of 59220 LinkedIn

Groeiende mismatch

Je leest het steeds vaker: werkgevers weten soms niet meer waar zij geschikt personeel kunnen vinden. Toch staan er bij UWV 330 duizend mensen met een WW-uitkering ingeschreven, zijn er parttimers die meer uren willen maken en staan er mensen met een arbeidsbeperking langs de kant. Wie zijn er aan zet? De werkgevers, de werkzoekende of de overheid?

André Timmermans, oud-directeur van Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), verwoordt het onlangs treffend in het Financieele Dagblad: ‘De sterke krimp van het aantal mbo-leerlingen zal hen – de werkgevers - de komende jaren dwingen om radicaal oudere werknemers en werklozen om te scholen, willen ze aan de vraag voldoen.’ Timmermans, die eerder directeur was van UWV Werkbedrijf, vindt dat bedrijven veel meer moeten investeren in het creëren van leerbanen, zodat ook zijinstromers en mensen die werkloos zijn het vak in de praktijk kunnen leren.

 

Ouderen, langdurig werklozen en mensen met een arbeidsbeperking komen –ondanks de gunstige economische omstandigheden- maar moeilijk aan de slag. De afstand tussen de competenties van deze groepen en de eisen die werkgevers stellen lijkt te groeien. Scholing en persoonlijke ontwikkeling kunnen bijdragen aan het verkleinen van de mismatch. Het is mooi om te zien dat er in tijden van krapte allerlei initiatieven ontstaan. Zo zijn er in de techniek vorig jaar 750 mensen omgeschoold tot lasser of elektromonteur. Medewerkers van de failliete Kijkshop werd gewezen op een baan in de zorg. Maar ook in de ICT en de horeca werken overheidsinstellingen en werkgevers samen om werkzoekenden een nieuwe toekomst te bieden.

 

Nog mooier zou het zijn als we ook in tijden van laagconjunctuur zouden blijven investeren in opleidingen. Anticyclisch opleiden noemen we dat. Samen blijven investeren in de medewerker van de toekomst, ook als het tij tegenzit. Zo zijn mensen flexibeler inzetbaar, kunnen zij beter met veranderingen om gaan en maken ze sneller kans op een andere baan. En dat is in ieders belang, van jong tot oud.

 

Het doel van UWV is om samen met gemeenten meer mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. We zetten in op een gemeenschappelijke aanpak op het niveau van de 35 arbeidsmarktregio’s. Wij willen bedrijven en werkzoekenden bij elkaar brengen. Dat zou niet vrijblijvend moeten zijn: de toenemende tekorten en mismatch op de arbeidsmarkt maken het noodzakelijk om samenwerking te zoeken. Alleen dan kunnen we aan slagkracht winnen, met als belangrijkste doel: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een baan helpen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2018

AfbeeldingDirect na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis organiseerde UWV de eerste informatiebijeenkomsten om het personeel voor te lichten over de gevolgen.

Verder in de editie van UWV Magazine online de rol van UWV op het internationale toneel van de verzekeringsgeneeskunde. En: een nieuwe taak voor UWV op het gebied van doventolkvoorzieningen.

Whitepapers