of 59345 LinkedIn

De schouders eronder

Met Aldel is een belangrijke regionale werkgever in Groningen omgevallen. De sluiting van het bedrijf is een klap voor de werkgelegenheid in het noordoosten van het land. In de woorden van minister Asscher behoort ,,de veerkracht van deze regionale arbeidsmarkt tot de kleinste van Nederland”. De gemeente Delfzijl, het kabinet en de provincie en bieden hulp en trekken in totaal 2,5 miljoen uit om de 600 ontslagen medewerkers te ondersteunen bij het vinden van een nieuwe baan.

Ontslagrondes blijven het nieuws in belangrijke mate beheersen. Grote werkgevers als KPN, Rabobank en Achmea hebben de afgelopen tijd reorganisaties aangekondigd en bij ketens als Siebel, Harense Smid, Blok en Expo gingen de winkels dicht. Dit heeft grote gevolgen voor de medewerkers en hun gezinnen die hierdoor worden getroffen. Als werkgevers met een belangrijke regionale functie grote aantallen mensen moeten ontslaan is de impact op de regionale arbeidsmarkt veelal nog groter. Zo heeft de sluiting van de aluminiumfabriek Zalco veel Zeeuwen getroffen was het faillissement van reisorganisatie OAD een dreun voor Overijssel.

 

De spil in het Aldel-actieplan is een speciaal mobiliteitscentrum. Een team van dertien medewerkers van de gemeente Delfzijl en van UWV werkt intensief samen om de vakmensen van Aldel en de toeleveranciers zo snel en goed mogelijk naar werk te begeleiden. Dat hoeft niet per se binnen de eigen regio te zijn. Er wordt ook gekeken naar mogelijkheden in andere delen van het land of over de grens in Duitsland. Zo nodig met behulp van omscholing of een andere vorm van begeleiding.

 

Het opzetten van een mobiliteitscentrum is niet nieuw. Bij Zalco bijvoorbeeld is gebleken dat een dergelijke aanpak goed werkt. En bij OAD, hoewel geen mobiliteitscentrum, werpt de eendrachtige samenwerking tussen UWV, de gemeente Rijssen-Holten en ook de reisbranche zijn vruchten af. Als de verschillende partijen hun kennis, kunde en regionale netwerken inzetten, kunnen de vaak goed gekwalificeerde en zeer gemotiveerde mensen weer zo snel mogelijk aan de slag.

 

Met een groei van 0,7 procent in het laatste kwartaal van 2013 lijkt de economie langzaam uit het dal te kruipen. Sectoren die traditioneel als eerste profiteren, zoals de bouw en de woningmarkt, laten voorzichtig herstel zien. Wat de werkgelegenheid betreft is er helaas nog weinig goeds te melden en moeten nog steeds alle zeilen worden bijgezet.

 

Laten we realistisch zijn. Het wordt zeker niet gemakkelijk om alle oud-medewerkers van Aldel nieuw perspectief te bieden. Maar door gezamenlijk de schouders eronder te zetten, gemeente, UWV en andere regionale betrokken partijen, laten we werk maken van werk. Zodat we niet alleen over de economische groei, maar ook over de werkgelegenheid weer positief nieuws kunnen brengen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers