of 58952 LinkedIn

Regionale samenwerking: nú doorstarten

Met de P-wet is het meer dan ooit nodig om in de regio de krachten te bundelen. Alleen zo kunnen we zorgen dat burgers met een afstand ook profiteren van de hoogconjunctuur. Samenwerken gaat alleen niet vanzelf.

Regionale samenwerking, aan de hand van arbeidsopgaven, was niet voor niets onderwerp van studie van een speciale denktank van VNG, waar ik dit deel van uit heb mogen maken. In deze denktank zaten vertegenwoordigers van gemeenten, provincies, onderwijs en wetenschap. Ik heb hier ervaren wat het positieve effect kan zijn wanneer inzichten vanuit de theorie en de praktijk bij elkaar komen. Kennis uit onderzoek over regionale samenwerking is gecombineerd met praktijkverhalen uit het land. De opbrengst? Een onderzoeksrapport en – misschien nog wel belangrijker – een handreiking voor de praktijk.

 

Met deze handreiking kunnen de nieuwe wethouders in de 35 arbeidsmarktregio’s een doorstart maken bij de aanpak van vraagstukken die de gemeentegrenzen overstijgen. En de arbeidsmarkt is bij uitstek een van deze kwesties. In de Rotterdamse haven werken niet alleen inwoners uit de gemeente Rotterdam, om maar een voorbeeld te noemen.

 

Om lokale bestuurders concrete handelingsopties te bieden hebben we de metafoor van de routekaart gevolgd. Op deze kaart staat een aantal markeringspunten, die van belang zijn in een traject gericht op succesvolle regionale samenwerking. Het is aan de betrokkenen in elke regio om te bepalen bij welke punten op de route ze stil willen staan, waar ze willen beginnen, op welke wijze ze met de door hen geselecteerde punten aan de slag gaan en welke vervolgstappen ze zetten. Zolang de samenwerking maar wordt gezocht.

 

Het werk dat we in de denktank hebben gedaan en de handreiking komen op het juiste moment. De zomervakantie is voorbij, de arbeidsmarkt krap en alle nieuwe wethouders zijn aangetreden. Het is nu de tijd om op het denkwerk door te pakken. Aansluitend op mijn Rotterdamse aard: niet alleen lullen, maar poetsen, denken én doen. De handreiking is gepresenteerd op het VNG Jaarcongres, dat eind juni plaatsvond. Misschien heeft u het gemist, of is het u na de vakantie weer ontschoten. In beide gevallen raad ik u zeker aan om het document er (alsnog) op na te slaan.

 

Zie: vng/werkende-samenwerking-handreiking

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2019

Afbeelding

Whitepapers