of 63966 LinkedIn

COVID-19 | Wat is de impact op uw Wmo cliënten?

COVID-19 | Wat is de impact op uw Wmo cliënten?
Zorg-Lokaal Reageer

Als het sociale contact tot een minimum moet worden beperkt, komt ook de zorg onder vuur te liggen. Waar voor bepaalde doelgroepen zorgcontinuïteit erg van belang is, zullen zorgaanbieders in deze tijd ook vaak met gebonden handen moeten handelen. Wat is de impact van COVID-19 op Wmo cliënten? Een te beantwoorden vraag voor gemeenten die, net als gemeente Den Haag, willen weten welke (urgente) zorgbehoefte er nu en straks op hen af komt.

Één derde van de mensen met thuiszorg of ondersteuning van een wijkverpleegkundige krijgt vanwege COVID-19 minder of helemaal geen zorg meer. Dit blijkt uit een enquête van Patiëntenfederatie Nederland (Bron: https://nos.nl). Bij zorgaanbieders en cliënten roept deze tijd dan ook vele vragen op. En dat geldt tevens voor gemeenten. Wat is bijvoorbeeld de impact van COVID-19 op toegekende zorg en ondersteuning aan, soms kwetsbare, Wmo cliënten?

 

Wat speelt er?

De impact op onder ander voor huishoudelijke hulp, begeleiding, persoonlijke verzorging, dagbesteding en maatwerkarrangementen is niet te overzien. Hoe gaat het nu met Wmo cliënten en hoe beleven zij de zorg die ze in deze tijd krijgen? Worden zij in deze tijd eigenlijk wel geholpen door de zorgaanbieder, of helpen familie of vrienden nu?  Hebben cliënten contact met de zorgaanbieder? En zo ja, hoe dan? Speelt de zorgaanbieder bijvoorbeeld in op de ontwikkeling om op afstand, via beeldbellen, contact met cliënten te houden (Bron: https://www.patientenfederatie.nl)? Wat vinden cliënten hiervan?

 

Gemeenten hebben nu te kampen met dergelijke vragen, omdat zij inzicht willen hebben. Inzicht in  de zorgbehoefte die nu en strak bij huidige Wmo cliënten bestaat. Met dat inzicht kunnen gemeenten gericht actie ondernemen.

 

 

Voorbeeld gemeente Den Haag

Namens gemeente Den Haag is er in samenwerking met Zorg-Lokaal een kwalitatief belevingsonderzoek onder Wmo cliënten van start gegaan. Getrainde bellers van Zorg-Lokaal bevragen cliënten op basis van een vooraf vastgestelde vragenlijst. Gemeente Den Haag kan vervolgens  op basis van gerapporteerde signalen acteren.

 

Snel inzicht voor benodigde acties

Om direct eventueel benodigde acties uit te kunnen zetten, ontvangt gemeente Den Haag snel inzicht in de onderzoeksresultaten. Samen met gecontracteerde zorgaanbieders zorgt de gemeente op deze manier voor passende zorgverlening en zorgcontinuïteit. Ondanks COVID-19, samen sterk.


Meer informatie over dit onderzoek?

Wil uw gemeente meer weten over het kwalitatieve belevingsonderzoek van Zorg-Lokaal? Neem dan contact op met  Anne-Loes Jonkers (anneloes.jonkers@zorg-lokaal.nl  of 06 839 739 09). Ook kunt u ons bereiken via het algemene nummer 088 – 007 94 94 of stuur een contactverzoek. Samen verder met grip op verantwoorde zorginzet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

Zorg-Lokaal

Wilhelminastraat 39, 6131 KM Sittard

Postbus 5065, 6130 PB Sittard

 

Meer informatie?
www.zorg-lokaal.nl
info@zorg-lokaal.nl
secretariaat@zorg-lokaal.nl 
088 007 9494
ma-vr van 9:00u tot 16:30u

Afbeelding

Over ons

Met ons eigen digitaal iJw/iWmo platform Zorg-Portaal en onze experts op het gebied van berichtenverkeer, administratieve en financiële processen, data-analyse en IT helpen we gemeenten bij grip op verantwoorde zorginzet vanuit de Wmo/Jeugdwet.

 

Gemeenten die de administratie Wmo/Jeugdwet door Zorg-Lokaal laten uitvoeren hebben stuur- en managementinformatie vanuit een totaalconcept. Kiest ook uw gemeente voor Zorg-Lokaal? Vraag dan hier een vrijblijvend gesprek aan of download hier alvast onze brochures.

GRIP OP VERANTWOORDE ZORGINZET

Afbeelding

 

Door de toenemende tekorten binnen gemeenten op het gebied van Jeugdzorg en Wmo ervaren steeds meer gemeenten financiële druk. Wij als Zorg-Lokaal laten in deze video zien dat wij de administratieve processen die gemeenten op dit moment uitvoeren, goedkoper en efficiënter kunnen uitvoeren.

 

Bent u naar aanleiding van deze video nieuwsgierig of benieuwd naar wat wij voor u als gemeente kunnen betekenen? Lees hier verder of klik hier voor ons contactformulier.

Meer nieuws

Bloggers

Whitepapers