of 59345 LinkedIn

Internationale waardering voor loonaangifteketen van CBS, UWV en Belastingdienst

Reageer

CBS, UWV en de Belastingdienst hebben een internationale prijs gewonnen voor hun samenwerking binnen de loonaangifteketen. De prijs, voor voor ‘Individual Alliance Excellence’, wordt jaarlijks toegekend door de Association of Strategic Alliance Professionals (ASAP). Het is de eerste keer dat een publiek-publieke samenwerking de ASAP-award wint.

De jury prijst het feit dat meerdere grote overheidsorganisaties hun krachten bundelen en samenwerken in de vorm van een keten, die zich bovendien met externe partners heeft doorontwikkeld tot een systeem waarin op basis van wederzijdse afhankelijkheid intensief wordt samengewerkt. Samen met de onafhankelijke positie van de ketenmanager waren dit voor de jury de doorslaggevende factoren om de loonaangifteketen te onderscheiden met de ASAP-award.

 

20 miljard gegevens

De loonaangifteketen is al tien jaar de grootste informatieketen van de Nederlandse overheid, met als eigenaren het CBS, de Belastingdienst en UWV. In de loonaangifteketen gaat jaarlijks € 156 miljard om, zo’n 60% van de inkomsten op de totale rijksbegroting. Ieder jaar worden er 20 miljard gegevens van ongeveer 12 miljoen burgers op het gebied van werk en inkomen in één keer uitgevraagd bij werkgevers en aan verschillende afnemers beschikbaar gesteld. Daardoor besparen bedrijven op hun administratieve lasten en de overheid op de uitvoeringskosten. Burgers kunnen gemakkelijker aan hun verplichtingen voldoen en rechten claimen bij de overheid door bijvoorbeeld de voor ingevulde belastingaangifte, het voor ingevulde overzicht van het arbeidsverleden (voor de WW) en het digitale verzekeringsbericht.

 

Sneller een huis

De award werd in San Diego (VS) in ontvangst genomen door ketenmanager Diantha Croese. ‘De prijs is toegekend vanwege de unieke samenwerking tussen de drie overheidspartijen’ vertelt Croese. ‘Inmiddels zijn ook de eerste samenwerkingen met private partijen gestart. Een mooi voorbeeld is de pilot ‘HANDIG!’. Als je hieraan deelneemt, kun je voor de aanvraag van je hypotheek via Mijn UWV een gewaarmerkte kopie van je loongegevens in de Polisadministratie downloaden. Deze overhandig je zelf aan je hypotheekverstrekker, zodat de werkgever geen verklaring meer hoeft in te vullen. Dat scheelt veel fouten en zorgt voor een enorme versnelling van het proces.’

ASAP is een wereldwijde organisatie gewijd aan het monitoren, waarderen en bevorderen van alliantiemanagement en organisatie-overstijgende samenwerking.

Meer informatie op www.loonaangifteketen.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2019

Afbeelding

Whitepapers