of 59244 LinkedIn

Praktisch instrument voor verhoging of verlaging van de bijstandsnorm

Praktisch instrument voor verhoging of verlaging van de bijstandsnorm. De Participatiewet biedt de mogelijkheid om te individualiseren bij inkomenstekort in artikel 18, eerste lid
Stimulansz 2 reacties

In het sociaal domein willen we steeds meer maatwerk leveren. Dat kan op heel veel manieren. Door een oplossing te kiezen die past bij de situatie van belanghebbende en door rechten en plichten af te stemmen op zijn of haar situatie. Maar ook door het – waar nodig – op maat maken van de bijstandsnorm. De Participatiewet biedt de mogelijkheid om te individualiseren bij inkomenstekort in artikel 18, eerste lid.

Kosten voor levensonderhoud

Uit de bijstandsnorm moeten alle kosten voor levensonderhoud worden voldaan. Dat wil zeggen alle vaste lasten als woonkosten, boodschappen en (noodzakelijke) verzekeringen. De bijstandsnormen moeten in principe voldoende zijn om deze kosten van te betalen. Lukt dat door bijzondere omstandigheden niet, dan kan de norm geïndividualiseerd worden (artikel 18, eerste lid PW). Dat betekent dat de bijstandsnorm hoger of lager vastgesteld kan worden op grond van de omstandigheden, mogelijkheden en middelen van belanghebbende.


Bijzondere omstandigheden

Het is niet de bedoeling dat voor elke bijzondere omstandigheid door de gemeente een nieuwe norm wordt gemaakt. Maar wanneer is een situatie bijzonder genoeg om wel een norm-op-maat te kunnen vaststellen? En als u dan heeft besloten om de norm te individualiseren, hoe bepaalt u dan het bedrag waarmee u de norm verhoogt (of verlaagt)?


Infokaart

Stimulansz heeft specifiek voor het verhogen van de bijstandsnorm als sprake is van inkomenstekort de infokaart ‘bijstandsnorm bij inkomenstekort’ ontwikkeld. Een praktisch instrument om maatwerk te leveren, mooi te gebruiken bij de omgekeerde toets. Toetsbaar in bezwaar en beroep én toetsbaar voor de accountant.

 

Met behulp van deze infokaart berekent u met welk bedrag u de norm precies moet aanpassen. De infokaart houdt rekening met kosten die redelijkerwijs gemaakt moeten worden en met voorliggende voorzieningen waar een beroep op gedaan kan worden. Ook wordt u gevraagd een inschatting te maken van de duur van de verhoging. Op welke termijn verwacht belanghebbende zelf zijn uitgaven te kunnen verlagen?

 

Tot slot geeft de infokaart u tips in welke gevallen u de aanvulling betaalt vanuit de bijzondere bijstand en in welke gevallen vanuit de algemene bijstand.


Meer weten over bijstandsnorm bij inkomenstekort

Zie voor meer informatie over individualiseren bij inkomenstekort Inzicht sociaal domein.


Geen toegang tot Inzicht sociaal domein?

De kans is groot dat u al toegang heeft. Meer dan 300 gemeenten hebben al een abonnement op Inzicht Sociaal Domein. Geef onderaan dit bericht uw e-mailadres door en wij vragen de beheerder in uw organisatie om de toegang te verzorgen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door wendy op
Typisch dat dit soort informatie nooit bij bijstandsgerechtigden bekend wordt gemaakt. Stel je voor zeg dat ze er ooit denken er aanspraak op te kunnen maken . Op papier is er veel mogelijk maar probeer er maar eens gebruik van te maken zoals van bijzondere bijstand. Dan wordt de client doorverwezen naar de kredietbank voor een lening , zelfs mensen die geen nieuwe schulden mogen maken.
Door Wiel van Drunen (Kritische oudere rechtvaardige burger) op
Eureka! Menswaardiger omgaan met......mensen!
Niet bij een financieel tekort officieus toesturen naar een voedselbank. En bij een tekort aan ruimte en voedselproducten eventueel in een gemeente, na vaker vergaderen en het erg voor de kinderen vinden, willen uitbreiden.
Maar hoe zit het met de invoering van de vereenvoudiging van de beslagvrije voet, eventueel in 2019?

Gaarne een reactie.
Sportieve groet, Wiel van Drunen.

Contactgegevens

AfbeeldingStimulansz
Kon. Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht
030 298 28 00
www.stimulansz.nl
info@stimulansz.nl

Meer nieuws

Omgekeerde Masterclass Gedrag met Beleid

Afbeelding

 

Goed beleid door inzicht in het menselijk gedrag

Lees hier meer

Afbeelding

Schuldhulpverlening

Afbeelding

Alles over sociaal juridische regelingen in één boek:Afbeelding

Whitepapers

Afbeelding

Bloggers