of 65378 LinkedIn

Peter Frans Oosterbaan

 • Visualiseren van data

  Reageer

  Een goede visualisatie van data kan enorm kan helpen bij het creëren van begrip en inzicht. Maar, zoals vorige week bleek bij het in beeld brengen van de lonen in het onderwijs in het NOS journaal, is het maken van een goede visualisering van data niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Ondanks dat ik dagelijks data visualiseer, blijft dit voor mij ook een zoektocht. Ik weet uit ervaring dat meningen sterk uiteenlopen als het aankomt op het indelen en opmaken van rapporten. Dit maakt het extra complex om tot een breed gedragen rapport te komen. Gelukkig kunnen de meeste rapportgebruikers zich vinden in het uitgangspunt dat een rapport intuïtief, simpel en betrouwbaar moet zijn.

 • De behandeling van bezwaarschriften in het kader van de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo)

  Reageer

  Omdat Nederland getroffen is door het coronavirus heeft het kabinet op 17 maart 2020 het noodpakket banen en economie aangekondigd. Dit noodpakket bestaat uit diverse maatregelen, waaronder de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers, oftewel de Tozo. Deze regeling ‘hangt’ onder de Participatiewet en is geënt op het Besluit bijstandverlening zelfstandigen (Bbz 2004). Voor de Tozo is een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) opgesteld. Deze AMvB is van kracht geworden op 22 april 2020 en met terugwerkende kracht per 1 maart 2020 in werking getreden. De getroffen maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan raken vele ondernemers en zelfstandigen zonder personeel. Velen van hen kunnen door hierdoor hun beroep of bedrijf niet of nauwelijks (meer) uitoefenen.

 • De Data Vergelijkingsmonitor

  Reageer

  Benieuwd of de data compleet en consistent is? Gebruik dan een Data Vergelijkingsmonitor!

  Een gemeente bewaart haar data over burgers in verschillende informatiesystemen. Een automatische koppeling tussen deze systemen werkt prettig, voorkomt fouten. Wanneer er een verandering plaatsvindt in de data in het ene systeem, wordt ook de data in het andere systeem aangepast. Maar wat als er geen automatische koppeling bestaat tussen deze systemen? Dan moeten veranderingen in de data handmatig worden doorgevoerd. Dit is een foutgevoelige handeling, vooral wanneer dit regelmatig nodig is. Daarom is het van belang periodiek te controleren in hoeverre uw data nog compleet en nauwkeurig is. Hiervoor heeft Van Dam & Oosterbaan een efficiënte oplossing ontwikkeld: ‘de Data Vergelijkingsmonitor’. In deze blog zal ik u meenemen in wat een data vergelijkingsmonitor precies is en wanneer uw organisatie deze tool goed kan gebruiken.

 • Meer grip krijgen op veiligheid en ondermijning? Daarvoor heb je het dashboard Veiligheid & Ondermijning

  Reageer

  “Amsterdam krijgt geen grip op onderwereld: ‘Drugscriminaliteit heeft vrij spel’”, kopt NH nieuws [1] in de zomer van 2019. Volgens ditzelfde artikel staan auto’s van criminelen op naam van vage stichtingen en wordt naar schatting zo’n vijftig procent van de nieuwe bedrijven in Amsterdam onderhands gefinancierd. Zoals je wel vaker van de media verneemt, is ondermijning bepaald niet alleen in onze hoofdstad een hot topic. Hoewel veel onzichtbaar blijft komt het vrijwel zeker in alle streken voor. Veel gemeenten worstelen met dit vraagstuk. Een sterke informatiepositie is dan ook een essentiële voorwaarde voor een effectieve aanpak. In deze blog neem ik je mee in hoe het dashboard Veiligheid en Ondermijning van Van Dam & Oosterbaan, kan bijdragen aan het datagedreven werken in jouw gemeente op het gebied van veiligheid & ondermijning.

 • Hoe waarborg en verbeter je de kwaliteit binnen Jeugdhulp?

