of 59345 LinkedIn

Armoede uit de anonimiteit

Ongetwijfeld kent u de Quote 500. Deze jaarlijkse ranglijst met de 500 rijkste Nederlanders kent een lange geschiedenis en met de presentatie ervan weet de uitgever steeds weer de aandacht op zich te vestigen. Onlangs kwam ik in contact met de “Qracht 500”, zoals de maakster ervan zegt 'een knipoog naar de Quote 500'. De omslag van het magazine heeft veel overeenkomsten met de bekende glossy, de inhoud is andere kost.

Waar Quote Neerlands meest gefortuneerden in de spotlights zet, brengt Qracht landgenoten in beeld die het met minder moeten doen. Voor het blad zijn 125 mensen geïnterviewd die vertellen hoe zij in armoede terecht zijn gekomen en hoe hun dagelijks leven eruit ziet. Werkenden en werklozen, agrariërs en kunstenaars, verslaafden en chronisch zieken, een tienermoeder, daklozen en ex-gedetineerden en vele anderen komen aan het woord. Dat levert verrassende – maar niet altijd vrolijk stemmende - verhalen op, zoals een succesvol ondernemer die na een reeks van zakelijke en persoonlijke tegenslagen moet leven van een paar tientjes per week.

 

Is Qracht 500 een magazine met paginalange teksten vol kommer en kwel? Geenszins. Journaliste Annemiek Ostenk heeft veel positief ingestoken verhalen opgetekend. “Verreweg de meeste mensen die ik heb geïnterviewd verloren hun baan, inkomen en vaak ook hun woning, relatie en gezondheid, kortom hun bestaanszekerheid, maar zelden hun goede humeur en veerkracht.” Bijvoorbeeld Jan (44), die in nog zeker drie jaar vast zit aan een schuldsaneringstraject en moet rondkomen van 35 euro per week. Onlangs vond hij werk als verkeersregelaar. “Ik kijk naar de horizon en zie lichtpuntjes. Als je actief bent, ga je fijner in je vel zitten.”

 

Annemiek Ostenk wil laten zien wat mensen, die door pech, werkloosheid, ziekte en/of verkeerde keuzes in de armoede terechtkwamen, doen om er bovenop te komen. Haar conclusie: “Armoede kan iedereen overkomen. De mensen die ik interviewde beschikken vaak over kracht, maar zij zijn meestal ook kwetsbaar. Zonder ondersteuning door de overheid en uitkeringsinstanties en de bereidheid van bedrijven rekening te houden met hun beperking redden de meesten het niet.”

Een duidelijke boodschap voor alle professionals werkzaam in de sociale zekerheid. Daarmee voldoet het blad, dat tot stand is gekomen via crowdfunding, aan de doelstelling om op een positieve en realistische manier aandacht aan armoede te besteden. Wat dat is wat het project doet; armoede uit de anonimiteit halen, met unieke en persoonlijk verhalen. Dit initiatief verdient wat mij betreft dan ook alle aandacht. Lezen dus, deze uitgave. Te bestellen via www.qracht500.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine oktober 2019

Afbeelding

Whitepapers