of 64204 LinkedIn

Eindejaarsuitkering en bijstand

Eindejaarsuitkering en bijstand, hoe zit dat? In deze periode ontvangen wij veel vragen van klantmanagers over dit onderwerp. Juridisch adviseur Hanneke Willemsen legt u graag uit wat u moet weten.

Vraag

Verschillende klanten met een aanvullende bijstandsuitkering ervaren het als onterecht dat hun eindejaarsuitkering (EJU) wordt verrekend met hun uitkering. Zij hebben immers net zo hard gewerkt als hun collega’s zonder uitkering en de EJU dus net zo hard verdiend. Maar zij mogen de EJU niet houden en hun collega’s wel. Is hier iets aan te doen? Kunnen we de EJU (gedeeltelijk) vrijlaten?


Antwoord

Helaas niet. Goede voorlichting bij werkaanvaarding kan wel helpen het gevoel iets weg te nemen. Dan komt het in ieder geval niet als een verrassing dat de EJU gekort moet worden. Voor de uitkeringsadministratie is het ook veel werk om het juist te doen. Daarom kiezen sommige gemeenten ervoor de EJU gelijk –  net zoals de vakantietoeslag – maandelijks te korten. Andere gemeenten sluiten alleen de maand december uit van het recht op uitkering (dan is er wel sprake van een vrijlating). Weer andere gemeenten sluiten langer uit, tot de EJU ‘verrekend’ is. Geen van deze 3 werkwijzen is juridisch correct. Een eindejaarsuitkering is ‘uitgesteld inkomen’. Anders dan de vakantietoeslag, dat ook uitgesteld inkomen is, is een eindejaarsuitkering niet inbegrepen in de bijstandsnorm. Daarom moet u het transactiestelsel toepassen: U moet de EJU toerekenen aan de juiste maand, omdat het recht op en de hoogte van de op bijstand per maand wordt vastgesteld.  Voor iemand die niet het hele jaar bijstand (of Tozo) heeft ontvangen, geldt dat je 1/12 deel van de EJU herberekent over de maanden waarin bijstand of Tozo is verstrekt. In dat geval verminder je het resterend  vrij te laten vermogen met het bedrag aan EJU van de maanden dat de inwoner nog niet een uitkering ontving.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingStimulansz
Kon. Wilhelminalaan 5
3527 LA Utrecht
030 298 28 00
www.stimulansz.nl
info@stimulansz.nl

Meer nieuws

Afbeelding

Afbeelding

Afbeelding

 

Klik op de afbeelding voor meer informatie of

download hier het leaflet met een beknopte omschrijving

 

Afbeelding

Whitepapers

Alles over sociaal juridische regelingen in één boek:Afbeelding

Bloggers