of 59345 LinkedIn

Behoedzaam optimisme

Prinsjesdag bracht beter nieuws over de economie en arbeidsmarkt dan vorig jaar. In de week van Prinsjesdag berichtte het CBS dat de werkloosheid in augustus voor de vierde achtereenvolgende maand was gedaald. UWV meldde dat ook het aantal WW-uitkeringen was gedaald. Internationaal zijn we een plekje gestegen op de ranglijst van landen met de laagste werkloosheid. Nederland staat nu zesde op de lijst van 28 EU-landen. Een week later deed CBS er nog een schepje bovenop door de gerealiseerde economische groei over het tweede kwartaal iets naar boven bij te stellen.

Het herstel van de arbeidsmarkt lijkt zich niet te beperken tot enkele onderdelen. In alle sectoren waren er aan het einde van het tweede kwartaal meer vacatures dan een jaar eerder. Daarnaast blijkt de banenkrimp volgens de laatste cijfers van het CBS ook minder te zijn dan eerder berekend. Het banenverlies in het tweede kwartaal bedroeg ‘slechts’ 1.000 ten opzichte van het eerste kwartaal.

In het tweede kwartaal van 2014 waren er nog wel 70.000 banen van werknemers minder dan in hetzelfde kwartaal van 2013. De banenkrimp was het grootst in zorg & welzijn (35.000), gevolgd door bouwnijverheid (21.000), financiële dienstverlening (10.000) en industrie (8.000). In de zakelijke dienstverlening waren er in het tweede kwartaal juist 19.000 banen meer dan een jaar eerder. Dit is grotendeels te danken aan de uitzendbranche. Ook in handel, vervoer, horeca, ICT en landbouw was er sprake van een lichte toename van het aantal banen.

Hoewel er in vergelijking met het tweede kwartaal van 2013 nog fors minder banen zijn, kunnen we stellen dat de weg omhoog gevonden is. Gezien de huidige ontwikkelingen is het reëel te veronderstellen dat het derde kwartaal zelfs een lichte banengroei te zien zal geven ten opzichte van het tweede kwartaal. De bedrijfsactiviteiten groeien weer. De export is de motor van de economie, maar ook de consumentenbestedingen nemen weer licht toe.

En toch zijn we nog erg voorzichtig. ‘Behoedzaam’, ‘broos’ en ‘pril’ zijn veel gehanteerde woorden over het ingezette herstel. Terecht. We komen immers uit een diep dal. Het conjunctuurbeeld is de laatste maanden niet verbeterd en ook de economische situatie in veel andere eurolanden geeft geen reden tot juichen. De weg naar fundamenteel herstel is nog lang. Na een eerdere opmars, is in september zowel het producentenvertrouwen als het consumentenvertrouwen gedaald. Dit afnemende vertrouwen van producenten en consumenten heeft onder meer te maken met de gespannen internationale politieke situatie. Aan de andere kant laat de Inkoopmanagersindex (PMI) een beeld zien dat duidt op groei voor de Nederlandse economie. Deze index kwam in september uit op een waarde van 52.2, iets hoger dan augustus. Een waarde groter dan 50 wijst op groei van de bedrijfsactiviteiten.

Al met al koppelt de politiek de term ‘behoedzaam’ aan het ingezette herstel. De weg omhoog is ingeslagen. Er is sprake van gematigd optimisme. De arbeidsmarkt volgt de economie met vertraging. De ontwikkeling van de werkloosheid en de WW-uitkeringen toont dat het - op macroniveau gezien - beter gaat op de arbeidsmarkt. Dit is zelfs het geval in steeds meer sectoren. In mijn junicolumn gaf ik al aan dat verbeteringen op de arbeidsmarkt sneller zichtbaar lijken te zijn dan aanvankelijk verwacht. Prognoses eerder dit jaar voorspelden dat zowel de werkloosheid als het aantal WW-uitkeringen eind 2014 nog hoger zijn dan eind 2013. Voor de WW bijvoorbeeld, ligt het aantal uitkeringen in augustus nog 8 procent hoger dan een jaar geleden. Met de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt van de afgelopen maanden zijn we in Nederland goed op weg om deze prognoses van hogere werkloosheid te verslaan. Kanttekening is wel dat in de afgelopen jaren de werkloosheid en het aantal WW-uitkeringen juist tegen het eind van het jaar weer opliepen. De term ‘behoedzaam’ is dus ook hier op zijn plaats.

 

Deze column is eerder verschenen in de UWV Kennisnieuwsbrief nummer 11, oktober 2014

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers