of 59244 LinkedIn

Meer mensen werken tijdens WW

Meer mensen werken tijdens WW. Onder de Wet werk en zekerheid wordt in de WW beduidend meer gewerkt met gedeeltelijk behoud van de uitkering dan voorheen
UWV Reageer

Onder de Wet werk en zekerheid wordt in de WW beduidend meer gewerkt met gedeeltelijk behoud van de uitkering dan voorheen. Dat blijkt uit het Kennisverslag van UWV.

Daarmee lijkt de regeling inkomstenverrekening het beoogde doel bereikt te hebben: mensen ertoe bewegen eerder een baan tegen lager loon te accepteren en daarmee de afstand tot de arbeidsmarkt verkleinen.

 

Werken loont

Aan de oude inkomstenaftrekregeling en met name de urenverrekening kleefden nadelen. Senior kennisadviseur Ed Berendsen deed uitgebreid onderzoek: ‘Wanneer je vanuit de WW weer aan het werk ging tegen een lager loon kon je uitkomen op een lager totaal inkomen. Dat werkte demotiverend. In de nieuwe regeling zijn de totale inkomsten uit arbeid en uitkering altijd hoger dan met alleen een WW-uitkering. Daarmee loont werkhervatting en is de kans op baanverlies kleiner.’

 

Onder de nieuwe regeling wordt aanzienlijk meer gewerkt met gedeeltelijk behoud van de uitkering. Het aandeel WW-rechten waarbij sprake was van werkhervatting met behoud van een gedeeltelijke uitkering lag in de eerste helft van 2015 nog op ongeveer 20%: 17% urenverrekening en 3% inkomstenaftrekregeling. In de tweede helft van 2017 is bij 29% van de WW'ers sprake van inkomstenverrekening: ruim 9%-punt meer dan voor de invoering van de Wet werk en zekerheid (Wwz).

 

Meer weten over de regeling inkomstenverrekening? Lees het in UWV Magazine.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

Whitepapers