of 63000 LinkedIn

Het nieuwe woonplaatsbeginsel Jeugd

Het nieuwe woonplaatsbeginsel Jeugd. Begin op tijd met de voorbereidingen
Zorg-Lokaal Reageer

Begin op tijd met de voorbereidingen.

Het nieuwe woonplaatsbeginsel Jeugd gaat in op 1 januari 2022. Ondanks dat het nog ver weg lijkt, is het belangrijk dat gemeenten met de voorbereiding gaan starten. Dit omdat het een forse administratieve wijziging betreft. Onze boodschap? Begin op tijd!

In het huidige woonplaatsbeginsel wordt er gekeken naar de woonplaats van de gezagdrager. In veel gevallen is dit een ingewikkeld en tijdrovend proces. Dit omdat het gezag vaak niet uit de Basisregistratie Personen (BRP) te halen valt, maar ook omdat er vaak wijzigingen zijn in de woonplaats van gezagdragers. Het nieuwe woonplaatsbeginsel kijkt naar de woonplaats van een jeugdige op het moment van de zorgvraag. Door deze nieuwe werkwijze zal het meteen duidelijk zijn welke gemeente verantwoordelijk is voor een jeugdige.


Stappenplan uitzoeken over te dragen jeugdigen

De wijziging naar het nieuwe woonplaatsbeginsel betekent dat alle gemeenten moeten gaan uitzoeken welke gemeenten vanaf 1 januari 2022 verantwoordelijk is conform het nieuwe woonplaatsbeginsel. Om dit uit te kunnen zoeken heeft het Ketenbureau i-Sociaal Domein een stappenplan opgesteld. Hierin staat in verschillende stappen beschreven welke acties ondernomen moeten worden in de voorbereiding.

 

Zoals je hieronder in afbeelding 1 kan zien is het stappenplan beschreven als een soort trechter, waarbij de groep die nog uitgezocht moet worden, steeds kleiner wordt. Met uiteindelijk een (kleine) restgroep die overblijft en waarbij individuele beoordeling noodzakelijk is.

 

Afbeelding

Afbeelding 1: Trechter stappenplan

 

Begin op tijd

Zoals eerder aangegeven is de overgang naar het nieuwe woonplaatsbeginsel een forse administratieve wijziging. Bovendien moet het uitzoeken en sorteren van de huidige populatie op 1 juli 2021 zijn afgerond. Daarom is het advies voor gemeenten om zo snel mogelijk hiermee te beginnen, uiterlijk 1 april 2021.

 

Als aanleverende partij zullen wij onze klantgemeenten ondersteunen bij deze administratieve wijziging. We zullen tijdig onze klanten voorzien van klantbestanden met actuele gegevens. Deze lijsten vormen de basis voor het doorlopen van het stappenplan, waarmee de gemeente vervolgens zelf aan de slag gaat.


Meer informatie?

Ben je naar aanleiding van dit blog nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor jou kunnen betekenen bij deze administratieve wijziging? Of wellicht op een ander vlak? Neem vandaag dan nog contact met ons op via het contactformulier of vraag een vrijblijvend gesprek aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Zorg-LokaalWilhelminastraat 39, 6131 KM Sittard

Postbus 5065, 6130 PB Sittard

 

Meer informatie?
www.zorg-lokaal.nl
info@zorg-lokaal.nl
secretariaat@zorg-lokaal.nl 
088 007 9494
ma-vr van 9:00u tot 16:30u

Afbeelding

Over ons

Met ons eigen digitaal iJw/iWmo platform Zorg-Portaal en onze experts op het gebied van berichtenverkeer, administratieve en financiële processen, data-analyse en IT helpen we gemeenten bij grip op verantwoorde zorginzet vanuit de Wmo/Jeugdwet.

 

Gemeenten die de administratie Wmo/Jeugdwet door Zorg-Lokaal laten uitvoeren hebben stuur- en managementinformatie vanuit een totaalconcept. Kiest ook uw gemeente voor Zorg-Lokaal? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan of download hier alvast onze brochures.

GRIP OP VERANTWOORDE ZORGINZET

Afbeelding

 

Door de toenemende tekorten binnen gemeenten op het gebied van Jeugdzorg en Wmo ervaren steeds meer gemeenten financiële druk. Wij als Zorg-Lokaal laten in deze video zien dat wij de administratieve processen die gemeenten op dit moment uitvoeren, goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren.

 

Bent u naar aanleiding van deze video nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor u als gemeente kunnen betekenen? Lees hier verder of klik hier voor ons contactformulier.

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers