of 59345 LinkedIn

Proefplaatsing neemt aarzelingen weg

Het aantal aanvragen voor een WW-uitkering daalt. Behalve in het grootwinkelbedrijf. Enkele winkel-iconen gingen failliet, waardoor veel mensen hun baan verloren. Vooral voor oudere ex-werknemers uit de retail is het lastig weer een baan te vinden. De kunst is om aarzelingen bij werkgevers weg te nemen.

De arbeidsmarkt herstelt gestaag. In het eerste kwartaal van 2016 kwamen er ten opzichte van een jaar eerder 93.000 banen voor werknemers bij en nam het aantal zelfstandigen met 19.000 toe. Ook ontstaan er inmiddels al 11 kwartalen op rij meer vacatures, daalt de werkloosheid geleidelijk en ligt het aantal aanvragen voor een WW-uitkering een stuk lager dan vorig jaar.

Grootwinkelbedrijf als uitzondering
Op de daling van het aantal uitkeringsaanvragen geldt één uitzondering: het grootwinkelbedrijf. Daar ligt het aantal uitkeringsaanvragen ruim de helft hoger dan vorig jaar. De retail heeft het moeilijk. Vooral de opmars van het webshoppen en de toegenomen (internationale) concurrentie hebben winkelketens in problemen gebracht. Enkele winkel-iconen gingen failliet, waardoor veel mensen hun baan verloren.

Andersoortige banen
Met 10% van de banen en 18% van de vacatures is de detailhandel van groot belang voor de Nederlandse arbeidsmarkt. Doordat de economie herstelt en we momenteel te maken hebben met de sterkste koopkrachtstijging in 10 jaar, zal de werkgelegenheid in de detailhandel nog kunnen groeien. Deze groei is echter bescheidener dan gemiddeld. Vanwege de opkomst van het onlinekanaal ontstaan de komende jaren bovendien meer andersoortige banen in de retail. Het gaat dan bijvoorbeeld om functies die te maken hebben met ICT, logistiek, klantenservice en kwaliteitscontrole. In toenemende mate zijn dit banen waarvoor een hoger opleidingsniveau gevraagd wordt.

Ouderen vinden lastig werk
Ondanks een groeiende economie is het vooral voor oudere ontslagen werknemers lastig om weer een baan te bemachtigen. In zijn algemeenheid slaagt bijna een derde van de WW’ers van 50 jaar of ouder erin om binnen 6 maanden weer een baan als werknemer te vinden. Voor werknemers afkomstig uit de retail is dat aandeel een kwart. Uit de laatste inzichten in de werkhervattingen van het voormalig V&D-personeel blijkt dat hier zelfs dit percentage waarschijnlijk niet zal worden gehaald.

Buiten de sector zoeken
Van de mensen die vanuit de detailhandel in de WW belanden en weer een baan vinden, komt bijna de helft ook weer in de detailhandel terecht. UWV adviseert hen zo snel mogelijk ook buiten de sector een baan te zoeken. Maar toch geven veel (oudere) mensen de hoop op een nieuwe baan in de retail niet op. Zij gaan immers voor het vak én zij verstaan hun vak.

Aarzelingen wegnemen
In de praktijk aarzelen werkgevers vooral om oudere werkzoekenden in dienst te nemen wanneer zij een eenzijdig arbeidsverleden hebben, afkomstig zijn uit een krimpberoep of anderszins een beperking hebben. Zijn hun kennis en vaardigheden nog wel voldoende up-to-date? Dit speelt overigens veel breder, dus zeker niet alleen in de retail. De kunst is om deze aarzelingen bij werkgevers weg te nemen.

Persoonlijk contact
Mensen die tevergeefs de ene na de andere sollicitatiebrief sturen en continu worden afgewezen, lopen het risico om in doemdenken terecht te komen. Dat is funest voor de kansen op een baan. Het is belangrijk dat werkzoekenden persoonlijk in contact komen met werkgevers. Zo organiseert UWV informatiebijeenkomsten waarbij werkzoekenden in verbinding worden gebracht met werkgevers.

