of 59345 LinkedIn

Heeft u al collega's met een beperking?

Het is alweer ruim een jaar gelden dat de Participatiewet en banenafspraak het licht zagen. Stap voor stap wordt op steeds meer plekken invulling gegeven aan het doel van deze wetgeving: meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk bij werkgevers, in het bedrijfsleven en binnen de overheid. Onderzoek wijst uit dat er bij veel gemeenten sprake is van beleidsvoornemens, met meer of minder succes gevolgd door concrete resultaten. Snelle conclusie: er is nog genoeg werk aan de winkel.

Uit verschillende delen van het land bereiken mij verhalen van gemeenten die er serieus werk van maken om mensen met een arbeidsbeperking een plek te bieden binnen hun organisatie. Ik las over Dronten waar de eerste inwoner 'uit de doelgroep' aan de slag is gegaan bij de plaatselijke milieustraat. De gemeente Bronckhorst wil in 2016 met behulp van UWV de eerste medewerker met een arbeidsbeperking aannemen. Een goede start om uiteindelijk tot de gewenste negen te komen in deze kleine Gelderse gemeente. En omdat er niets gaat boven Groningen, licht ik deze gemeente er graag uit.

 

De Groningse ambitie liegt er niet om: jaarlijks moeten 25 mensen er een beschutte werkplek vinden en in 2025 moet de teller staan op 400. Om dit te realiseren is men niet over een nacht ijs gegaan. De gemeente en UWV in de stad hebben 'de koppen bij elkaar gestoken'. Samen hebben zij gezocht naar de ruimte binnen de nieuwe wet- en regelgeving om mensen uit de doelgroep van UWV (Wajong) bij de gemeente aan het werk te helpen. Met resultaat, want binnen een maand werden al meerdere mensen aan een baan geholpen.

 

Dit resultaat wordt niet zomaar bereikt en vergt veel inzet en daadkracht van alle betrokkenen. Zo moeten onder andere financiële en bestuurlijke hobbels worden overwonnen. Dat maakt de opgave lastig, maar niet onmogelijk. Wat ik zo mooi vind van de Groningse aanpak, is dat er is gezocht naar de kansen en mogelijkheden en partijen zich niet hebben laten leiden door de beperkingen. Als centrumgemeente wil Groningen hiermee een voorbeeld zijn voor andere gemeenten in de provincie. En, nu we het hier toch over hebben, wil ik op deze plaats René Paas veel succes wensen als Commissaris van de Koning. Hij is 'every inch' overtuigd van het belang van de opgave die hier ligt.

 

Nog een inspirerend voorbeeld vond ik in Zeeland en Brabant. Daar organiseerde de Brabants Zeeuwse Werkgeversvereniging een 'kijkdag'. Bedrijven deden de deuren open om andere ondernemers te ontvangen, hun ervaringen te delen over het werken met mensen uit de doelgroep van de Participatiewet en ook daadwerkelijk kennis te maken met deze mensen. Wellicht is een soortgelijke actie mogelijk in uw gemeente. Vaak is het beter om te kunst af te kijken dan zelf het wiel uit te vinden. Hulp nodig? Graag! bruno.bruins@uwv.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door J. van Leijden (Tester) op
Wat doet UWV als werkgever eigenlijk om mensen uit het doelgroepenregister aan te nemen en hoeveel mensen zijn er al aan het het werk bij UWV die uit de doelgroep zijn?

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers