of 64740 LinkedIn

Samen slim in het sociaal domein

Op 11 april bezocht ik het event: samen slim in het sociaal domein. Dit event werd onder andere door Stipter georganiseerd. Hoe heb ik deze dag ervaren? Ik vertel het in deze blog.

Onderweg naar het event

Op 11 april gaat om 7 uur de wekker, dat is een stuk later dan normaal. Het is vandaag dan ook geen gemiddelde werkdag, ik ga namelijk een event bezoeken! Na mijn ochtendroutine stap ik op de fiets, op weg naar het centraal station. Ik moet eerst naar Utrecht, waar ik overstap op de trein naar Hilversum. Als ik rustig in de trein heb plaatsgenomen geniet ik van een uitgebreid ontbijt. Wat een heerlijke start van de dag!


Eerste indruk van het event

Eenmaal aangekomen op het event zie ik dat het best een “intieme” bedoeling is. Events die ik eerder bezocht waren veel groter. Ik vind het wel prettig dat het dit keer niet zo massaal is. Na een ronde van kennismaken is duidelijk dat de meeste bezoekers bij of voor gemeenten werken, net als ik. Daarnaast zijn de meeste sprekers en bezoekers vooral betrokken bij de Jeugdwet. De focus ligt vandaag dus minder op de Wet Maatschappelijke Ondersteuning en de Participatiewet (andere onderdelen van het sociaal domein).

 

Het valt me ook op dat er weinig tot geen bestuurders van zorgaanbieders of zorgprofessionals aanwezig zijn op het event, dat vind ik wel jammer. Ik ben altijd heel erg nieuwsgierig naar hun perspectief. Waarom zouden zij vandaag niet aanwezig zijn? In mijn hoofd zie ik direct een zorgprofessional voor me, die afkeurend zegt: “ja, wij besteden onze tijd liever aan het daadwerkelijk verbeteren van de zorg in plaats van er alleen maar over te praten…”. Dit is natuurlijk een beetje een stereotyperende gedachte. Ik besluit nog even naar de beschrijving van de doelgroep van het event te kijken. Wat blijkt: het event is meer gericht op de gemeentelijke hoek. 


Wat is blijven hangen van het event?

Er staan verschillende sprekers en interactieve sessies op het programma. De dag vliegt voorbij! Als ik op het einde van de dag in de trein naar huis zit schieten de volgende gedachten mij te binnen:  

–  Gemeenten geven allemaal op een eigen manier vorm aan de decentralisatie van het sociaal domein. Toch lopen zij veelal tegen dezelfde knelpunten en frustraties aan. Bijvoorbeeld bijna elke gemeente heeft te kampen met tekorten in de jeugdzorg. Daarnaast zijn kosten beperkt inzichtelijk door een achterstand in de declaraties vanuit zorgaanbieders.
–  Stipter (leverancier van IT-oplossingen in het sociaal domein) geeft tijdens hun interactieve sessie aan dat gemeenten veel meer kunnen doen met alle data in hun systemen. Als data analist in het sociaal domein kan ik deze boodschap natuurlijk alleen maar onderschrijven.
–  Ik hoor het volgende: uit onderzoek blijkt dat bestuurders veel positiever zijn over de (potentie) van de decentralisatie van het sociaal domein dan uitvoerders. Interessant! Waar zou dit aan liggen?
–  Toke Tom (themadirecteur sociaal domein van de gemeente Utrecht) vertelt dat zij al snel bewust hebben gekozen voor het contracteren van een selecte groep van zorgaanbieders. Dit is best uniek, de meeste gemeenten contracteren alle zorgaanbieders (die aan minimumvereisten voldoen). De gemeente Utrecht is zelf heel tevreden over hun keuze: ze hebben veel meer tijd en aandacht om met de selecte groep van zorgaanbieders te werken aan transformatie, innovatie en (kwaliteits)verbetering.

 

Waar gaat mijn volgende blog over ?

Ik ben verrast dat het selectief contracteren van zorgaanbieders als een succesverhaal wordt neergezet tijdens het event. Ik las namelijk eerder in een *CPB-rapport* dat zij de recente tendens van gemeenten om selectiever zorgaanbieders te contracteren juist afkeuren. Interessant, deze tegenstelling! Hier wil ik meer over weten, ik duik daarom dieper in dit onderwerp in mijn volgende blog!


Andere artikelen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingVan Dam & Oosterbaan 

Euclideslaan 201

3584 BS Utrecht

085 112 43 71

www.vandamoosterbaan.nl

info@vandamoosterbaan.nl

Online masterclasses

Gemeentelijk informatiehuishouding (verder) op orde!

Het nut van datagedreven werken

 

Meld je nu aan voor onze online masterclasses!

Datum:

Tijd:

Onderwerp:

27-10-2021

09:00-11:00

Masterclass MOBW

02-11-2021

10:00-12:00

Masterclass Jeugddomein

16-11-2021        

13:00-14:30        

Masterclass Veiligheid & Ondermijning

Whitepapers

Bloggers