of 62812 LinkedIn

Dag van de Mantelzorger

Dag van de Mantelzorger. Schijnwerper op mantelzorgers is meer dan verdiend en nodig
Zorg-Lokaal Reageer

Vandaag 10 november is het de Dag van de Mantelzorg. Een dag waarop we onze waardering extra laten blijken. Deze schijnwerper op de mantelzorgers is meer dan verdiend en nodig. Zeker tijdens de coronapandemie, waar het voor iedereen, en zeker ook voor de mantelzorgers, niet altijd even makkelijk is.

Goed zorgen voor een ander is iets moois. Zorg daarbij echter ook goed voor jezelf. Door over je zorg(en) te praten, je grenzen aan te geven en hulp te zoeken als het nodig is.

 

Passende ondersteuning

Ruim 4,4 miljoen Nederlanders verlenen mantelzorg aan een partner, ouder of kind. Veel van deze mantelzorgers realiseren zich niet dat ze mantelzorger zijn. Ook weten ze de weg niet altijd naar beschikbare zorg en/of ondersteuning bij hun gemeente te vinden. De zorg voor een naaste kan grote uitdagingen met zich mee brengen. Zeker als je het combineert met werk. Van alle mantelzorgers voelt 10% zich overbelast. Daarnaast is er een groep die zich weliswaar nu nog niet overbelast voelt, maar waar ondersteuning hun situatie wel zou verbeteren (Rijksoverheid).

 

Zorg delen helpt

De zorg van mantelzorgers is heel waardevol. Daarom is het belangrijk dat mantelzorgers niet twijfelen om hulp te vragen als het hen even te veel wordt. Door zorg(en) te delen, ervaren zij steun. Het helpt om zorg(en) bespreekbaar te maken in de directe omgeving zoals op het werk, erover te praten met andere mantelzorgers of hulp in te schakelen via de gemeente of de Mantelzorglijn.

 

Mantelzorgers zijn de stille helden van ons land. Vooral nu tijdens de coronapandemie, is hun werk nog minder zichtbaar en worden zij extra belast door de gevolgen van het virus. De Rijksoverheid ontwikkelde daarom een speciale richtlijn waarin je leest hoe je passende ondersteuning kunt bieden aan mantelzorgers, zodat zij de ondersteuning voor kwetsbare patiënten ook in deze tijd kunnen volhouden. Download hier de richtlijn mantelzorgondersteuning.

 

De mantelzorger in de schijnwerper

Moeiteloos zorgen mantelzorgers voor een naaste die afhankelijk is van hun zorg, steun en aandacht. Omdat het vaak gaat om een langdurige periode van zorg, kan mantelzorg soms fysieke en emotionele belasting geven. Het is daarom belangrijk dat mantelzorgers goed voor zichzelf blijven zorgen. Voldoende tijd nemen om uit te rusten en om weer even op te laden.

 

Dit jaar verloopt de Dag van de Mantelzorg anders dan normaal. Desondanks zijn er veel creatieve oplossingen gevonden om mantelzorgers, juist dit jaar, in de schijnwerpers te zetten. Want dat verdienen ze. Hieronder lichten we aan aantal initiatieven voor je uit.

 

Toolkit mantelzorg en (over)belasting
Voor de Dag van de Mantelzorg presenteert de LHV de vernieuwde toolkit ‘Mantelzorg en (over)belasting’ voor professionals in zorg en welzijn. Lees hoe je mantelzorgers op verschillende manieren kunt ondersteunen en download hier de toolkit.

 

Cadeaus en verrassingspakketten
In veel gemeenten kunnen mantelzorgers of anderen een verrassingspakket of cadeau aanvragen. Zo zijn er in Horst aan de Maas voor mantelzorgers cadeaupakketten samengesteld die door de leerlingen van het CITAVERDE worden bezorgd. Ook heeft de welzijnsorganisatie Malkander in Ede drie cadeaus voor mantelzorgers beschikbaar gesteld. Zij kunnen hun cadeau persoonlijk ophalen en krijgen dan ook een ‘koffie to go’ mee.

 

VIP-treatment voor mantelzorgers Amsterdam
In Amsterdam kunnen mantelzorgers rekenen op een ‘VIP-treatment’. Speciaal voor hen wordt er een online liveshow uit Pakhuis de Zwijger uitgezonden. Dit met onder andere een optreden van het Soul Sound Choir en een stand up comedy. Om het extra feestelijk te maken krijgen zij ook nog eens een driegangen menu thuisbezorgd. Lees hier meer over deze activiteiten.

 

Een kaartje sturen
Wil je een mantelzorger verrassen? Via MantelzorgNL kun je gratis een ‘Jij bent tegoed’-kaartje versturen aan een mantelzorger. Ook heeft MantelzorgNL allerlei gifjes beschikbaar gesteld die je op social media kunt plaatsen of via WhatsApp kunt versturen. Dus, verras jij ook een mantelzorger? Wij wel, want ze verdienen het!

 

Wat kan Zorg-Lokaal betekenen? 

Het is tijd voor grip op de huidige en toekomstige mantelzorg, want alleen waardering is niet voldoende. Met behulp van de dienstenvouchers kan er op een laagdrempelige manier ondersteuning worden gerealiseerd voor mantelzorgers. Door zorgaanbieders en mantelzorgers eenvoudig met elkaar in contact te brengen kan bijvoorbeeld ondersteuning van hulp bij het huishouden worden ingezet.

 

Voor zowel gemeenten, mantelzorgers en zorgaanbieders is de dienstenvoucher een administratief arme dienst. Bijkomende voordelen voor gemeenten zijn, dat zij haar doelgroep mantelzorgers goed in beeld kan krijgen en haar beleid hierop kan inrichten. Benieuwd hoe de dienstenvoucher uw mantelzorgers kan helpen? Vraag dan hier de gewenste informatie aan.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Zorg-LokaalWilhelminastraat 39, 6131 KM Sittard

Postbus 5065, 6130 PB Sittard

 

Meer informatie?
www.zorg-lokaal.nl
info@zorg-lokaal.nl
secretariaat@zorg-lokaal.nl 
088 007 9494
ma-vr van 9:00u tot 16:30u

Afbeelding

Over ons

Met ons eigen digitaal iJw/iWmo platform Zorg-Portaal en onze experts op het gebied van berichtenverkeer, administratieve en financiële processen, data-analyse en IT helpen we gemeenten bij grip op verantwoorde zorginzet vanuit de Wmo/Jeugdwet.

 

Gemeenten die de administratie Wmo/Jeugdwet door Zorg-Lokaal laten uitvoeren hebben stuur- en managementinformatie vanuit een totaalconcept. Kiest ook uw gemeente voor Zorg-Lokaal? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan of download hier alvast onze brochures.

GRIP OP VERANTWOORDE ZORGINZET

Afbeelding

 

Door de toenemende tekorten binnen gemeenten op het gebied van Jeugdzorg en Wmo ervaren steeds meer gemeenten financiële druk. Wij als Zorg-Lokaal laten in deze video zien dat wij de administratieve processen die gemeenten op dit moment uitvoeren, goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren.

 

Bent u naar aanleiding van deze video nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor u als gemeente kunnen betekenen? Lees hier verder of klik hier voor ons contactformulier.

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers