of 59345 LinkedIn

WW’er vaak selectief in nakomen verplichtingen

Reageer

Mensen met een WW-uitkering vinden niet alle plichten die horen bij de uitkering even belangrijk en zijn daardoor selectief in het nakomen van die verplichtingen. De sollicitatieplicht is goed bekend, omdat deze verplichting wordt gezien als nuttig. Zonder solliciteren is het vinden van een baan immers niet mogelijk. WW’ers zijn minder gemotiveerd om vrijwilligerswerk aan UWV door te geven, omdat de regels onduidelijk en dubbelzinnig worden gevonden. Dit blijkt uit het artikel ‘Verplicht gemotiveerd’ in het UWV Kennisverslag.

Nagenoeg alle WW’ers (98 procent) weten dat ze actief moeten solliciteren naar werk en aan UWV moeten doorgeven wanneer ze weer geheel of gedeeltelijk aan het werk zijn gegaan. Ze vinden dit ook belangrijk en nuttig. Ook weet meer dan 95 procent van de WW’ers dat zij taken in de werkmap moeten uitvoeren, afspraken met UWV moeten nakomen en hun vakantiedagen moeten doorgeven. Een deel van de plichten is minder bekend. Dit zijn vooral de plichten die in de privésfeer liggen. Zo weet een vijfde van de WW’ers niet dat ze aan UWV moeten melden dat ze een opleiding volgen. Ook verplichtingen als het doorgeven van een verhuizing, het verrichten van mantelzorg en het verrichten van kluswerk bij vrienden zijn niet goed bekend.

Iets minder dan de helft van de WW’ers (46 procent) is op de hoogte van alle verplichtingen van de WW-uitkering. Vooral de eerste maanden van de uitkering blijken de kennis over en de achterliggende reden en noodzaak van de verplichtingen bij WW’ers laag te zijn.

 

Voorlichting over plichten

UWV heeft hulpmiddelen ontwikkeld waarmee WW’ers vanaf de aanvraag van hun uitkering goed worden geïnformeerd over de plichten. Zo heeft UWV een checklist WW gemaakt waarin overzichtelijk is beschreven wat WW’ers rond de aanvraag van de uitkering moeten regelen en wanneer dit moet gebeuren. Ook heeft UWV filmpjes op internet gepubliceerd die WW’ers ondersteunen om aan hun plichten te voldoen. Deze filmpjes geven uitleg over bijvoorbeeld het invullen van het wijzigingsformulier WW. Doel van de voorlichting is dat UWV wil voorkomen dat mensen in de problemen komen, omdat ze hun verplichtingen niet nakomen.

 

Maandelijkse uitgave van UWV Kennisverslag

Dit valt te lezen in het UWV Kennisverslag (UKV), dat iedere maand verschijnt met een UKV-artikel van een van de kennisspecialisten van UWV. Geïnteresseerden kunnen via een e-mail alert direct op de hoogte worden gebracht van de nieuwe publicatie die staat op uwv.nl. De UKV-artikelen die online verschijnen worden achteraf gebundeld. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor de e-mail alert.

 

Het UWV Kennisverslag is hier te vinden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers