of 59082 LinkedIn

Kampen voorloper met ‘omgekeerde’ verordening voor hele sociaal domein

Kampen voorloper met ‘omgekeerde’ verordening voor hele sociaal domein. De verordening bundelt tien gemeentelijke verordeningen in het sociaal domein
Stimulansz Reageer

Met het vaststellen van de omgekeerde verordening sociaal domein markeerde de gemeenteraad op donderdag 1 november een bijzondere mijlpaal voor de gemeente Kampen.

De verordening bundelt tien gemeentelijke verordeningen in het sociaal domein (Jeugd, Zorg, Werk en Inkomen) en regelt de manier waarop de gemeente dit uitvoert, zoals het verstrekken van rolstoelen, huishoudelijke hulp, bijstand en jeugdhulp. Wat deze verordening anders, omgekeerd maakt, is dat – in de geest van het Kamper Kompas – niet langer de regels leidend zijn, maar de hulpvraag van de inwoner. Kampen is de eerste gemeente in Nederland die met een dergelijke verordening voor het hele sociaal domein gaat werken.

Daarnaast is de verordening veel toegankelijker en leesbaarder gemaakt. De opbouw is overzichtelijk en het taalgebruik een stuk eenvoudiger. Ook komt er een publieksversie waarin de tekst wordt ondersteund met pakkende illustraties. Op deze wijze is het ook goed leesbaar voor onze partners en inwoners.

De nieuwe verordening helpt medewerkers van de gemeente om samen met de inwoner te zoeken naar de beste oplossing als het gaat om vragen op het gebied van Wmo-hulp, werk, inkomen, schulden, participatie of jeugdhulp. De eigen kracht van de inwoner staat hierbij nog steeds centraal. We kijken eerst wat de inwoners zelf of met hulp uit zijn/ haar omgeving kan oplossen. Wanneer dat niet lukt, biedt de gemeente ondersteuning.

Betere dienstverlening en minder bureaucratie
Wethouder Jan Peter van der Sluis: “Met deze verordening zetten we een mooie, praktische vervolgstap in het omgekeerd denken. Niet de regels, maar de inwoner staat centraal. Het helpt onze medewerkers om te zoeken naar passende oplossingen voor vragen van inwoners, zonder dat we gebonden zijn aan allerlei voorschriften. Hiermee kunnen we écht maatwerk bieden dus. Niet alleen een verbetering van de dienstverlening aan onze inwoners, maar ook een beperking van de administratieve lasten en bureaucratie”.

Stichting Stimulansz, kenniscentrum in het sociaal domein, schreef de modelverordening en heeft een belangrijk aandeel gehad in de totstandkoming van de verordening van de gemeente Kampen.

Wethouder Jan Peter van der Sluis: “Ik ben blij met de vaststelling in de gemeenteraad. Nu kunnen we de komende periode toewerken naar de daadwerkelijke invoering – en daarmee andere manier van werken - per 1 januari 2019.” Vanaf dan komt ook de publieksversie beschikbaar.


Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de gemeente Kampen, Ellen Mulder, team Communicatie, telefoonnummer 038-339 27 17 of via e-mail pers@kampen.nl.
Of met Mr. Evelien Meester van Stimulansz, via e-mail evelien.meester@stimulansz.nl


Foto: Foto Tennekes

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStimulansz
Kon. Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht
030 298 28 00
www.stimulansz.nl
info@stimulansz.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Afbeelding

Whitepapers

Masterclass Beleidsadviseur Sociaal Domein

Afbeelding

 

Goed beleid door inzicht in het menselijk gedrag

Lees hier meer

Afbeelding

Alles over sociaal juridische regelingen in één boek:Afbeelding

Afbeelding

Bloggers