of 59130 LinkedIn

Aantal oudere werknemers in de WIA neemt toe

Aantal oudere werknemers in de WIA neemt toe. Er zijn twee redenen voor de toegenomen instroom van oudere werknemers.
1 reactie

De instroom in de WIA is verder gestegen in de eerste helft van 2017, na een sterke toename in 2016. Een belangrijk deel van de stijging komt voor rekening van 60-plussers. Het aantal WW-uitkeringen neemt ondertussen snel af. Er zijn nu 100.000 minder lopende WW-uitkeringen dan begin 2016. Dit staat in het nieuwste Kennisverslag van UWV over volumeontwikkelingen in de WIA en de WW. 

UWV verwacht dat de WIA-instroom dit jaar 42.800 zal bedragen, tegen 40.000 in 2016 en 35.800 in 2015. De instroom was in 2016 bij 60-plussers drie keer zo groot als bij andere leeftijdscategorieën. Er zijn twee redenen voor de toegenomen instroom van oudere werknemers. Ten eerste werken mensen door het afschaffen van de vervroegde uitkeringsregelingen (VUT) en het verhogen van de pensioenleeftijd gemiddeld langer door. Dit zorgt ervoor dat er nu veel meer 60-plussers actief zijn op de arbeidsmarkt dan een aantal jaar geleden.  

 

‘Healthy worker effect’

Daarnaast ziet UWV ook een toename van de instroomkans, met name voor werknemers die ouder zijn dan 62 jaar. In het verleden gingen veel mensen met een groter risico op gezondheidsproblemen vervroegd met pensioen via de VUT of een andere regeling. De werknemers die doorwerkten tot de AOW-leeftijd hadden een relatief laag risico op arbeidsongeschiktheid. Dit wordt het ‘healthy worker effect’ genoemd. Nu dergelijke regelingen zijn afgeschaft, neemt de invloed van het ‘healthy worker effect’ af en stijgt de gemiddelde instroomkans voor oudere werknemers geleidelijk. 

 

Download hier het UWV Kennisverslag

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door Hans Keizers (Re-integratie en WIA begeleider) op
Het beeld is duidelijk. Vroeger probeerde mensen strompelend hun pensioen te halen. Nu de pensioenleeftijd steeds hoger word opgetrokken, verliest men in dat dit toch niet gaat lukken.

Contactgegevens

AfbeeldingUWV

Postbus 58285

1040 HG Amsterdam

www.uwv.nl

Reageren op onze artikelen? Mail naar concerncommunicatie@uwv.nl

Meer nieuws

UWV Magazine online september 2018

AfbeeldingGrote stappen op weg naar goede samenwerking

Gemeenten en UWV werken al goed samen, maar het kan nog altijd beter, zegt Astrid Hendriks van UWV. Zij en drie betrokkenen vertellen over de samenwerking. Verder in UWV magazine online: Werken met een beperking, rondje door het land door Raad van Bestuur van UWV en werkgevers maken weinig gebruik van no-riskpolis.

Whitepapers