of 58952 LinkedIn

Inclusie: een uitdaging voor technologie

Nederland loopt niet voorop als het gaat om de arbeidsparticipatie van mensen met een beperking. Ondanks allerlei stimulerende wetgeving en maatregelen lukt het werkgevers maar niet mensen met een beperking ruim baan te bieden. Een inclusieve arbeidsmarkt klinkt mooi, maar is in de praktijk lang niet vanzelfsprekend. Werkgevers lijken niet te weten waar ze moeten beginnen, en vooral niet hoe ze het werk passend moeten maken.

Dat robots en technologie hen daarbij kunnen helpen, daar staan nog te weinig mensen bij stil. Het doemscenario dat robots en technologie al ons werk overnemen is inmiddels achterhaald. Sterker nog, onderzoeken hebben uitgewezen dat technologische ontwikkelingen juist veel kansen bieden voor mensen met een beperking. Techniek kan de beperking die mensen hebben juist opheffen of het mogelijk maken werk te doen dat zonder de technologische voorziening niet of minder goed toegankelijk is. Zo helpt een robothandschoen iemand met een verminderde handfunctie om zijn hand weer beter te bewegen en met meer kracht te gebruiken. Augmented reality kun je inzetten om mensen met cognitieve beperkingen te ondersteunen bij het zelfstandig uitvoeren van taken.

Alle reden om vol in te zetten op technologische ondersteuning als sleutel tot een inclusieve arbeidsmarkt. Er is nog wel een klein addertje onder het gras. Technologische ontwikkelaars weten onvoldoende waaraan behoefte is op de werkvloer. Op een internationale conferentie in Linz zag ik hoeveel onderzoek er in allerlei landen wordt gedaan naar nieuwe technologische toepassingen voor mensen met een beperking. Daar bleek ook dat de handicap van dit soort onderzoeken vaak ‘de kleine n’ is: het blijkt lastig te zijn voldoende mensen uit de doelgroep te vinden om nieuwe technologie te testen. En toepassingen uitproberen in een arbeidscontext is al helemaal niet aan de orde.

Hoog tijd om daar verandering in te brengen. Technologische ontwikkelaars, werkgevers en werknemers met een arbeidsbeperking moeten elkaar ontmoeten en de ruimte krijgen om met technologische toepassingen te experimenteren in de arbeidscontext. Begin dit jaar hebben UWV en het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid het initiatief genomen en de Coalitie voor Technologie en Inclusie ingesteld. De Coalitie organiseert dit najaar een challenge. Technologische ontwikkelaars, werkgevers, werknemers en hun begeleiders worden uitgedaagd elkaar te leren kennen en te brainstormen over concrete ideeën voor een pilot. Die ideeën kunnen ze uitwerken en indienen bij de Coalitie. Begin 2019 beoordeelt een vakkundige jury welke ideeën worden gehonoreerd en daarmee begeleiding en financiering ontvangen. Partijen krijgen de gelegenheid elkaar te ontmoeten tijdens de aftrap van de challenge. Deze vindt plaats op 23 november in Den Haag. Bij deze een oproep aan alle partijen: pak deze handschoen op en doe mee met de challenge.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door wilma reints (Living Laborant) op
Mijn vraag is bij deze challenge ook de doelgroep wordt betrokken, dus degenen voor wie dit is bedoeld (inclusief)

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2019

Afbeelding

Whitepapers