of 63000 LinkedIn

Gemeenten, het VN-Verdrag en menukaarten, een mooi trio!

AfbeeldingIn het jeugdjournaal van zaterdag 14 juli kwam de 14-jarige Teun aan het woord. Teun is slechtziend. En als hij uit eten gaat in een eetcafé of restaurant , dan kan hij niet zelf de menukaart lezen. Een ander moet hem voorlezen waar je uit kunt kiezen. Als er nu een menukaart in braille zou liggen, zou Teun zelf kunnen kiezen. De eigenaar van het eetcafé geeft aan dat het menu regelmatig wisselt. Zo zou het een dure grap worden. Koninklijke Horeca Nederland geeft aan: wij gaan onze leden op dit probleem wijzen.

Omvang probleem

Je kunt je afvragen: wat is nu het probleem? Als een tafelgenoot je voorleest wat er te eten is, of als de bediening dat doet, kan je toch ook kiezen? Dat lijkt zo, maar… Kiezen uit een menu is voor veel mensen lastig. Je ziet ze tijden naar de menukaart kijken. Ze vergelijken gerechten en na veel vergelijk maken ze hun keus. Je kunt wel voorlezen, maar na 5 gerechten ben je het eerste al lang weer kwijt. En met de kaart voor je neus kijk je dan weer terug. Dat is voor mensen met een visus-probleem niet anders. Kortom: voorlezen helpt, maar lang niet voldoende!


Kosten

Een simpele brailleprinter kost tussen de 2000 en 2500 euro. Als ieder restaurant die moet gaan aanschaffen is dat inderdaad een wat prijzige oplossing. En het ene restaurant wisselt tweewekelijks van kaart, het andere een maal per half jaar. Dat is niet rendabel. Kortom: de aanschaf van een brailleprinter is best wel een barrière voor horecaondernemers. Want je hebt ook weer een apparaat erbij dat een plek moet hebben.  En dat je maar een paar keer per jaar gebruikt.


Gemeente

Zou de gemeente hier niet een taak in kunnen krijgen? Want een gemeente heeft zeer regelmatig openbare stukken die voor veel blinden en slechtzienden ontoegankelijk zijn. Denk aan de raadsstukken, commissiestukken, veel informatiemateriaal. Waarschijnlijk wordt er nu zelden of nooit gevraagd of die stukken ook in braille beschikbaar zijn. Want dan krijg je toch ‘nee’ als antwoord. Maar als elke gemeente (of een paar gemeenten samen) nu eens een brailleprinter aanschaft? Voor eigen stukken. Dat moet dan wel eerst uitgebreid bekendgemaakt worden bij de (met name blinde en slechtziende) burgers. Maar ook anderen binnen de gemeente kunnen deze printer gebruiken, zoals restauranthouders. Die kunnen dan hun menukaart in braille laten printen (één of twee exemplaren is voldoende!) tegen kostprijs en daarna bekend maken dat zij een menu in braille hebben! Op die manier snijdt het mes aan twee kanten.


Werk

De gemeente ziet het al: vragen om van alles in braille te printen. Wie zal dat doen? Misschien zit daar wel een baan in voor een arbeidsgehandicapte, een blinde of slechtziende. Die kan het braille ook lezen en kijken of het goed is gegaan! Zo iets kan natuurlijk alleen als er voldoende werk te doen is, Maar als er eenmaal aanbod is, kan het best zijn dat er ook meer vraag komt.


Concrete actie

Heeft u behoefte aan voorlichting over de implementatie van het VN-Verdrag in uw gemeente? Organiseer in het najaar een startbijeenkomst over het VN-Verdrag. Als dé expert op het gebied van het VN-Verdrag kom ik u graag vertellen wat er nog meer mogelijk is. Interesse? Stuur een e-mail naar info@stimulansz.nl en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStimulansz
Kon. Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht
030 298 28 00
www.stimulansz.nl
info@stimulansz.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie of

download hier het leaflet met een beknopte omschrijving

 

Afbeelding

Whitepapers

Alles over sociaal juridische regelingen in één boek:Afbeelding

Bloggers