of 59318 LinkedIn

Verkiezingskoorts

De griepgolf is nog niet eens voorbij, of ons land is in de greep van de volgende ‘epidemie’: verkiezingskoorts. Over een maand gaan burgers in 335 gemeenten naar de stembus. Spannende tijden voor gemeenten én voor regionale samenwerkingspartners zoals UWV.

Minstens zo spannend als de uitkomst van de verkiezingen, is de coalitievorming. De sterke opkomst van lokale partijen, die vaak zijn gefocust op lokale issues, is daarbij een factor van belang. Vier jaar geleden haalden lokale partijen bijna 28 procent van de stemmen, en als we de voortekenen mogen geloven zal dit in 2018 zeker niet minder zijn.

 

Lokale politiek wordt zo steeds lokaler. Dat is deels begrijpelijk. Zo is het niet meer dan logisch dat de uitbreiding van het vliegverkeer de aandacht heeft van alle politieke partijen in de gemeente Lelystad – om maar een voorbeeld te noemen. Maar als het gaat om de files op de weg of overvolle treinen naar Amsterdam moet er worden samengewerkt met partijen buiten de gemeentegrens.

 

Dit geldt zeker ook voor vraagstukken in het sociale domein. Om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen en werkgevers van dienst te zijn is goede samenwerking in de keten van werk en inkomen onmisbaar. Staatssecretaris Tamara van Ark vatte dit tijdens de Cedris lezing op 5 februari jl. treffend samen. ‘Regionale samenwerking en persoonlijk contact biedt een goed fundament voor succesvol arbeidsmarktbeleid’, aldus de staatssecretaris.

 

In veel arbeidsmarktregio’s zijn de afgelopen vier jaar belangrijke stappen gezet door gemeenten, UWV en partnerorganisaties zoals onderwijsinstellingen en kenniscentra. Het succes van de samenwerking zit hem vooral in het vertrouwen tussen bestuurders. Veel van de gemeentelijke bestuurders zullen na maart weer worden opgevolgd door nieuwe. Ik hoop dat zij het goede werk van hun voorgangers zullen voortzetten en verder willen bouwen op het regionale fundament dat is gelegd. Daarbij kunnen ze rekenen op de kennis, expertise en inzet van de professionals van UWV.

 

De griepepidemie duurt al ruim tien weken. Veel scholen moesten kinderen naar huis sturen omdat leraren ziek waren. De verkiezingskoorts blijft ook niet zonder gevolgen voor de regionale samenwerking. Nieuwe initiatieven en projecten vertragen op dit moment, in afwachting van een nieuw te vormen college. Gelukkig  lukt dat in de meeste gemeenten binnen een week of zes. UWV is er klaar voor.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine mei 2019

Afbeelding

Whitepapers