of 59130 LinkedIn

Loonaangifteketen van Belastingdienst, CBS en UWV genomineerd voor internationale prijs

Reageer

De loonaangifteketen, een van de grootste informatieketens van de Nederlandse overheid, is genomineerd voor een internationale award voor organisatie-overstijgende ketensamenwerking. Deze award wordt jaarlijks toegekend door de Association of Strategic Alliance Professionals (ASAP). In de categorie ‘Individual Alliance Excellence’ is de loonaangifteketen genomineerd.

Al tien jaar is de loonaangifteketen een van de grootste en meest succesvolle informatieketens van de Nederlandse overheid, met als keteneigenaren de Belastingdienst, het CBS en UWV. In deze keten worden via de loonaangifte jaarlijks 20 miljard gegevens op het gebied van werk en inkomen in één keer uitgevraagd bij werkgevers en aan verschillende afnemers beschikbaar gesteld. Hiermee wordt ook bijna 156 miljard euro gegenereerd, dat is maar liefst 60 procent van de inkomsten op de Rijksbegroting. Door de loonaangifteketen besparen bedrijven op administratieve lasten en de overheid op uitvoeringskosten. Burgers kunnen gemakkelijker aan hun verplichtingen voldoen en rechten claimen, bijvoorbeeld door de vooringevulde aangifte inkomensheffing, het vooringevulde overzicht van het arbeidsverleden (voor de WW) en het digitaal verzekeringsbericht. Daarnaast vormen deze gegevens een belangrijke bron voor de statistieken van het CBS ten behoeve van het regeringsbeleid en de verantwoording aan de EU.

Voorbeeld
De loonaangifteketen is het eerste publieke samenwerkingsverband ooit dat genomineerd is voor de prijs. Het wordt als bijzonder gezien dat meerdere grote overheidsorganisaties hun krachten bundelen en in de vorm van een keten samenwerken. Internationaal wordt deze samenwerking gezien als een voorbeeld, wat blijkt uit de nominatie voor deze prestigieuze prijs. Wat de loonaangifteketen uniek maakt is de rol van de ketenmanager, die doorzettingsmacht in de organisaties van de keteneigenaren heeft. De afgelopen jaren is de samenwerking uitgebreid van de keteneigenaren naar een veelheid aan in- en externe ketenpartners die een rol spelen in de keten.

Winnaar
Van 28 februari tot en met 2 maart 2017 wordt de winnaar bekend gemaakt op de ASAP Global Alliance Summit in San Diego (VS). Een vertegenwoordiging vanuit de loonaangifteketen is hier ook voor uitgenodigd. De andere genomineerden in dezelfde categorie zijn: de samenwerking tussen Bayer en Evotec (klinisch onderzoek) en die tussen National Grid en Energysage (een marktplaats voor zonne-energie). 

ASAP is een wereldwijde organisatie gewijd aan het monitoren, waarderen en bevorderen van alliantiemanagement en organisatie-overstijgende samenwerking.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine online september 2018

AfbeeldingGrote stappen op weg naar goede samenwerking

Gemeenten en UWV werken al goed samen, maar het kan nog altijd beter, zegt Astrid Hendriks van UWV. Zij en drie betrokkenen vertellen over de samenwerking. Verder in UWV magazine online: Werken met een beperking, rondje door het land door Raad van Bestuur van UWV en werkgevers maken weinig gebruik van no-riskpolis.

Whitepapers