Proefplaatsing
Een stap verder dan het leggen van contacten tussen werkgevers en werkzoekenden is dat een werkgever de werkzoekende ook daadwerkelijk aan het werk ziet. Hiervoor biedt de proefplaatsing een uitgelezen mogelijkheid. Een proefplaatsing verlaagt de drempel voor een werkgever om een werkzoekende aan te nemen waarvan de werkgever niet zeker weet of deze geschikt is voor de baan. Het biedt de werkzoekende een mooie kans om zich te bewijzen. De werknemer werkt dan 2 maanden bij een werkgever met behoud van uitkering. De werkgever hoeft geen loon te betalen.

Verlenging
Voor een proefplaatsing geldt dat de werkgever de intentie moet hebben de werknemer een dienstverband aan te bieden van minimaal 6 maanden en dan ook voor minimaal hetzelfde aantal uren als de proefplaatsing. Meestal is 2 maanden (ruim) voldoende om de geschiktheid en productiviteit te beoordelen. Bij 50-plussers is deze periode soms te kort. In 2017 en 2018 wordt de proefplaatsing voor deze groep verlengd tot maximaal 3 maanden en dat is goed nieuws.

In de praktijk zien we al goede voorbeelden van geslaagde proefplaatsingen. Zo ook bij werkzoekenden uit de retail. Werkzoekenden slagen erin werkgevers te overtuigen van hun kwaliteiten. Deze goede voorbeelden verdienen veel meer navolging!

 

Deze column is eerder verschenen in de UWV Kennisnieuwsbrief juli 2016

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Ingrid (Gastouder) op
Ik vind dat echt geen goed nieuws. Werken met behoud van uitkering vind ik schandalig, gewoon minimum loon hoor je te krijgen. Lekker en nu dus 3 maanden ipv 2 maanden. Noem dat maar goed nieuws. Ja voor de werkgever. Foei
Door Greetje op
1. Natuurlijk is de groei minder dan gemiddeld. Mensen moeten eerst hun schulden afbetalen.
2. Oudere werknemers zijn niet overal in de detailhandel inzrtbaar vanwege de fysieke aspecten van het vak.
3.3 maanden is veel te kort. Niet voor niets was er vroeger een proeftijd van 6 maanden. Dus 3 maanden is geen goed nieuws.
4. Leuke manier voor de werkgevers om in drukke maanden gratis werknemers te hebben die zo maar weer aan de kant kunnen worden geschoven.
Door wendy op
3 maanden is goed nieuws, 4 maanden is beter nieuws? En voor wie? Voor werkgevers, niet voor werkzoekenden die zonder al die proefplaatsingen eerder een normaal betaalde baan zouden hebben. Meneer Witjes praat zeker nooit met mensen die maanden lang uitgebuit worden en daarna weer op straat staan. De arbeidsmarkt wordt steeds meer verziekt met werken zonder een salaris. Geweldig nieuws hoor...
Door Dennis Eijs op
Hadden we al niet zoiets als proeftijd? Dus nu gratis proeftijd. Ik zie het misbruik al voor me. Waarom geen extra subsidie er bovenop. Dan wordt het nog aantrekkelijker, en kunnen jullie weer met de statistieken rommelen.
Door Doree Colenbrander op
De onbetaalde proefplaatsing wordt verlengd naar maximaal 3 maanden en dat wordt goed nieuws genoemd... Goed nieuws??????? Serieus?!?!?!
Gaat u schamen! Werk dient gewoon beloond te worden met een salaris. #swzl
Door Johan Wie op
Welja proefplaatsing hier en daar we gaan fijn werkgevers verwennen en wie zegt dat men geen carrousel in stand houd met al die proefplaatsingen ? . Gewoon een proeftijd en werken waar is die tijd gebleven en een loon ervoor krijgen ?

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers