of 59345 LinkedIn

DIM-en en DIP-en met data in het Sociaal Domein

DIM-en? En DIP-en? Niet direct bekende woorden. En wat hebben ze te maken met data-analyse in het sociaal domein?

De taken die in 2015 naar gemeenten zijn overgeheveld zorgden voor veel verandering. Nieuwe taken = nieuw beleid en nieuwe wetgeving. Nieuwe taken = ook inherent aan de ene weg ingaan en later toch een andere weg doen besluiten.

 

Drie jaar na de decentralisaties herkennen veel gemeenten zich in het beeld van wisselende systemen, wisselende regels, wisselende processen, wisselend beleid, wisselende zorgproducten, wisselende systematieken en wisselende definities van begrippen. Deze veranderingen hebben invloed op de bruikbaarheid van de enorme bak aan data van gemeenten in het sociaal domein.

 

Want is je data van dit jaar nog wel vergelijkbaar met die van vorig jaar? Waren systemen meteen zo op orde dat alle velden in systemen netjes gevuld zijn, zodat er een perfecte dataset uitkomt die klaar is voor een grondige data-analyse? Is überhaupt de afgelopen 3 jaar gebruik gemaakt van eenzelfde registratie-, declaratie of administratiesysteem of is er tussentijds gewisseld? Zijn de verschillende systemen die in gebruik zijn allemaal intern of heb je te maken met externe leveranciers? En hoe zit het met het categoriseren van de grote bak aan zorgproducten: kan dat - wellicht ten gevolge van de invoer van resultaatgericht werken- nog wel op dezelfde manier als voorheen?

 

En daar komt het belang van DIM-en en DIP-en om de hoek kijken. DIM-en staat voor Denken in Mogelijkheden. DIP-en voor Denken in Problemen.

 

Afbeelding


De vier benodigdheden voor DIM-en


  • DIM-en als één van de belangrijkste competenties van de data-analist of informatiemanager

Of er geDIMt of geDIPt wordt, hangt mede af van de betrokken data-analist of informatiemanager. Vaak zit deze persoon het diepste in de data. Als deze persoon zegt dat iets niet mogelijk is op basis van de data, nemen velen anderen in de organisatie dat zonder problemen aan. Dat maakt ook dat een data-analist die het Denken In Mogelijkheden automatisch.  belangrijke competentie heeft, een  van de belangrijkste mpetenties van de data analist

 

  • Data-analist dichtbij de business

Op de beleidsafdeling worden wensen zichtbaar en wordt vooral ook de prioriteit hiervan zichtbaar. Men uit in overleggen de wens om bepaalde inzichten te verkrijgen en legt ook uit waarom. Wanneer een analist verstopt zit op een andere afdeling, mist hij/zij de urgentie van het vraagstuk en vooral ook het potentiele resultaat hiervan.

 

  • Een multidisciplinaire aanpak

Informatie en kennis zitten verspreid in de organisatie. Verschillende afdelingen hebben hun eigen expertise. Betrek afdelingen bij het denken in mogelijkheden. Op deze manieren wordt het beste uit alle werelden gekoppeld worden tot een goede oplossing.

 

  • Communicatie

Communiceer over problemen en beperkingen die je ervaart. Wat op dit moment niet mogelijk lijkt, is dat soms al wel. Het is alleen nog niet zichtbaar. Alleen wanneer gecommuniceerd wordt over de wens, kan men stappen zetten richting deze wens.

 

Dus: laat je niet weerhouden van het verkrijgen van inzichten! Probeer, stel bij, vind alternatieven, waardeer het proces richting de oplossing. 

Afbeelding

“So many things are possible as long as you don't know they are impossible.” 

Mildred D. Taylor, The Land

 

Meer informatie? Neem dan contact met me op via inez@vandamoosterbaan.nl of 06-34067667

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Jaap van Velzen (datspotter) op
Zeer interessant artikel. Hoopvol ook. Gewoon aan het werk met data. Daarbij de aantekening dat mensen goed weten waarmee ze bezig zijn en waarom.
Door Jaap van Velzen (datspotter) op
Zeer interessant artikel. Hoopvol ook. Gewoon aan het werk met data. Daarbij de aantekening dat mensen goed weten waarmee ze bezig zijn en waarom.
Door Jaap van Velzen (datspotter) op
Zeer interessant artikel. Hoopvol ook. Gewoon aan het werk met data. Daarbij de aantekening dat mensen goed weten waarmee ze bezig zijn en waarom.

Contactgegevens

AfbeeldingVan Dam & Oosterbaan 
Orteliuslaan 871

3528 BE Utrecht

06- 28735345

www.vandamoosterbaan.nl

info@vandamoosterbaan.nl

Kennisavonden

Elke eerste dinsdagavond van de maand organiseren we een interactieve kennisavond.


Locaties:

  • Amsterdam
  • Utrecht
  • Zoetermeer
  • Eindhoven


Whitepapers

Bloggers