of 58952 LinkedIn

Privacywetgeving en de impact voor overheden

Privacywetgeving en de impact voor overheden. Overheden - en dus ook gemeenten - moeten door de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verantwoorden hoe zij gegevens gebruiken. Wat is de impact van deze verordening?
1 reactie

Vanaf 25 mei 2018 geldt dezelfde privacywetgeving in de hele Europese Unie. Overheden - en dus ook gemeenten - moeten door de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) verantwoorden hoe zij gegevens gebruiken. Deze Europese wet brengt een nieuwe functie met zich mee: de functionaris voor de gegevensbescherming (FG). Wat is de impact van deze verordening?

Met het invoeren van de AVG worden bedrijven die op grote schaal gegevens verwerken verplicht een functionaris voor de gegevensbescherming in te zetten. Deze functionaris wordt ook wel privacy officer of data protection officer genoemd. Voor sommige organisaties is dat zelfs verplicht, zoals voor overheden.

 

Privacy officer

Boudewijn Tulkens van Privacy Company leidt mensen op voor dit nieuwe beroep. ‘Mensen weten vaak niet welke informatie over hen door wie gebruikt wordt, en waarvoor. Wij maken ons soms zorgen over privacy in een digitaliserende wereld. Privacy officers kunnen daar een belangrijke rol in spelen.’

 

Voortdurend bijstellen

De werkzaamheden van de privacy officer kennen vier fases, legt Tulkens uit. ‘In de eerste fase analyseert de privacy officer het bedrijf en de data die het verwerkt. In de tweede fase wordt er beleid ontwikkeld waar gedragsregels uit voortkomen: hoe moeten de medewerkers omgaan met privacygevoelige informatie? In de derde fase implementeert hij het beleid. In de laatste fase controleert hij de naleving van de regels. Deze cyclus blijft zich herhalen. Want er komen nieuwe klanten, nieuwe producten, nieuwe applicaties. Je moet je privacybeleid voortdurend bijstellen.’

 

Lees meer over de impact van deze wetgeving in UWV Magazine online.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door M op
Verbazend dat UWV-gegevensdiensten en BKWI voor Suwinet nog geen functionaris gegevensbescherming hebben bekend gemaakt.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2019

Afbeelding

Whitepapers