of 58952 LinkedIn

Personeelstekorten op regionale arbeidsmarkt verdwijnen niet vanzelf

Personeelstekorten op regionale arbeidsmarkt verdwijnen niet vanzelf. Het aanbod van werkzoekenden valt niet altijd een-op-een te matchen met de vraag van werkgevers.
UWV Reageer

Door de economische groei ontstaan tekorten aan personeel. Dit tekort lost niet vanzelf op. Het vereist een inspanning van zowel werkzoekenden, werkgevers en partijen zoals gemeenten en UWV. Dat zegt UWV over de situatie op de regionale arbeidsmarkt bij de publicatie Regio in Beeld.

UWV ziet nu al geruime tijd dat het aantal WW-uitkeringen daalt. ‘2019 moet het jaar zijn dat nog meer mensen gaan profiteren’, zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie bij UWV. ‘In slechte economische tijden zijn er minder kansen. We weten niet wanneer er een dip komt. Daarom moeten we juist nu samenwerken om mensen die langs de kant staan aan het werk te helpen.’

 

Regionale verschillen

Alle regio’s in Nederland profiteren volgend jaar van de economische groei. Landelijk groeit het aantal banen van werknemers in 2018 met 1,9 procent en in 2019 met 1,4 procent naar bijna 8,4 miljoen. De hoogste banengroei wordt verwacht in Amsterdam (+2,5%), Midden-Brabant (+2,1%), Holland Rijnland en Flevoland (+1,9%). De kleinste banengroei wordt verwacht in Limburg (+0,3%), Drenthe (+0,4%) en Zeeland (+0,6%).

 

Samenwerking 

De personeelskrapte lost niet vanzelf op. Het aanbod van werkzoekenden valt niet altijd een-op-een te matchen met de vraag van werkgevers. Het verkleinen van de mismatch vereist een inspanning van zowel werkgevers, werkzoekenden als andere arbeidsmarktpartijen, zoals gemeenten en UWV. 

 

Rob Witjes: ‘Werkgevers zullen steeds meer open staan voor creatieve oplossingen. Zij zijn dan ook meer bereid om hun eisenpakket aan te passen en naar scholingsmogelijkheden te kijken. Dit biedt mogelijkheden voor werkzoekenden die nu nog moeite ondervinden bij het vinden van een baan. Voor deze werkzoekenden is het van belang dat zij zo breed mogelijk zoeken en een goed beeld hebben van hun kwaliteiten. Iemand met een achtergrond uit de administratie kan bijvoorbeeld uiteindelijk aan de slag in de zorg, het onderwijs of transport.’ 

 

Regio in Beeld

Regio in Beeld is de jaarlijkse publicatie van UWV die per arbeidsmarktregio inzicht biedt in de kansen en knelpunten voor werkzoekenden en werkgevers. 

 

Benieuwd naar regionale cijfers over banen, het aanbod van werkzoekenden, moeilijk vervulbare vacatures en oplossingen voor personeelstekorten? Bekijk dan regioinbeeld.uwv.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2019

Afbeelding

Whitepapers