Marion Bijveld

Adviseur
-
Student in de knel door wijziging van wetgeving schuldhulpverlening
Door een combinatie van twee wetswijzigingen, lijken studenten die hulp zoeken bij het oplossen van hun schulden de dupe te worden.
-
De vereenvoudiging van de beslagvrije voet in vogelvlucht
Het is eindelijk zover. De Wet vereenvoudiging beslagvrije voet treedt per 1 januari 2021 eindelijk in werking. Wat verandert er nu precies met de invoering van de Wet vereenvoudiging van de beslagvrije voet? In deze blog leest u in het kort wat de belangrijkste veranderingen zijn.
-
Casus: nieuwe schuld bij schuldbemiddeling
-
Bewindvoeringskosten, een schuldregeling en bijzondere bijstand. Hoe zit het nou echt?
Bij de helpdesk van Stimulansz komen veel vragen binnen. Een vraag die geregeld wordt gesteld gaat over bijzondere bijstand voor de bewindvoeringskosten in een schuldregelingstraject. Moet dit betaald worden vanuit het vrij te laten bedrag (vtlb) of kan hiervoor bijzondere bijstand aangevraagd worden?
-
Financiële problemen voorkomen tijdens coronacrisis: Wat kunt u als professional doen?
Door alle maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, is het risico op het ontstaan van financiële problemen groot. Bijvoorbeeld voor alle mensen die hun inkomen verliezen. Veel verschillende organisaties nemen momenteel maatregelen om de gevolgen te beperken.
-
Hoe stuur je tussen de keuze van de klant en de belangen van schuldeisers?
De afgelopen jaren is er steeds meer aandacht gekomen voor het gedrag van mensen met schulden. Het stabilisatie- en het coaching-traject spelen een steeds grotere rol bij de aanvraag voor schuldhulpverlening. Hierdoor wordt het contact met de klant intensiever. Als schuldhulpverlener ben je ook bemiddelaar tussen de klant en de schuldeiser. Vanuit de praktijk weet ik dat het soms lastig is om het belang van de schuldeisers niet uit het oog te verliezen. Of juist andersom, om niet in conflict te raken met een klant doordat je de regels van het schuldregelingstraject naleeft.