  Reageer

  Toen wij een half jaar geleden de whitepaper beheersmaatregelen Jeugdhulp & Wmo deelden, kregen wij veelvuldig de vraag of we ook stil konden staan bij de kwaliteitsbevordering. Daarom zijn wij de afgelopen maanden druk bezig geweest met het opstellen van de whitepaper: Kwaliteitsmaatregelen Jeugdhulp. De bundel wordt continu doorontwikkeld aan de hand van nieuwe inzichten en ervaringen. Met trots kunnen we mededelen dat de eerste versie nu een feit is.

 • Terugblik op 2019

  Reageer

  In deze blog blik ik terug op het afgelopen jaar. Het was een hectisch, leerzaam en vooral geweldig jaar. Door weer en wind hebben we data-analyses opgesteld, collega’s laten doorontwikkelen en aan hun talenten laten werken, klanten blij gemaakt met fantastische dashboards en meerdere kennissessies mogen organiseren.

 • Gemeenten zijn in feite groothandelaren in data

  Reageer

  Gemeenten zijn in feite groothandelaren in data. Nee, niet het meervoud van datum. Gegevens! Volgens sommigen bestaat 80% van alle gemeentelijke processen uit het verzamelen, verwerken en verspreiden van data; ofwel business-intelligence. Voor die gemeenten is er goed nieuws! Er is een snelle- en goedkope manier om dat makkelijker én leuker te doen.

 • Masterclass Datagedreven werken

  Reageer

  AfbeeldingOp dinsdag 3 december stellen we onze Kennisavond bij Van Dam & Oosterbaan open voor extern publiek. Op de agenda staat onze Masterclass Datagedreven werken. Iedereen is hiervoor welkom op ons hoofdkantoor te Utrecht! Koffie en thee staat klaar en de Masterclass is gratis te volgen.

 • Datagedreven werken binnen de gemeente

  Reageer

  De transformatie in het sociaal domein brengt de datagedreven gemeente dichterbij. Een datagedreven gemeente maakt goed gebruik van beschikbare data om beleidskeuzes te onderbouwen, om de effecten te volgen en om dat ook doelmatig te doen. Alles in het teken van publieke meerwaarde dus!

 • Gemeenten helpen om de kracht van hun data te benutten

  Reageer

  Collega Sander Mooij is sinds een paar maanden senior adviseur bij Van Dam & Oosterbaan. Waarom heeft hij voor Van Dam & Oosterbaan gekozen en welke ambities heeft hij? Wat zijn Sander zijn ideeën over datagedreven werken? In dit interview geeft Sander antwoord op deze en nog veel meer vragen.

 • Met raad en data

  Reageer

  Afgelopen weekend is de zomer begonnen en hoe! Vroeg opstaan dus voor een prachtige fietstocht. Op mijn koptelefoon stond Vroege Vogels aan. Het is toch altijd inspirerend om te horen hoe de natuur zich continue ontwikkelt. Een van de items ging over de manier hoe helmgras zich nestelt in duinen met de Levy walk. Dat is een bewegingspatroon waarbij een organisme heel veel kleine stapjes doet om vervolgens één grote stap te doen. Het jonge helmgras zet stappen met de Levy walk om zich sterker te nestelen.

Contactgegevens

AfbeeldingVan Dam & Oosterbaan 

Euclideslaan 201

3584 BS Utrecht

085 112 43 71

www.vandamoosterbaan.nl

info@vandamoosterbaan.nl

Online masterclasses

Gemeentelijk informatiehuishouding (verder) op orde!

Het nut van datagedreven werken

 

Meld je nu aan voor onze online masterclasses!

Datum:

Tijd:

Onderwerp:

09-03-2022

09:30-11:00

Masterclass Datagedreven Werken binnen Veiligheid & Ondermijning

15-03-2022

14:30-16:00

Masterclass Datagedreven Werken binnen MOBW

17-03-2022        

09:30-11:00

Masterclass Datagedreven Werken binnen het Jeugddomein

Whitepapers

Bloggers