of 59212 LinkedIn

Coöperatie helpt WWB’ers bij zelfstandig ondernemen

Coöperatie helpt WWB’ers bij zelfstandig ondernemen. Een participatiecoöperatie helpt mensen in een uitkering weer aan het werk
UWV 1 reactie

Voor veel mensen met een uitkering die graag voor zichzelf willen beginnen, is zelfstandig ondernemen nog een stap te ver. Steeds vaker worden er voor en door hen participatiecoöperaties opgericht.

Joshua Brans (56) werkte 31 jaar bij een groothandel in tegels en sanitair. Via de WW en Ziektewet kwam hij in de bijstand. ‘Je glijdt makkelijk af in de bijstand. Je kunt immers bijna niets meer, omdat je zo’n laag inkomen hebt. Om te voorkomen dat ik depressief zou worden, heb ik me als vrijwilliger gemeld bij Tientjes Breda. Dat is een stichting die mensen helpt die buiten het arbeidsproces staan. Daar hoorde ik over een participatiecoöperatie waarbij je vanuit een uitkering kunt ondernemen.’

 

Wat is een participatiecoöperatie?

Met behoud van een uitkering zelfstandig ondernemen, maar dan onder de vleugels van een coöperatie. Een participatiecoöperatie helpt mensen in een uitkering weer aan het werk. Het doel is dat deelnemers elkaar helpen. Gemiddeld tellen participatiecoöperaties 6 tot 25 deelnemers. Ze worden begeleid door projectleiders van gemeenten of woningcorporaties. Als deelnemers een eigen bedrijf willen starten dienen zij een plan in en gaan zij na goedkeuring aan de slag. Zij behouden hun uitkering. Facturen naar klanten staan op naam van de coöperatie. Van deze opbrengsten wordt de begeleiding van deelnemers betaald. De gemeente stelt deelnemers vrij van de sollicitatieplicht.

 

Vertrouwen in ondernemen

Karin Vosters van Coöperatie Expert, een organisatie die verschillende soorten coöperaties ondersteunt, zegt dat het een goede ontwikkeling is dat uitkeringsinstanties het besef krijgen dat mensen in een uitkering soms van ver komen en niet vanzelfsprekend de nodige ondernemersvaardigheden hebben, zoals het opstellen van een begroting. ‘De eisen moeten dus niet te hoog zijn.’ Uit onderzoek van de Coöperatie Expert blijkt dat de leden ofwel worden geactiveerd, een redelijk deel van hun uitkering zelf beginnen te verdienen, of zelfs uitstromen naar een reguliere baan of zelfstandig ondernemerschap.

 

Wat is voor Joshua Brans het grootste voordeel van de participatiecoöperatie? ‘De rust die het met zich meebrengt. Voor het starten van een onderneming heb je een aanloopperiode nodig. Daarin verdien je de ene maand misschien net voldoende om de huur te kunnen betalen, en de andere maand lukt dat niet.’

 

Lees in UWV Magazine meer over ondernemen zonder angst.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door M. Bauer-Janssen (Klantmanager ) op
WWB'ers? Wat zijn dat? De WWB bestaat al jaren niet meer...

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine november 2018

AfbeeldingDirect na het faillissement van het Slotervaartziekenhuis organiseerde UWV de eerste informatiebijeenkomsten om het personeel voor te lichten over de gevolgen.

Verder in de editie van UWV Magazine online de rol van UWV op het internationale toneel van de verzekeringsgeneeskunde. En: een nieuwe taak voor UWV op het gebied van doventolkvoorzieningen.

Whitepapers