of 59345 LinkedIn

Koplopers gevraagd

De Participatiewet zorgt ervoor dat de participatie van mensen met een arbeidsbeperking hoog op de agenda is komen te staan. Niet alleen binnen de politiek, maar ook binnen het bedrijfsleven. Een aantal werkgevers loopt hierbij voorop en steekt veel energie in het thema. Bijvoorbeeld DSM, dat een heus ‘Wajongloket’ heeft opgericht.

Sinds een jaar heeft DSM in Nederland de beschikking over het Wajongloket. Het loket wil werk maken van haar missie om zo veel mogelijk Wajongers binnen DSM aan het werk helpen. Met resultaat, want inmiddels zijn er 31 Wajongers binnen de voormalige ‘Nederlandse Staatsmijnen’ aan de slag. 

Ik lees hierover in het magazine voor werkgevers ‘NL werkt’. Twee medewerkers van DSM die het loket draaiend houden komen aan het woord. Een van hen is zelf Wajonger. Behalve enthousiasme, blijft er nog iets hangen na het lezen van dit stuk. “De” Wajonger bestaat niet. Er zijn nog misverstanden over deze groep arbeidsgehandicapten. Zo bestaat nogal eens het beeld dat Wajongers laag opgeleid zijn. Of dat ze per definitie in een rolstoel zitten. Niets is minder waar, de beperkingen verschillen enorm. De coördinator bij DSM geeft de diversiteit aan functies weer: “Er zitten secretaresses bij, juristen, ICT’ers, chemisch analisten…”

 

Staatssecretaris Jetta Klijnsma bezocht vorige week een aantal van de koplopers, tijdens 'de WerkWeken'. Om werkgevers een hart onder de riem te steken en te kijken hoe zij het doen. Klijnsma vroeg naar hun ervaringen en waar zij in de praktijk tegenaan lopen. Ze bezocht onder andere Ahold (dat bekend maakte dat zij 2.000 Wajongers werk wil bieden) het Slotervaart ziekenhuis en het bedrijf A-Ware, een producent van kaasproducten. Het enthousiasme van de werkgevers en van de Wajongers blijkt - ook nu weer - aanstekelijk en het kan niet anders of deze tour zal ook andere werkgevers inspireren om aan de slag te gaan met Wajongers binnen hun bedrijf.

 

Koplopers zijn altijd nodig om het grote peloton in beweging te krijgen. Dat houdt niet alleen in dat je je nek uitsteekt, maar het vergt ook  doorzettingsvermogen en vasthoudendheid. De cijfers laten zien dat veel Wajongers die werkten de afgelopen jaren als gevolg van de crisis hun baan hebben verloren. Nu het economisch met kleine stapjes beter gaat, moeten ook zij kunnen profiteren. De tijd is er naar en politiek en bedrijfsleven hebben duidelijke afspraken gemaakt over de 125.000 banen die de komende twintig jaar gerealiseerd moeten worden. “Veel bedrijven hebben koudwatervrees”, zegt staatssecretaris Klijnsma. Dat geldt ook voor veel werkgevers binnen de overheid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Ria Huisman (Whats in the name) op
Een mooi geschetst verhaal van de heer Bruins, ik hoop niet dat het peleton na de start al struikelt en neervalt zoals we zo vaak hebben gezien.
De vorige WAGW heeft bij Overheidsdiensten in de jaren 70 ook nooit gewerkt en werd dus afgeschaft.
De werkgever wordt hier extra belast, de Wajonger kan soms wel en niet werken dus is hier opstelling van een individueel plan op zijn plaats.
De medewerker van UWV heeft soms niet alle kennis van zaken, bijscholing gewenst.
Ik voorzie een hoop familiaire ellende.
Door Adri (Beleidsadviseur) op
Gefeliciteerd DSM! Met zo'n ruim 24.000 werknemers en al jarenlange cao afspraken over instroom van Wajongers is nu nog geen 1% arbeidsgehandicapten in dienst.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers