgelopen uitdagingen, onderzoeken of discussies weer vlot te trekken.

 

Trainingen toegepaste rechtmatigheid sociaal domein

Onze expertpartner Triple A Academy biedt verschillende trainingen aan waarmee u toegepaste rechtmatigheid uzelf eigen kan maken. In de training ‘Zorgvuldig onderzoek van aanbieders’ krijgt u verschillende onderzoeksstrategieën en onderzoeksinstrumenten aangereikt voor het onderzoeken van rechtmatigheid en kwaliteit van aanbieders.

 

Daarnaast krijgt u in de training ‘C-DATE’ kaders aangereikt voor het beoordelen van kwaliteit, met speciale aandacht voor de C-DATE methodiek. Met behulp van de C-DATE methodiek kunt u hulpverlenings- of ondersteuningsplannen toetsen en beoordelen. Hierdoor kunt u uiteindelijk een uitspraak doen over de te verwachten of gerealiseerde kwaliteit van een Wmo maatwerkvoorziening of individuele jeugdhulpvoorziening.

 

Met deze kennis kunt u de dialoog met aanbieders scherper en concreter aangaan. Dit als deel van de beoordeling of een voorziening passend wordt ingezet, conform wettelijke eisen. Bovendien vormen deze trainingen een mooie basis om vanuit uw eigen rol en bijbehorende uitdagingen nieuwe toepassingen te ontwikkelen en antwoorden of oplossingen te vinden.


Wat kunnen wij voor u betekenen?

Brainstormt u graag eens met een Zorg-Lokaal expert op het gebied van rechtmatigheidsonderzoek? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan. Of wilt u meer informatie over trainingen rondom rechtmatigheid van onze expertpartner Triple A Academy? Klik dan hier voor de training ‘Zorgvuldig onderzoek naar aanbieders’, klik hier voor de training ‘Zorgvuldig onderzoek naar cliënten’ en hier voor de training ‘C-DATE’.

 

Deze operationeel gerichte blog is de vierde uit een serie van vijf. De serie is gebaseerd op het in de praktijk onderzoeken van en werken aan kwaliteit in de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en Jeugdwet in de afgelopen jaren.

 

Lees hier de eerste blog uit deze serie.
Lees 
hier de tweede blog uit deze serie.
Lees hier de derde blog uit deze serie.
Lees hier de vierde blog uit deze serie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Zorg-LokaalWilhelminastraat 39, 6131 KM Sittard

Postbus 5065, 6130 PB Sittard

 

Meer informatie?
www.zorg-lokaal.nl
info@zorg-lokaal.nl
secretariaat@zorg-lokaal.nl 
088 007 9494
ma-vr van 9:00u tot 16:30u

Afbeelding

Over ons

Met ons eigen digitaal iJw/iWmo platform Zorg-Portaal en onze experts op het gebied van berichtenverkeer, administratieve en financiële processen, data-analyse en IT helpen we gemeenten bij grip op verantwoorde zorginzet vanuit de Wmo/Jeugdwet.

 

Gemeenten die de administratie Wmo/Jeugdwet door Zorg-Lokaal laten uitvoeren hebben stuur- en managementinformatie vanuit een totaalconcept. Kiest ook uw gemeente voor Zorg-Lokaal? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan of download hier alvast onze brochures.

GRIP OP VERANTWOORDE ZORGINZET

Afbeelding

 

Door de toenemende tekorten binnen gemeenten op het gebied van Jeugdzorg en Wmo ervaren steeds meer gemeenten financiële druk. Wij als Zorg-Lokaal laten in deze video zien dat wij de administratieve processen die gemeenten op dit moment uitvoeren, goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren.

 

Bent u naar aanleiding van deze video nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor u als gemeente kunnen betekenen? Lees hier verder of klik hier voor ons contactformulier.

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers