of 58952 LinkedIn

Publiek en privaat samen het nieuwe jaar in

December is de maand van het terugkijken. Het is de tijd van de jaaroverzichten met de meest opvallende gebeurtenissen uit het nieuws en van de lijstjes met beste films, boeken en muziek. Terugkijkend naar de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, hebben we voor het eerst in jaren een voorzichtig herstel gezien. De hamvraag is natuurlijk of deze stijgende lijn in 2015 zal doorzet.

De eerste tekenen stemmen hoopvol. Volgens de laatste ramingen van het Centraal Planbureau (CPB) trekt de economische groei volgend jaar aan, tot 1,5 procent van het bruto binnenlands product. Als het gaat om de werkgelegenheid verwacht het CPB een lichte daling van het aantal werklozen. Ook onze eigen prognoses gaan hiervan uit. De grote uitdaging daarbij zal zijn om het aanbod van werkzoekenden te laten aansluiten op de veranderende vraag van werkgevers. We zien dat sommige bedrijven in de techniek en ICT grote moeite hebben om geschikt personeel te vinden, terwijl er tegelijkertijd veel mensen langdurig werkzoekend zijn.

 

Werkzoekenden, bedrijfsleven en de overheid zullen elkaar de bal moeten toespelen. Het kabinet probeert dit te bewerkstelligen door de ‘Brug-WW’. Een werkzoekende gaat aan de slag in een sector waar een tekort is en krijgt voor de gewerkte uren salaris. Voor de uren waarin hij of zij wordt omgeschoold is er recht op een WW-uitkering. De maatregel gaat in op 1 maart 2015 en geldt voor werknemers die met ontslag worden bedreigd of mensen met een WW-uitkering. Voorwaarde voor de Brug-WW is overigens wel dat er een sectorplan is voor de sector waar het om gaat.

 

Initiatieven kunnen niet alleen van de politiek komen. Ook private partijen kunnen een waardevolle bijdrage leveren. Zo zocht Microsoft onlangs het contact met UWV. Zij wilden weten wat zij samen met ons konden doen om de werkloosheid te bestrijden. Verrassend snel werden we het eens: Microsoft schoolt werkzoekende ICT’ers om naar de laatste stand van de techniek en samen pakken we de tekorten in de sector aan. Begin januari ronden de eerste werkzoekenden de training af en gaan zij met de opgedane kennis aan het werk.

 

Een ander inspirerend initiatief kwam dit jaar van LinkedIn, het bedrijf achter het wereldwijde zakelijke online netwerk. Zij hadden vernomen dat UWV inzet op netwerken via social media bij trainingen voor 50-plussers en tijdens de regionale inspiratieplusdagen die wij organiseren en zochten daarover het contact.  Resultaat: 120 werkzoekende 50-plussers kregen in november een middag lang training, waarbij alle ins en outs aan de orde kwamen over het vinden van werk via LinkedIn. Het bedrijf had vijf trainers vrijgemaakt om deze  groep kosteloos te helpen.

 

Aansprekende voorbeelden die, naar ik hoor, navolging verdienen. Mogen deze voorbeelden ook op uw lijstje van goede voornemens voor 2015?

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2019

Afbeelding

Whitepapers