of 64740 LinkedIn

Inez van de Wiel

Junior Adviseur – Van Dam & Oosterbaan

Inez van de Wiel is een junior adviseur en heeft met haar Master Bestuurskunde op zak relevante ervaring op gedaan bij enkele gemeenten en een onderzoeksbureau. Ze heeft ervaring opgedaan op maatschappelijke vraagstukken binnen het sociaal domein waarin ze haar passie voor data-analyse en statistiek perfect heeft kunnen toepassen. Inez denkt mee vanuit de inhoud én heeft affiniteit met statistiek-programma’s.

 

inez@vandamoosterbaan.nl
  06 34 06 76 67

 • De 5 beste tips voor Contractmanagers in het Sociaal Domein

  Reageer

  Gemeenten hebben contractmanagers in alle vormen en maten. Soms zijn het perfectionistische archivisten die ‘de lade met contracten’ beheren, scherp op iedere aflooptermijn en op de volledigheid van bijlagen. Maar meestal, en ?zeker in het Sociaal Domein, verloopt hun taak iets… chaotischer.

 • Zes tips om de beweging naar gezinsgerichte zorg structureel te monitoren

  Reageer

  De Week van de Pleegzorg staat weer voor de deur. Van 28 oktober t/m 4 november wordt landelijk en door veel stakeholders in het jeugddomein aandacht besteed aan deze belangrijke vorm van jeugdhulp. Inzet van pleegzorg past binnen de beweging om jeugdigen zo thuis mogelijk te laten opgroeien. Het liefst voorkomen we uithuisplaatsing: inzet van specialistische systeemgerichte ambulante hulp of informele gezinsondersteuning kan hieraan bijdragen. In sommige gevallen is uithuisplaatsing niet te voorkomen. In die gevallen is het belangrijk dat een jeugdige zo gezinsgericht mogelijk kan opgroeien. Pleegzorg en gezinshuizen kunnen een alternatief vormen voor residentiële instellingen.

 • Snelle aanpak van ondermijning én oog voor privacy? De signaleringstool biedt uitkomst!

  Reageer

  De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit. De rol van gemeenten wordt daarbij steeds belangrijker [1]. Vanuit Van Dam & Oosterbaan ervaren we dat gemeenten tegen diverse vraagstukken aanlopen. Hoe bepaal je met een toenemend aantal meldingen welk signaal wel of niet wordt opgepakt? En als een signaal wordt opgepakt, mag de informatie daarover dan wel gedeeld worden met andere afdelingen en/of partijen? In deze blog beschrijf ik hoe met behulp van een door ons ontwikkelde signaleringstool op maat oplossingen kunnen worden gevonden voor deze vraagstukken.

 • Update whitepaper: beheersmaatregelen Jeugdhulp & Wmo!

  Reageer

  Afgelopen november deelden we de eerste versie van de whitepaper beheersmaatregelen Jeugdhulp & Wmo. Een bundel die continu wordt doorontwikkeld aan de hand van nieuwe inzichten en ervaringen. Die nieuwe versie is nu een feit. Hoog tijd om dat onder de aandacht te brengen!

 • Beheersmaatregelen Jeugdhulp & Wmo (Kennisavond)

  Reageer

  AfbeeldingOp dinsdag 14 januari houden we een extra Kennisavond vanwege de bijzonder hoge vraag naar het onderwerp ‘Beheersmaatregelen Jeugdhulp & Wmo’. Tijdens deze kennisavond gaan we dieper in op de beheersmaatregelen die we binnen Van Dam & Oosterbaan geborgd hebben. Iedereen is welkom op ons hoofdkantoor in Utrecht!

 • Gemeentelijk netwerk ’16-27': hoe houden we kwetsbare jongeren binnenboord?

  1 reactie

  In elke gemeente heeft circa tien procent van de jongeren tussen de 16 en 27 jaar moeite om op eigen kracht volwassen te worden. De stap naar volwassenheid voor kwetsbare jongeren is complex door de vele verschillende betrokken partijen en het feit dat het vraagstuk overlapt met meerdere domeinen en wetten. Dit maakt het moeilijk om de problematiek te overzien.

 • Onderwijs-gerelateerde jeugdhulp

  1 reactie

  Onderwijs en Jeugdhulp moeten meer naar elkaar toe bewegen, is een veelgehoorde stelling. In een kamerbrief van 23 november 2018, stellen minister Slob (Minister voor Basis- en Voortgezet Onderwijs) en minister De Jonge (Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport):

 • Een ‘misleidende’ boodschap voor de beleidsmedewerker van de toekomst

  Reageer

  “Statistiek liegt niet, maar leugenaars gebruiken statistieken”, is een veelgehoorde uitspraak. Er verschijnen allerlei boeken over foutief gebruik van cijfers en grafische weergaven in de politiek en media. Gemeenten willen in het Sociaal Domein steeds meer data- en informatie-gestuurd werken. Dit vraagt een nieuwe rol van de klassieke beleidsmedewerker richting de beleidsanalist: het type beleidsmedewerker die (wetenschappelijke) cijfermatige inzichten kan vertalen naar concrete oplossingen en adviezen over maatschappelijke problemen. Een zekere mate van basiskennis over het verschil tussen misbruik en gebruik van cijfers, en veelgebruikte misleidende trucjes zijn dan van belang. In deze blog maak ik je hierop attent.

 • Hoe kom je data-gedreven in plaats van onderbuikgevoel-gedreven tot beheersmaatregelen in het sociaal domein?

  Reageer

  De krantenkoppen liegen er niet om: veel gemeenten in Nederland hebben sinds de decentralisaties in 2015 te maken met tekorten in het sociaal domein. Met name de tekorten op Jeugdzorg lopen enorm op. Gemeenten ondernemen tweeledig actie: enerzijds door een beroep te doen op de rijksoverheid voor ruimere budgetten. Anderzijds door met beheersmaatregelen meer grip te krijgen op de productie en kosten van zorg. Maar hoe kom je als gemeente tot de juiste knoppen om aan te draaien? In samenwerking met één van onze opdrachtgevers kwamen we door middel van BI tot een mooi resultaat. Nieuwsgierig? Lees vooral verder.

Contactgegevens

AfbeeldingVan Dam & Oosterbaan 

Euclideslaan 201

3584 BS Utrecht

085 112 43 71

www.vandamoosterbaan.nl

info@vandamoosterbaan.nl

Online masterclasses

Gemeentelijk informatiehuishouding (verder) op orde!

Het nut van datagedreven werken

 

Meld je nu aan voor onze online masterclasses!

Datum:

Tijd:

Onderwerp:

27-10-2021

09:00-11:00

Masterclass MOBW

02-11-2021

10:00-12:00

Masterclass Jeugddomein

16-11-2021        

13:00-14:30        

Masterclass Veiligheid & Ondermijning

Whitepapers

Bloggers