of 59185 LinkedIn

Praktijkgids voor adviseurs die laagopgeleiden helpen bij vinden werk

Praktijkgids voor adviseurs die laagopgeleiden helpen bij vinden werk. Uitkomsten  onderzoek UWV naar arbeidsmarktpositie laagopgeleiden vertaald in praktijkgids.
Reageer

Laagopgeleiden profiteren van het herstel van de arbeidsmarkt. Toch zijn zij nog altijd vaker werkloos dan middelbaar en hoogopgeleiden. UWV heeft onderzoek gedaan naar deze groep. De uitkomsten van deze analyse zijn vertaald in een praktijkgids die aanknopingspunten biedt voor adviseurs die laagopgeleiden helpen bij het vinden van werk.

Laagopgeleiden in de WW hebben in vergelijking met andere groepen relatief goede kansen op werk. Het beeld is heel anders voor laagopgeleiden met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering. Het kan voor hen lastig zijn om werk te vinden of te behouden. Dit kan bijvoorbeeld komen door een slechtere gezondheid. Zo kampen laagopgeleiden vaker met lichamelijke klachten. Ook worden zij op het werk vaker blootgesteld aan gevaarlijke stoffen. Mensen met een lage opleiding ervaren ook vaker problemen in de thuissituatie door schulden, alleenstaand ouderschap of kinderen met psychosociale klachten. Dit gaat vaak ten koste van de tijd en energie om werk te zoeken. Ook hebben zij minder toegang tot hulpbronnen. Het vinden van werk kan overigens bijdragen aan een betere gezondheid. Werklozen die weer een betaalde baan krijgen, geven diverse positieve gezondheidseffecten aan. 

 

Meeste kans in techniek en logistiek 

Beroepen in de techniek, transport en logistiek bieden de beste kans op werk voor laagopgeleiden. Bijvoorbeeld als hulparbeider in de bouw, magazijnmedewerker, heftruckchauffeur of een functie in de industrie. Ook in agrarische beroepen zijn er goede kansen op werk, al is het werk daar vaker seizoensgebonden. In bedrijfseconomische en administratieve beroepen zijn de kansen op werk voor laagopgeleiden beperkt. De concurrentie tussen werkzoekenden is hier groot en er verdwijnt vooral op de lagere niveaus werk door technologische ontwikkelingen.

 

Meerderheid laagopgeleiden heeft vast contract

Het UWV-onderzoek laat zien dat de groep laagopgeleiden zeer divers is. Er zijn laagopgeleiden die werken op een vast contract en er zijn er laagopgeleiden die niet werken. Een deel van hen is ook niet (meer) op zoek naar werk.

Laagopgeleiden hebben alleen basisonderwijs of een vmbo- of mbo-diploma op niveau 1. Scholieren en studenten vertekenen de cijfers over hun arbeidsmarktpositie; omdat zij vaak nog geen diploma hebben worden ze gerekend tot deze groep. Wanneer scholieren en studenten buiten beschouwing worden gelaten, heeft een ruime meerderheid (64%) van de laagopgeleiden een vast contract. Dit is bijna evenveel als gemiddeld (67%). Ook werken lager opgeleiden bijna even vaak fulltime als middelbaar- en hoogopgeleiden. Een groot deel heeft dus een redelijk stabiele positie op de arbeidsmarkt. Aan de andere kant zijn lager opgeleiden wel vaker werkloos (9%) dan middelbaar (6%) en hoger opgeleiden (4%), ook wanneer scholieren en studenten niet worden meegerekend.

 

Rapport  en praktijkgids Kansen voor laagopgeleiden

Her rapport en de praktijkgids Kansen voor laagopgeleiden zijn hier te vinden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2018

AfbeeldingDirect na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis organiseerde UWV de eerste informatiebijeenkomsten om het personeel voor te lichten over de gevolgen.

Verder in de editie van UWV Magazine online de rol van UWV op het internationale toneel van de verzekeringsgeneeskunde. En: een nieuwe taak voor UWV op het gebied van doventolkvoorzieningen.

Whitepapers