of 59345 LinkedIn

Schaken op 2 borden

De arbeidsmarkt is krapper dan op enig ander moment in de afgelopen 10 jaar. Net als in 2018 zullen er in 2019 ruim 1 miljoen vacatures ontstaan. In november 2018 onderzocht UWV daarom onder ruim 2.000 werkgevers hoe zij omgaan met moeilijk vervulbare vacatures.

Uit het onderzoek onder werkgevers bleek dat voor bijna de helft van de vacatures lastig mensen te vinden zijn. Logisch dus dat werkgevers al hun energie stoppen in het werven van nieuwe medewerkers. Maar als je alleen focust op het vinden van de juiste mensen, kom je dan uiteindelijk niet van een koude kermis thuis? Want juist tijdens een hoogconjunctuur durven werknemers meer risico te nemen. En het gras bij de buren is altijd groener.

Ook belangrijk dus dat bedrijven ervoor zorgen dat werknemers bij hen blijven, en niet vallen voor de verleiding om het ergens anders te proberen. Dat onderwerp kwam in het UWV-onderzoek ook aan bod. Bijna 60% van de respondenten antwoordt dat ze zich niet inspannen om personeel te behouden. En voor 2019 denkt slechts 20% dat het binnenboord houden van werknemers lastiger wordt. 72% verwacht dat dit niet makkelijker of moeilijker wordt.

Kunnen we hieruit concluderen dat die bedrijven denken dat het wel goed zit met hun personeel? Personeelskrapte leidt vrijwel automatisch tot een hogere werkdruk voor je werknemers. En dat maakt ze gevoeliger voor een aanbod van een concurrent. Veel hogeropgeleiden worden actief benaderd via bijvoorbeeld recruiters en via LinkedIn. Zou je als werkgever niet meer moeite moeten doen om je huidige werknemers het meer naar de zin te maken, zodat ze blijven? Met andere woorden: je aandacht verdelen tussen nieuw talent werven en het talent dat je al aan boord hebt te behouden? Ik noem het schaken op 2 borden.

Dat is wellicht niet eens zo moeilijk als het klinkt. Uit onderzoek blijkt dat bedrijven die aandacht besteden aan het binden van hun werknemers vaak inzetten op de werksfeer. Met zoiets simpels als bedrijfsuitjes. Ook belangrijk: erken de hoge werkdruk, geef er aandacht aan en toon je waardering voor de extra inzet van je medewerkers. Dat zal hen helpen zich verbonden te voelen met het bedrijf, waardoor ze minder snel geneigd zullen zijn om te vertrekken. Boeien én binden. De gouden formule voor evenwichtig personeelsbeleid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers