of 59345 LinkedIn

Serious business

Eind september hadden meer mensen werk dan ooit tevoren. Toch blijft de concurrentie op de arbeidsmarkt groot en is werk vinden vanuit werkloosheid niet eenvoudig. De kunst is je te onderscheiden. Niet iedereen is goed thuis in de nieuwe wereld van solliciteren.  

Aan het eind van het derde kwartaal werkten in Nederland 145.000 mensen meer dan een jaar eerder. De werkgelegenheid is in jaren niet zo hard gestegen. Hoewel het niveau van werkloosheid en WW-uitkeringen van 2008 nog ver uit zicht is, heeft het krachtige herstel menigeen verrast.


Ouderen profiteren mee
Ook de hogere leeftijdsgroepen lijken nu te profiteren van het herstel. Meer ouderen vinden werk en minder raken er werkloos. Vorig jaar nog lag de WW-instroom onder 50-plussers over de eerste 3 kwartalen 6% hoger dan een jaar eerder. Nu is dat bijna 9% lager dan in 2015. Alleen vanuit de winkelketens raakten dit jaar meer 50-plussers werkloos dan vorig jaar.

Flexibiliseringstrend
Met het stevige herstel van de arbeidsmarkt neemt naar verwachting ook het aantal vaste contracten toe. Dit neemt niet weg dat de flexibiliseringstrend zich verder voortzet. Bijna 74% van de werknemers had in het tweede kwartaal van 2016 een vast contract. 10 jaar geleden was dit nog 82%. Bij 50-plussers is dat medio 2016 zo’n 87% tegenover 91% in 2006. Velen zien het vaste contract nog steeds als de meest ideale contractvorm. Logisch, het biedt simpelweg de meeste bescherming tegen ontslag.

Werkhervatting
Uit het UWV-rapport ‘Kansrijk uit de WW’ blijkt dat mensen die vanuit een vast contract werkloos raken, minder snel een nieuwe baan vinden. In zijn algemeenheid vindt 65% van de WW’ers opnieuw werk binnen een jaar. Vanuit een vast contract is dat de helft. Dit is een stuk lager dan het werkhervattingspercentage van mensen die vanuit een tijdelijk of uitzendcontract werkloos worden. Onder 50-plussers vindt 42% weer een baan binnen een jaar. Voor 50-plussers met een vast contract is dit slechts 28%.  Deze laatste groep komt vanuit werkloosheid dus nog lastiger aan een nieuwe baan.

De nieuwe wereld van solliciteren
Lang niet iedereen is goed thuis in ‘de nieuwe wereld van solliciteren’. Het gaat dan om het opstellen van een actueel en aantrekkelijk cv en het opbouwen en aanwenden van een netwerk. Een duidelijk profiel op LinkedIn is daarbij essentieel. Ook het pitchen via een sollicitatievideo heeft inmiddels zijn intrede gedaan. De komende jaren liggen op dit gebied meer vernieuwingen in het verschiet. Verder weten nog veel werkzoekende 50-plussers niet goed wat een uitzendbureau voor hen kan betekenen. Circa  31% van de 50-plussers, die vanuit de WW weer aan de slag gaat, vindt deze nieuwe baan  via uitzendwerk. Het kan daarbij ook zeker gaan om perspectiefvolle banen.

UWV ondersteunt werkzoekenden met tips, trainingen en webinars zodat zij zich de nieuwe wereld van solliciteren eigen kunnen maken. Hoewel de werkloosheid de laatste tijd steviger daalt, blijft de concurrentie tussen werkzoekenden groot. De kunst voor werkzoekenden is dat zij zich in hun presentatie, profilering en sollicitatiegedrag weten te onderscheiden. Solliciteren is dan ook niet iets wat je ‘even doet’, maar het is in een sterk concurrerende arbeidsmarkt serious business.

 

Deze column is eerder verschenen in de UWV Kennisnieuwsbrief november 2016

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers